Astronomie din pat: experimente astronomice pe care le pot face copiii stand in casa

Cand spunem astronomie ne gandim la stele, planete, galaxii, nebuloase si tot ce tine de Univers. Ca sa ajungi sa le vezi, ar trebui sa te uiti pe cer, in primul rand, si sa le cauti. Totusi, daca sunt nori afara si nu ai un instrument astronomic sau pur si simplu nu ai cum sa te uiti pe cer pentru ca esti in autoizolare, nu inseamna ca nu poti sa descoperi astronomia.

Sunt deja foarte multe lucruri pe care fiecare dintre noi le cunoaste, dar poate nu realizam ca fac parte din domeniul astronomiei. De exemplu, chiar si copiii stiu ca locuim pe o planeta, ca Soarele este steaua in jurul careia orbitam in timpul unui an, ca ziua si noaptea sunt rezultatul rotatiei Pamantului in jurul axei proprii, ca avem in jurul nostru o atmosfera pe care o respiram, si multe altele.

Iti propunem mai jos doua experimente simple prin care sa descoperi, impreuna cu copilul tau, cateva lucruri despre planeta noastra si despre stele.

Ce culoare are Soarele?

Sigur stii care este culoarea Soarelui, nu? Pe cer il vedem alb-galbui, galben sau chiar portocaliu – rosu. si atunci, care este culoarea Soarelui? Simplu. Daca iei o prisma si lasi sa intre o raza de Soare in camera ta prin acea prisma, o sa observi ca prisma iti descompune lumina in cateva culori. Daca nu ai o prisma, poti pune o oglinda intr-un pahar cu apa.

Apoi, fa un cerc din hartie, imparte-l in cate culori ai descoperit ca are Soarele si coloreaza-le dupa culorile descompuse. Daca pui un creion in mijlocul cercului de hartie si-l invarti ca pe un titirez, o sa determini culoarea reala a Soarelui. Ambele experimente, au fost realizate de Newton. El a descoperit ca lumina Soarelui este compusa din culorile curcubeului si ca Soarele este de fapt: alb. Fii si tu Newton!

Ce diametru are Soarele?

Acum aproape 2000 ani, cu un singur bat infipt in pamant, s-a determinat circumferinta Pamantului. Pentru copiii care vor sa invete mai multe, foloseste o coala de hartie si o bucata de aluminiu in care faci o gaura mica cu un ac, si poti determina diametrul Soarelui! Lumina Soarelui care trece prin gaura o sa proiecteze un Soare mic pe coala de hartie. stiind distanta Pamant-Soare, distanta aluminiu – coala de hartie si diametrul Soarelui de pe coala de hartie, aflam diametrul real al Soarelui.

Articol realizat de Elisabeta Petrescu, fizician si lector al Fundatiei Calea Victoriei, unde sustine online cursul Miraculosul cer instelat – Atelier de Astronomie pentru copii (8-13 ani). 

Detalii despre programul cursurilor online desfasurate in aceasta perioada de Fundatia Calea Victoriei gasesti aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s