Asociatia SAMAS lanseaza un program social pentru femeile diagnosticate sau suspecte de COVID-19 care nasc si le pune la dispozitie un numar de telefon special – 0786 176 949 -, la care pot primi gratuit consiliere pentru mentinerea lactatiei si consiliere psihologica. In plus, mamele aflate in situatii dificile de viata vor primi gratuit pompe de san.
De asemenea, pentru a ajuta la mentinerea lactatiei, Asociatia SAMAS va trimite prin curier pompe de san manuale mamelor aflate in situatii dificile de viata:
- provenind din familii cu venitul mediu pe membru familie sub 500 lei
victime ale violentei in familie; - mame tinere, sub 18 ani;
- femei din case de protectie, centre de ingrijire a copilului, etc;
- femei in situatii de risc (discriminate etnic, disponibilizate, etc).
Masurile fac parte din programul ”SAMAS la bine si la greu – Program pentru alaptare in siguranta a bebelusilor nascuti de mame cu COVID-19!”, destinat femeilor care trec prin nastere cu un diagnostic confirmat sau fiind suspecte de COVID-19.
In aceste zile, atat gravidele care urmeaza sa nasca, precum si cadrele medicale din maternitati sunt preocupate de modul in care pandemia de coronavirus si masurile instituite de autoritati pentru combaterea raspandirii infectarii vor afecta protocoalele de nastere si ingrijire a lehuzei si a nou-nascutului, mai ales in situatia femeilor cu infectie COVID-19.
Astfel, Ministerul Sanatatii a decis, prin Metodologia publicata in data de 30 martie 2020, ca bebelusii nascuti de o mama confirmata cu coronavirus sa fie separati de aceasta pana cand testele demonstreaza ca mama este sanatoasa, iar asta inseamna ca alaptarea pentru o mama afectata de COVID-19 poate fi o provocare.
”Desi recomandarile OMS [6] sustin posibilitatea alaptarii la lehuzele infectate COVID-19, avand in vedere infrastructura sectiilor de obstetrica-ginecologie si neonatologie a maternitatilor din Romania, precum si amploarea pandemiei COVID-19 in Romania, se recomanda izolarea nou-nascutului de mama infectata si hranirea acestuia cu formula de lapte. Recomandam mentinerea lactatiei prin stimulare (cu ajutorul unei pompe de muls); laptele astfel obtinut se colecteaza, se depoziteaza si se dezafecteaza urmand circuitul obisnuit al deseurilor infectioase.” (sursa: Societatea de Obstetrica si Ginecologie din Romania)
Nou-nascutul este, astfel, privat de beneficiile laptelui matern si de legatura profunda creata in momentul alaptarii. Mama, la randul ei, trece printr-o perioada extrem de grea. Ea este nevoita sa faca fata starii dificile de lauzie, dar si situatiei de incertitudine, fiind separata de bebelusul pe care tocmai l-a adus pe lume.
Paradoxal, in plina pandemie, cele mai multe programe publice de sustinere a mamelor si sugarilor au fost suspendate, desi tocmai acest public este extrem de vulnerabil.
Asociatia estimeaza ca numarul maxim de beneficiare ale programului SAMAS la bine si la greu va fi aproximativ 16.020 de mame. Calculul a fost estimat in baza ratei de natalitate, precum si a datelor de proiectie epidemica si prevalenta in randul populatiei comunicate in Europa (36%).
”Ne dorim sa putem ajuta cat mai multe mame si, implicit, sugari. De aceea, o parte din fondurile stranse din serviciile online ale Asociatiei SAMAS vor fi directionate catre acest program. Asociatia SAMAS deja sustine din resurse proprii primele mame cu COVID-19, iar donatiile ne vor sprijini sa asiguram acest ajutor unui numar cat mai mare de sugari veniti pe lume in aceste vremuri tulburi si care merita sa aiba un start bun in viata, bucurandu-se de beneficiile pe termen lung ale alaptarii.” – declara Dr. Marina Otelea, Director Executiv al Asociatiei SAMAS.
Programul poate fi sustinut prin donatii. 150 de lei donati asigura sprijinul descris mai sus pentru o mama beneficiara a programului SAMAS la bine si la greu.
Toti cei care doresc sa sustina campania o pot face:
- prin donatii in contul RO60 RNCB 0280 1450 2415 0006
- prin formularul de pe site, aici.