Asociatia CONIL a lansat de curand Friends Beyond Borders, un proiect ce vizeaza constientizarea situatiei in care se gasesc copiii, tinerii si adultii cu dizabilitati.
Oricine se poate implica in acest proiect unic trimitand un cadou misterios (mystery gift) catre un copil, tanar sau adult cu dizabilitati din Romania sau Bulgaria, tari ce au intrat in acest joc al prieteniei.
Proiectul isi propune sa darame bariarele si sa indeparteze stigma celor atipici, creand o punte solida a prieteniei, bunatatii si recunostintei, o punte spre o viata cat mai normala a persoanelor cu dizabilitati.
“Obisnuiam sa-i fac lui Kuky, fiul meu, un copil cu nevoi speciale, cadouri anonime pe care pretindeam ca le-am primit de la tineri ce il apreciau si care doreau sa-i fie prieteni. stiam ca asta isi doreste cel mai mult, prietenia si acceptarea celorlati… Sunt deosebit de onorata si fericita ca valorile pe care Asociatia CONIL le-a cultivat si promovat de-a lungul anilor sunt duse mai departe prin vocea si actiunea fostilor nostri elevi. Un proiect misterios in care dorim sa cream punti de legatura intre cei tipici si cei cu nevoi speciale, daramand barierele dintre ei! Felicit echipa de voluntari inimosi ce au ales sa sustina si sa se implice in scrierea, promovarea si implementarea acestu proiect! Gestul lor ne da siguranta ca impreuna putem construi cu adevarat o lume mai buna pentru toti copiii! “ – povesteste Adela Hanafi, presedinte Asociatia CONIL.
Proiectul a fost pus la cale de o tanara studenta de numai 20 de ani, crescuta in spiritul CONIL, ce a integrat valori precum prietenia, acceptarea si toleranta! Acestea sunt valorile pe care Sara Ismail, studenta in anul II la Hanze University, Groningen, Olanda, le promoveaza alaturi de o echipa de alti cinci voluntari internationali, prin proiectul Friends Beyond Borders.
Sara a aplicat cu entuziasm la un concurs international de proiecte lansat de The Starling Collective, sustinut de miscarea Giving Tuesday (USA), iar proiectul sau a fost declarant castigator (alaturi de alte 49 proiecte depuse de persoane din 29 tari) din mii de proiecte.
“Prin proiectul Friends Beyond Borders ne dorim sa atragem atentia asupra copiilor, tinerilor si adultilor cu dizabilitati, asupra nevoilor lor de acceptare, integrare si incluziune sociala. Copiii, tinerii si adultii cu dizabilitati nu sunt aproape deloc prezenti in media fapt ce reprezinta un alt factor care contribuie la marginalizarea lor! Am venit cu ideea cadourilor intre cei tipici si cei cu dizabilitati tocmai pentru a incerca o normalizare a legaturii dintre oameni, indiferent de abilitatea sau dizabilitatea lor. Nu m-am gandit nici o secunda ca proiectul meu va fi declarat castigator in cadrul concursului de proiecte The Starling Collective propus de miscarea Giving Tuesday USA iar aceasta recunoastere ma motiveaza sa duc aceasta lupta pentru drepturile persoanelor cu dizabilitati mai departe! “ povesteste Sara Ismail, initiatoarea proiectului.
Ne dorim ca povestile de prietenie dintre copiii, tinerii si adultii cu dizabilitati si cei tipici sa inconjoare lumea si sa fie un exemplu care sa ii ajute si pe cei mai sceptici in a descoperi minunea ce sta in spatele fiecarui om, indifferent de abilitatea sau dizabilitatea sa.
Mai multe detalii despre proiect se gasesc aici si pe pagina de Facebook Scoala CONIL.