Asociația Biblioteca Prichindeilor a încheiat cu succes proiectul „Fereastră către lumea cărților” 2024

În perioada iunie-octombrie 2024, Asociația Biblioteca Prichindeilor a derulat cu succes proiectul „Fereastră către lumea cărților”, proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni cu suma de 56700 lei, în care toate cele 23 de locații ale bibliotecilor au fost reunite sub aceeași umbrelă prin crearea platformei bibliotecaprichindeilor.com.

Citește și: Biblioteca Prichindeilor: Un spațiu al limbii române pentru copiii din diaspora

„Fereastră către lumea cărților” este o inițiativă a Asociației Biblioteca Prichindeilor menită să aducă plusvaloare vieților românilor din diaspora și să creeze o punte virtuală între copiii din diaspora și rădăcinile lor culturale. Proiectul facilitează accesul la lectură în limba maternă și contribuie la menținerea și dezvoltarea abilităților lingvistice. De asemenea, inițiativa promovează legăturile culturale și lingvistice și consolidează identitatea românilor prin crearea un spațiu virtual în care comunitatea din diaspora să se simtă unită și susținută.

Acest proiect și-a propus să contribuie la prosperitatea lingvistică și culturală a familiilor de români care locuiesc în diaspora și la creșterea gradului de conștientizare a apartenenței la identitatea românească, nu doar prin punerea la dispoziție pentru împrumut gratuit a celor mai valoroase și noi cărți pentru copii în limba română, dar și prin sprijinirea părinților cu recomandări de lectură. În acest fel, Asociația Biblioteca Prichindeilor a adus mai aproape de cei mici literatura română de calitate, promovând în același timp creațiile literare ale autorilor români. Proiectul aspiră să rămână un reper de încredere pentru părinți în alegerea cărților potrivite pentru copiii lor și astfel să creeze oportunități de exersare a limbii române și de conectare cu persoane cu vârste și interese similare și educarea părinților cu privire la importanța și beneficiile cititului împreună.

Am primit peste 4900 de vizite în prima luna de la lansarea site-ului și asta și datorită numeroșilor autori români, editurilor, proiectelor independente și instituțiilor care au ales să vorbească despre proiect. Printre aceștia se numără:

● autorii Ioana Chicet-Macoveiciuc, Alex și Cristina Donovici, Alec Blenche, Adina Rosetti, dar și ilustratori ca Diana Tivu au ales să împărtășească pe canalele lor de social media vestea despre lansarea proiectului.
● editurile Frontiera, Katartis și Nomina, dar și cea mai mare rețea de librării din România, Cărturești, au contribuit la răspândirea veștii despre lansarea site-ului.
● instituții ca Primăria Municipiului București prin Biroul Politici și Strategii pentru Diaspora sau Radio România Internațional au vorbit despre acest proiect.

De asemenea proiectul „Fereastră către lumea cărților” a facilitat colaborarea cu Asociația Principele Nicolae și Centrul Franco Român de Cooperare Economică și Culturală și lansarea proiectului “Prichindeii la povești cu Principele Nicolae și Principesa Alina”, proiect prin care dorim să stimulăm interesului copiilor pentru istoria României și să contribuim la creșterea stimei de sine a copiilor români, oferindu-le o perspectivă asupra moștenirii culturale a țării noastre.

Biblioteca Prichindeilor este o inițiativă voluntară, civică și comunitară de educație non-formală a copiilor români din diaspora, un proiect care a reușit să unească comunitățile de români din afara granițelor țării în jurul pasiunii de a citi copiilor. Pe măsură ce proiectul a evoluat și evenimentele organizate au luat amploare, numeroase femei iubitoare de lectură s-au alăturat inițiativei, contribuind activ în comunitățile din țările și orașele lor. Astăzi, Asociația Biblioteca Prichindeilor are 25 de coordonatoare și este prezentă în 23 de locații, printre care Praga, Belgia, Tarragona, Croația, Bologna, Helsinki, Cracovia, Danemarca (cu 3 locații: Aarhus, Copenhaga și Billund), Comunidad de Madrid, Londra, Austria, Bordeaux, Suedia, Berlin, Cipru, Blackpool, Bilbao și Dubai.

“Noi, bibliotecarele, suntem recunoscătoare pentru toate oportunitățile de care am avut parte în acest an, pentru parteneriatele recurente, dar și pentru cele noi, pentru colaborări, interviuri și pentru provocări. Fiecare dintre ele ne-a ajutat să construim un proiect în care românii din diaspora au încredere și, prin urmare, să primim din partea acestora sprijin, participare la evenimente și chiar implicare în organizarea activităților. Pentru 2025 ne propunem să continuăm parteneriatele care ne ajută să consolidăm comunitățile din diaspora și legăturile acestora cu rădăcinile românești.”

Ana Engrth Răduleț, Președinte și co-fondator Asociația Bibliotecii Prichindeilor în Diaspora.

Mai multe detalii despre proiectele Asociației Biblioteca Prichindeilor se găsesc pe www.bibliotecaprichindeilor.com.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s