Asculta, mananca si inceteaza sa te controlezi

Nu doar din cauza faptului ca mancam foarte mult, nesanatos sau neregulat ne ingrasam, ci din cauza faptului ca avem rani sau motivatii ascunse, care scot la iveala o pofta de mancare nestavilita.

Interviu cu Clara Toma, realizat de Adriana Titieni
in cadrul emisiunii „Meditatii pentru parinti”

CT: In urma cu 20 de ani, Lise Bourbeau, autoarea cartii “Asculta, mananca si inceteaza sa te controlezi” a avut ideea inspirata sa tina un jurnal in ceea ce priveste modul in care se alimenta, deoarece dorea sa fie mai supla si sa renunte la anumite obiceiuri gresite.
Dupa o vreme, a constatat ca modul ei de a reactiona in fiecare zi depindea foarte mult de modul in care se alimenta. A depistat o legatura, un algoritm foarte clar intre comportamentele, emotiile, starile dansei si ceea ce manca in cursul acelei zile. Astfel, a inceput sa faca studii aprofundate cu privire la alimentatie; a incercat sa faca legatura intre alimente, mental, emotional si spiritual, conectand binenteles aceste informatii cu tot ceea ce scrisese ea pana atunci cu privire la rani.
A descoperit faptul ca ranile noastre din copilarie, au mare influenta asupra alimentatiei. Apoi, timp de 20 de ani (cat a durat procesul de conceptie al cartii), nu a facut altceva decat sa studieze si sa analizeze in ateliere, in conferinte, in intalnirile private si consultatiile cu sute de persoane sa studieze legatura dintre fiecare rana si modul in care se alimenteaza acea persoana. Aceasta carte este rodul acestor studii de 20 de ani.

A: Inseamna ca este o carte care cuprinde experienta multor persoane, nu este numai experienta autoarei.

CT: Exact, este o chintesenta a experientei pe care dansa a adunat-o si a pus-o intr-o forma accesibila pentru noi, pentru a invata ceva. Autoarea ne spune ca nu ne alimentam intamplator, mancam nu din foame, desi avem impresia ca mancam de foame sau ca avem nevoie. Daca o sa tinem aceasta agenda zilnica pe care ne-o recomanda autoarea, vom avea surpriza ca mancam din cel putin sase motive principale, fiecare din acest motiv avand alte nuante si alte variatiuni. Voi enumera cele cinci motivatii depistate de autoare, motivatii care sunt inconstiente (noi credem ca mancam de foame dar sunt mascate de alte tipuri de motivatie). A manca din obisnuinta sau a manca din principiu:”asa m-am obisnuit la mama, sa mananc de trei ori pe zi”; fiecare din noi atunci cand am fost copii nu am facut altceva decat sa asimilam un matern de alimentare. Acesta va constitui toata viata noastra un model sau un contramodel. Exista copii care dupa ce trec de acea varsta in care sunt controlati de parinti incep sa se opuna acestui model, mancand pentru a a se opune controlului parental. Aceasta este o forma foarte periculoasa si frecventa pentru ca majoritatea parintilor nu fac altceva decat sa impuna copilului un regim care nu este cel mai potrivit pentru el.

A: Lise Bourbeau da in aceasta carte solutii sau ne ajuta sa gasim modul de a manca potrivit pentru noi, ne indruma sa gasim ranile care ne-au facut sa mancam in felul in care mancam.

CT: Si una si alta, dar in sens invers. Pentru ca sa ajungem sa mancam exact cum avem nevoie cu adevarat este necesar sa depistam motivele, altele decat foamea, care stau la baza alimentatiei noastre.
Daca suntem adulti ne facem singuri agenda zilnica, iar daca suntem parinti incercam sa renuntam la a impune copilului cum sa manance, si incercam pe o anumita perioada de timp sa lasam copilul sa manance ce si-ar dori el. Dupa o saptamana, doua, trei, analizand, vom vedea poate cum copilul vrea sa manance foarte mult dulce. Acest lucru ne va conduce la motivatiile absolut profunde pe care copilul le are, interioare si inconstiente. Un copil care mananca atat de mult dulce inseamna ca are nevoie de mai multa afectiune. La fel se observa daca mananca repede, daca mananca vorbind. De exemplu, daca un copil, in timp ce mananca se uita pe pereti, se uita la TV, mai aduna ceva de pe jos, inseamna ca este absent, el nu savureaza mancarea. Pentru el mancarea este o obligatie si aceasta indica o rana de respingere. Aceasta situatie se intalneste si in cazul adultilor.
Motivatia de a manca din principiu: mananc pentru a nu risipi, mananc atunci cand merg la cineva in vizita, mananc anumite produse pe care le-am gasit la supermarket la reducere. Este un mod de alimentatie frecvent, mai ales in cadrul societatii noastre de consum.
O alta maniera de a manca este din emotie, de nervi, de plictiseala.

A manca de pofta: chiar daca tocmai am mancat si ne este pofta de ceva mergem sa cumparam. Acest lucru indica faptul ca nu-ti satisfaci simturile, si nu te lasi in voia simturilor in mod corect, esti o persoana influentabila. In viata de zi cu zi te lasi influentat de tata, de mama, de sot.

A manca pentru a te recompensa: este exemplul acelor oameni care depun foarte multe eforturi si nu prea sunt recompensati de ceilalti: un angajat care simte nevoia de mai multa valorizare si nu o are. Acea persoana va simti nevoia la sfarsitul zilei, dupa ce a facut o multime de treburi, sa se recompenseze cu ceva: hai sa iau o cutie de inghetata.

A manca de lene este categoria acelor persoane care nu-si gatesc singure, pentru care a manca este o povara si sunt acele persoane care oriunde le inviti, vin cu placere pentru ca acolo nu depun nici un efort: nu cumpara si nu gatesc. Isi asuma un pret prea mare de multe ori.

Cea mai importanta parte a acestei carti este prima parte, in care se enumera pe larg si se detaliaza fiecare din cele cinci rani, cum ne recunoastem ranile pe care le avem din anumite comportamente alimentare. De exemplu rana de tradare. Masca de tradare este cea de controlant dominator. Fiecare din rani are o masca pe care noi o punem, pentru a ascunde in fata noastra si a celorlalti ca avem o rana, dar inconstient. Rana de tradare este activata atunci cand faci si alte lucruri in timp ce mananci. Controlantul este acea persoana care isi potoleste foamea muscand, nu taind cu cutitul sau furculita. Vrea atat de mult sa-i controleze pe ceilalti incat atunci cand este furios din cauza unor asteptari neindeplinite incearca sa-si potoleasca pofta de mancare “muscand” alimentele.
Am spicuit mici franturi, despre cum se detaliaza legatura dintre rani si modul in care noi mancam.

Despre Lise Bourbeau

Lise Bourbeau si-a inceput specializarea in metafizica in urma cu 20 de ani. In timpul stagiilor conduse de ea a lucrat direct, incepand din 1982, cu mai mult de 15,000 de persoane.
A ajutat un mare numar de participanti la cursurile ei sa gaseasca adevaratele cauze ale afectiunilor si ale bolilor de care sufereau. In acelasi timp, a avut ocazia sa verifice fundamentele teoretice ale cercetarilor sale, observand numarul mare de insanatosiri produse.
Autoarea are convingerea ca orice problema de ordin fizic nu reprezinta decat efectul unei probleme inconstiente manifestate pe plan emotional si mental. Astfel, fizicul ne avertizeza pentru a reveni pe o cale a armoniei si a iubirii.
Metafizica, care are capacitatea de a ajunge dincolo de nivelul fizic, nu are pretentia de a inlocui tratamentele medicale. Din contra, este necesara ca o varianta complementara, deoarece tratamentul fizic reprezinta doar o solutie temporara.
Cartile autoarei Lise Bourbeau sunt editate in romana de Editura Ascendent.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s