Arta culinara pentru copii

Ai un copil mofturos sau un copil care accepta orice fel de mancare? In ambele cazuri, parintii trebuie sa fie atenti la cat ia copilul in greutate, daca are asigurat nivelul de proteine, carbohidrati, fibre… intr-un cuvant- o alimentatie sanatoasa.

Atunci cand prepari mancarea, este bine sa-l antrenezi si pe cel mic in aceasta activitate. Astfel, el se va simti util, va primi responsabilitati si acest joc este un mod de a-i stimula creativitatea, imaginatia si de a-l convinge sa manance ceea ce a facut, propria lui creatie, la care a muncit cu placere. Bineinteles ca parintii trebuie sa se inarmeze cu rabdare, sa fie calmi si permanent sa supravegheze ceea ce face micutul.

In cazul unui copil mofturos sau care accepta cu greu un fel nou de mancare sau refuza sa se atinga de o gustare, fara chiar sa-i stie gustul, este bine sa apelezi la diverse ,,trucuri” pentru a-l convinge sa manance.

Indiferent de copil, aspectul mancarii este foarte important. Cu cat este mai atragatoarea, ori chiar si amuzanta, mancarea va fi incercata de copil, fie doar din curiozitate. De aceea, parintii trebuie sa-si puna in valoare cunostintele culinare, creativitatea si abilitatile artistico-plastice, preparand hrana, dar si prezentand-o copilului intr-un mod cat mai original.

Va propun doua modalitati de prezentare a unor feluri de mancare usor de gatit, adaptate pentru copii cu scopul de a-i atrage:

Puiul in iarba

Ingrediente: cartofi fierti, branza, legume asortate, o scobitoare

Preparare- se amesteca cartofii pasati ca pentru un piure cu branza rasa, ori branza de vaci, se modeleaza doi bulgarasi din aceasta pasta- unul mai mare pentru corp, iar altul mai mic pentru cap. Scobitoarea va fi infipta in bulgarele mare, iar la capatul ei se va pune capul. In varful scobitorii, vom pune o mica bucata de ardei, pentru cioc.
Legumele asortate vor fi asezate de jur imprejurul puiului.

Un paianjen in farfurie

Ingrediente: ficat de pasare, branza ori cascaval, ardei ori rosie;

Preparare: Se fierbe ficatelul ori se prajeste (in functie de varsta copilului), se rade branza si se amesteca cu ficatelul. Acestea se vor prepara ca o pasta ori cu blenderul ori pasate cu furculita. Din pasta se formeaza corpul paianjenului, iar ardeiul ori rosia se va taia felii subtiri, pentru picioare. Astfel, gustul ficatelului va fi combinat cu cel al branzei ori cascavalului si copilul il va manca cu placere pe ,,paianjen”.

Pofta buna!


2 comentarii la „Arta culinara pentru copii”

  1. Multumesc pentru articol, dragute ideile!

    Cand eram copil, nu mancam rosii, dar mama aranja feliile in forma de floricica si ma pacalea. Si ce bune erau!! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s