Mai multe școli și licee din Sectorul 3 al Capitalei vor găzdui, în această toamnă, o serie de evenimente ce au ca scop stimularea creativității tinerilor și accesibilizarea actului artistic pentru publicul larg din Sectorul 3 prin activități de educație non-formală și activități culturale și educative descentralizate, la nivelul cartierelor.
Proiectul, intitulat ART3 – Pledoarie pentru Educație și Creativitate și finanțat de Primăria Sectorului 3 cu fonduri nerambursabile de la bugetul local, include spectacole de muzică folk, cum este 3 pentru 3, eveniment ce va avea loc pe 27 septembrie 2023 la Sala Gloria din București, avându-i ca invitați pe Marius Matache, Teddy Tudoroiu și Matei Vasilescu.
Proiectul va cuprinde și alte activități în licee și școli din Sectorul 3, precum:
- VideoPoezie, un concurs ce reprezintă o provocare lansată către elevii din Sectorul 3 pentru promovarea poeziei pe rețelele de socializare, având atât secțiune de creație, cât și de recitare;
- Careul de Folk, mini-concursuri de muzică și poezie în 4 școli sau licee din Sectorul 3, elevii talentați sunt invitați să participe în competiții de folk și poezie, cei mai buni dintre ei urmând a fi premiați;
- Bacovia vs. Alifantis – muzica folk în dialog cu literatura română, cu exemplificări de piese folk pe versuri ale poeților consacrați, prezenți în manualele de limba română;
- Publicarea unui volum colectiv de poezie, care va include creațiile celor mai talentați elevi din Sectorul 3 care scriu poezie.
De asemenea, prin acțiunea ComunitART3, echipa de implementare a proiectului va participa la două evenimente culturale organizate în școli și licee din Sectorul 3 al capitalei, iar Gala Folkului Tânăr va reuni cei mai buni tineri artiști folk și recitatori.
”Ne dorim ca proiectul ART3 să ofere elevilor mai multe oportunități: să urce pe scenă, să își publice primele încercări literare, dar mai ales să prindă curaj ca artiști în devenire, să capete încredere în forțele proprii. Poate nu vor ajunge scriitori faimoși sau nu vor concerta pe marile scene, dar sigur vor fi niște cetățeni mult mai responsabili.” – Marius Matache, manager de proiect.
Nu în ultimul rând, elevii din Sectorul 3 vor avea ocazia să viziteze un studio de înregistrări și un studio al unui post de radio, pentru a afla informații despre carierele muzicale sau conexe muzicii (de ex. realizator emisiuni muzicale). Ei vor participa la sesiuni de înregistrări (fie a unei piese, fie a unui text/podcast) și la discuții cu profesioniști pe teme specifice (format de radio, playlist, știri, exerciții de dicție).
Proiectul ART3 – Pledoarie pentru Educație și Creativitate este implementat de Asociația InformART.