Dacă v-aș zice că mișcarea în apă poate fi cu adevărat miraculoasă, ce ați spune? Că forța cu care pune lucrurile în mișcare poate fi tămăduitoare? Îmbinarea dintre atingerea ei blândă, confortabilă, asemenea unui masaj fin și presiunea pe care o exercită asupra corpului are puterea de a relaxa, de a scădea durerea și, mai presus de toate, de a remedia probleme ce altfel greu își găsesc rezolvarea.
A trebuit să-mi văd copilul trecând prin ședințe multe și anevoioase de gimnastică medicală, prin ore întregi de exerciții, repetate luni de zile, care însă, nu au avut efectul scontat. Scolioza și cifoza pe care le avea prea puțin dădeau semne că suntem pe drumul cel bun. Durerile musculare, lipsa forței în brațe și în picioare, mobilitatea scăzută și mai ales plictiseala și lipsa de interes față de mișcările repetitive, pe alocuri dureroase, m-au făcut să înțeleg că de altceva avea nevoie copilul meu. De o metodă blândă, care să-l bucure și să aducă rezultate: Aqua kineto. Pe cât de relaxantă și plăcută, pe atât de eficientă. Și-apoi, un lucru este cert: activitățile acvatice sunt unele dintre cele mai intense antrenamente energetice care există.
Știm deja. Apa crește mobilitatea și flexibilitatea. Temperatura ei, masajul pe care îl realizează susțin mușchii să se relaxeze, circulația sângelui este îmbunătățită, corpul capătă vigoare. Forța gravitațională scade și astfel sunt reduse forțele de compresiune, exercițiile devenind mult mai simplu de efectuat decât pe uscat.
De asemenea, comprimă pielea, mușchii și articulațiile pacientului, printr-o teorie numită presiune hidrostatică. Tot această presiune face ca inima și plămânii să lucreze mai mult, deoarece cavitatea toracică este sub presiune directă. De asemenea, se simte ca un bandaj compresiv pentru tot corpul, care ajută la atenuarea multor dureri musculare, atunci când pacientul este scufundat în apă până la gât.
Mersul în apă oferă o rezistență de peste 10 ori mai mare decât mersul pe uscat
Copiii, mai mult ca noi, adulții, au nevoie de aqua kineto. Terapia acvatică pediatrică este o alternativă excelentă la terapia pe uscat. Îi ajută pe cei mici să-și atingă obiectivele de forță, de amplitudine a mișcării, de flexibilitate, echilibru, coordonare, rezistență și mers pe jos. Apa ajută la reducerea greutății corpului uman și permite copiilor să se miște în moduri pe care, pur și simplu, nu se pot folosi pe uscat. Ba mai mult, s-a dovedit că mersul în apă oferă o rezistență de peste 10 ori mai mare decât mersul pe uscat. Așadar, un copil care se plimbă în piscină beneficiază atât de susținerea, cât și de rezistența apei. Terapia acvatică ajută și la relaxarea mușchilor. Mișcarea în interiorul și împotriva apei calde are un efect de masaj asupra mușchilor, articulațiilor și ligamentelor, îmbunătățind circulația și reducând durerea inflamatorie.
Și-apoi, câți copii cunoașteți cărora nu le place să sară în piscină? Să se bălăcească și să se bucure de apă, de mișcările ei unduitoare, de starea de bine și de relaxare? Când ne gândim la cele mai plăcute amintiri din copilărie, apa se află în cele mai multe dintre ele: sărind într-o piscină limpede și răcoritoare într-o zi fierbinte de vară, jucându-ne cu baloanele cu apa în curte, cu prietenii noștri, stropindu-ne frații sau surorile cu furtunul, când se așteptau mai puțin. Este clar, copiilor le place apa! Căci apa aceasta are puterea magică de a face orice activitate distractivă.
Astfel, dacă cel mic are nevoie de kinetoterapie, terapie ocupațională sau logopedie, terapia acvatică ar putea fi soluția. Iată de ce:
- Rezistența apei
Rezistența apei oferă un feedback senzorial calmant și consistent. Copiii care sunt hiperactivi sau au dificultăți în a se concentra asupra activităților din timpul terapiei de pe uscat, în apă devin liniștiți. Ea îi împinge din toate direcțiile, cu o presiune constantă, ce le permite să se concentreze, să învețe lucruri noi și să-și atingă mai devreme obiectivele terapiei. Poate, de asemenea, să scadă hiperactivitatea pentru câteva ore după terapie și să îmbunătățească calitatea somnului. Rezistența apei permite întărirea mușchilor, ca un antrenament de anduranță, atunci când este folosită ca o adevărată metodă de rezistență, cu mișcări specifice, prestabilite, repetitive, efectuate cu intenția de a întări anumite grupe musculare.
2. Procesul de plutire
El este cel care înlătură efectele gravitației, permițând copiilor care nu pot merge pe uscat să meargă în apă. Cei care nu au puterea musculară pentru a face exerciții pe uscat, reușesc să le facă în apă. De asemenea, copiii care nu-și pot susține propria greutate, din pricina unei intervenții chirurgicale recente sau a unui os rupt, de exemplu, sunt ajutați de apă. Tot ea este cea care le permite copiilor cu rezistență scăzută din cauza problemelor cardiace sau pulmonare să se bucure de activități fizice distractive și terapeutice, pe care altfel nu ar putea să le facă.
3. Îmbunătățește controlul respirației
Știați că, dacă un copil suferă de probleme de vorbire, terapia acvatică poate fi extrem de benefică? Efectuarea unor exerciții simple, cum ar fi ținerea respirației sub apă, ridicând brațele în sus și în jos, poate fi de ajutor. Rezistența apei va ajuta la îmbunătățirea controlului adecvat al respirației folosit in vorbire. De altfel, feedback-ul auditiv, care apare în timpul jocului acvatic, nu numai din sunetul unic al apei, ci și din sunetul unic al undelor sonore care lovesc pereții și reverberează, reprezintă un stimul motivant uimitor pentru copiii care au întârzieri de vorbire, pentru a produce sunete și cuvinte.
4. Atingerea etapelor de dezvoltare
Există mai multe situații în care copiii au nevoie de terapie fizică pentru a putea fi ajutați să atingă unele etapele de dezvoltare, cum ar fi mersul, târârea, rostogolirea și săriturile. De exemplu, studiile au arătat că aqua kineto a ajutat copiii cu paralizie cerebrală sau pe cei diagnosticați cu autism în îmbunătățirea mobilității și echilibrului.
5. Îmbunătățirea abilităților sociale și a încrederii în sine
Când copiii își îmbunătățesc abilitățile motorii, anxietatea socială scade, iar încrederea de sine sporește. Efectuarea de exerciții și jocuri în piscină poate îmbunătăți jocul competitiv, poate încuraja puterea de exprimare a copiilor care suferă de anxietate, ducând la o mai bună interacțiune socială și mai multă încredere.
6.Este un mod unic de a îmbina terapia cu relaxarea și distracția
Cadrul unic al unei piscine este, pentru majoritatea copiilor, extrem de motivant. Toate activitățile care pot fi făcute pe uscat, unele dintre ele tare plictisitoare și monotone, se pot desfășura în sau în jurul piscinei. Dintr-o dată, devin distractive și pot părea complet non-terapeutice. În plus, activitățile motorii fine, abilitățile cognitive și abilitățile de întărire a mușchilor pot fi realizate cu succes din piscină. Copiii pot vedea ședințele de terapie ca pe un exercițiu distractiv si deloc intimidant precum atmosfera unui cabinet medical. Fără să mai punem la socoteală că kinetoterapia în apă nu exercită nici o presiune asupra corpului, astfel încât creează un mediu sigur pentru sesiunile de terapie.
Galaxy Kineto Junior, locul perfect pentru a întări sănătatea copiilor noștri
Tocmai de aceea, Therme București a gândit și a dezvoltat un program special dedicat copiilor, numit Galaxy Kineto Junior. Prin joacă, sunt realizate exerciții distractive de aqua kineto pentru copiii de toate vârstele, cu ajutorul specialiștilor din cadrul Asociației KinetoBebe, cu care se află în parteneriat. Dincolo de îmbunătățirea tonusului muscular și a echilibrului, a reflexelor, cea care primează este starea de bine a copiilor. Astfel că, în fiecare marți, timp de 2 ore, copiii sunt prinși în mrejele vindecătoare ale exercițiilor făcute în piscina Galaxy Relax, pentru o dezvoltare armonioasă, o sănătate de fier și multă voie bună. Într-un univers al relaxării și al efectelor benefice asupra organismului.
Ne dorim să avem copii sănătoși și fericiți. Capabili să-și atingă potențialul maxim. Apa poate fi miraculoasă. Să profităm de beneficiile terapiei în apa. Pe lângă o dezvoltare armonioasă a organismului, oferim copiilor încredere de sine crescută, eliminăm stresul și tensiunea, sporim energia si mai presus de toate, o incredibilă stare de bine!