Apropierea incepe cu o poveste de noapte buna

Primii ani de viata ai copilului sunt un moment crucial de apropiere si de construire a relatiei cu cei mici. Noi am invatat sa ii spunem „timp de calitate”, insa pentru cei mici inseamna afectiune si protectie, atitudini care ajung sa influenteze valorile si comportamentul pe care copiii le vor adopta la maturitate. si ce metoda mai buna de a le invata decat prin povestile copilariei?

Inspirat de povesti, Paul Zak, un specialist in neuroeconomie a studiat rolul oxitocinei, zisa si „hormonul fericirii”, in diverse procese decizionale si de apropiere fata de celalalt.  In The Moral Molecule:  How Trust Works vorbeste* despre cum aceasta e responsabila cu anumite semnale in creier si despre cum diferite intamplari povestite o pot declansa. Zak a ajuns la concluzia ca oamenii se identifica mai usor cu personaje si evenimente atunci cand asculta o poveste si ca tind sa repete comportamente si atitudini ale personajelor chiar si dupa ce povestea s-a incheiat. De unde aceasta abilitate a creierului uman de a reactiona la povesti? De la insasi oxitocina pe care o secreta.

Iar cu cat mai devreme cu atat mai bine. Tocmai de aceea, pentru a-i stimula dezvoltarea intelectuala si emotionala a celui mic, e recomandat sa incepi cu povestile de noapte buna. in plus, de cele mai multe ori, ele vin la pachet cu ilustratii ce-ti vor ajuta micutul sa-si contureze personalitatea, sa fie mai atent, dar si sa-si imbogateasca imaginatia si limbajul.

Ilustratiile ce insotesc o poveste ii ajuta pe copii sa recunoasca cu usurinta animale, plante, sa invete sa exploreze obiecte din jur sau sa descopere tipologii umane cu care inca nu au interactionat. Un asemenea inceput ii va deschide apetitul pentru noi lumi, starnindu-i curiozitatea fata de mediul inconjurator si dezvoltandu-i abilitatea de a construi asocieri cu realitatea lui.

Ce adult nu-si aminteste placerea cu care in copilarie asculta aceeasi poveste in repetate randuri? Copiii se pricep de minune sa anticipeze actiunea si sa completeze evenimentele din orice istorisire. Ele vin sa-i confirme dreptatea, puterea binelui de a triumfa in final, dar sunt totodata si o urmare a atasamentului fata de eroul preferat. Pentru ca povestea favorita il ajuta sa se simta in siguranta. Aceste etape au un impact cu atat mai puternic cu cat povestea este citita chiar inainte de culcare, cand cel mic urmeaza sa-si duca imaginatia mai departe, in vis.

Din aceasta grija pentru dezvoltarea celor mici, NIVEA a creat povesti de noapte buna numai bune de imbogatit imaginatia. Mia, Leo, Micuta Zana si Urechila sunt personaje cu care cel mic se poate identifica si de ale caror patanii se poate lasa inspirat. Povestile lor sunt intamplarile viselor, vise in care cutreiera in tinuturi fantastice si reusesc sa duca la capat orice aventura impreuna. Povestile sunt usor de citit iar personajele ii vor invata pe copii mici gesturi de bunatate si de afectiune fata de oamenii din jur. In plus, anul acesta pot descoperi noi intamplari care sa-i inspire pe copii in explorarile lor.

Descopera povestile aici !

*Sursa: https://www.psychologytoday.com/us/blog/brain-wise/201411/your-brain-stories

 

 

 

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s