Apel pentru sprijinirea copiilor cei mai afectati de pandemie

La implinirea a 27 de ani de activitate in Romania, Asociatia SOS Satele Copiilor Romania lanseaza campania de strangere de fonduri Ajuta copiii cei mai afectati de pandemie, pentru a atrage atentia asupra efectelor nevazute ale crizei Coronavirus si a impactului negativ puternic pe termen mediu si lung asupra copiilor vulnerabili.

In Romania, 1,38 milioane de copii se afla la risc de saracie sau excluziune sociala, iar dintre acestia, peste 700.000 traiesc in conditii de saracie extrema. Aceste cifre sunt cu atat mai dramatice in contextul crizei Coronavirus, cand categoriile sociale vulnerabile au devenit si mai expuse.

Pe masura ce pandemia si criza economica se adancesc, copiii sunt si mai supusi riscurilor: inegalitatile sociale si discriminarea devin mai puternice, creste riscul de abuz, neglijare sau exploatare si, in egala masura, creste riscul separarii copiilor de familie din cauza saraciei.

Mai mult, in mediul rural, odata cu inchiderea scolilor, majoritatea copiilor nu au acces la educatie, in lipsa dispozitivelor si a conditiilor de studiu propice. Totodata, pentru familiile numeroase care locuiesc intr-o singura camera, fara acces la apa curenta sau caldura, este imposibila mentinerea unor masuri de igiena corecte, izolarea sau prevenirea raspandirii bolii in cadrul unei familii.

In acest context, SOS Satele Copiilor Romania lanseaza apelul de sprijin pentru copiii cei mai vulnerabili in criza provocata de noul Coronavirus.

Oricine se poate alatura cauzei cu o donatie de 4 euro lunar pentru copii prin SMS cu textul “MAMA” la 8864 sau printr-o donatie online pe sos-satelecopiilor.ro.

“Realitatea multor familii s-a schimbat in mod dramatic in ultimele opt luni in Romania. in timp ce multi dintre noi am inceput sa ne adaptam la <<noul normal>>, pentru sute de mii de copii, noua normalitate inseama mai putine mese calde sau mai putine lemne de foc, inseamna sa fie rupti complet de scoala si izolati mai mult decat au fost vreodata. Parintii care se bazau doar pe venituri din munca necalificata sau cu ziua sunt mai neputinciosi ca niciodata (…). Si oricat de greu ar fi sa privim aceasta realitate, este necesar sa o facem si sa realizam ca fiecare dintre noi poate contribui la schimbare, cu un gest oricat de mic.” spune Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor Romania.

Interventia SOS Satele Copiilor este una integrata si are ca scop eliminarea riscului de separare a copiilor de parinti, prin rezolvarea problemelor familiei (sanatate, educatie, locuire, ocupare etc.), cu accent pe copil.

Se lucreaza unu la unu cu familii aflate in situatii dificile, cu scopul de a ii ajuta si de a ii imputernici pe parinti sa asigure cresterea si ingrijirea copiilor. Prin interventia Asociatiei, aproape 4.000 de copii au fost sprijiniti sa ramana in familiile biologice, cu o rata de succes de 99%.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s