Anul scolar viitor va continua sa fie organizat pe semestre

Anul scolar 2011 – 2012 va continua sa fie organizat pe semestre, primul urmand sa inceapa luni, 12 septembrie si sa se incheie pe 23 decembrie 2011, a declarat marti ministrul Educatiei, Daniel Funeriu. El a precizat ca vacanta de iarna va fi mai lunga cu o saptamana decat in mod obisnuit.

„Vacanta de iarna prelungita cu o saptamana va duce la scaderea absenteismului. Sunt zone in care copiii nu pot ajunge la scoala in zilele grele de iarna si tot iarna multi dintre copii se imbolnavesc si lipsesc, ori prelungirea vacantei ajuta aici”, a explicat el.

O noutate fata de anul acesta este disparitia vacantei din luna februarie si faptul ca vacanta de primavara este de doua saptamani.

Semestrul al II-lea va incepe pe 16 ianuarie si se va finaliza vineri, 6 aprilie, iar vacanta de primavara incepe pe 7 aprilie si va dura pana pe 22 aprilie 2012, a adaugat ministrul, intr-o conferinta de presa.

Semestrul al II-lea va continua dupa vacanta, pana pe 22 iunie, iar vacanta de vara este programata in intervalul 23 iunie – 9 septembrie.

Numarul de zile de scoala este identic cu cel din acest an scolar.

„O initiativa noua va avea loc in saptamana de dinaintea vacantei de primavara. Se va organiza o saptamana numita 'Scoala altfel', iar aceasta saptamana, care este o initiativa noua, va avea un set de actiuni specifice: timpul din aceasta saptamana va fi rezervat activitatilor extrascolare, cu consultarea elevilor, a cadrelor didactice si a parintilor. Tot acum vor avea loc fazele nationale pe discipline ale olimpiadelor scolare. Vor fi activitati culturale, tehnico-stiintifice, sportive”, a precizat Daniel Funeriu.

In ceea ce priveste Bacalaureatul cuvantul cheie este stabilitatea, a subliniat ministrul Educatiei.

„Bac-ul din acest an si modul de desfasurare este cvasi-identic cu cel din anul trecut, mai putin calendarul, evident. Elevii sustin exact aceleasi probe. M-am angajat sa aduc stabilitate in sistem si exact acest lucru facem in acest moment”, a spus el.

In ceea ce priveste procedura prin care organizatiile de parinti vor putea supraveghea BAC-ul, ministrul a explicat ca un ONG trebuie sa se acrediteze la inspectorat, anunta ca vrea sa participe la supraveghere si, conform procedurilor tehnice (nu au voie sa comunice cu elevii, cu cadrele didactice, nu au voie sa cunoasca subiectele) vor putea participa la supraveghere.

Iata cele mai importante declaratii ale ministrului Educatiei, Daniel Funeriu:

  • Sunt insa cateva elemente de noutate: au fost intarite toate masurile care vizeaza toleranta 0 fata de frauda
  • Cel mai puternic semnal de reforma este sa avem toleranta 0 fata de frauda.
  • S-au luat cateva masuri care se plaseaza pe 3 axe.
  • axa de preventie: am solicitat inspectoratelor sa asigure in organizarea bacului cat mai multe sali de clasa cu camere de luat vederi
  • Reamintesc ca este interzis accesul in sala cu telefoane mobile sau alte astfel de instrumente
  • Tot pe palierul preventiei, au fost transparentizate toate procedurile: ONG-urile acreditate de inspectoratul scolar judetean vor putea sa aiba acces conform unei proceduri foarte clare la tot ceea ce tine de supravegherea examenului
  • Au fost intarite si ridicate la un nivel sporit sanctiunile referitoare la cei care au fraudat: interdictia de a da bac-ul urmatoarele 2 sesiuni, pentru cei caree au fraudat
  • Deci, stabilitate, organizare ireprosabila, transparentizare prin accesul ONG-urilor la supraveghere si sanctiuni drastic sportite. Toti inspectorii scolari au fost instruiti sa colaboreze cu organele statului care sunt abilitate sa desfasoare astfel de actiuni
  • Intocmai ca anul trecut, MECTS va pune la dispozitie o linie verde pentru semnalarea tuturor tentativelor de fraudare.

Sursa: HotNews

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s