alegere-ghiozdan-scoala

Anul scolar ar putea incepe pe 14 septembrie

World Vision Romania a lansat pe 15 iulie, in cadrul unei ample conferinte online, studiul „Cursa celor 30 de ani de educatie in Romania”.

La conferinta au participat actori-cheie din mediul politic si academic, printre care vicepremierul Raluca Turcan, Monica Anisie, ministrul Educatiei si Cercetarii, Ligia Deca, consilier prezidential pe probleme de educatie si cercetare, senatorul USR Vlad Alexandrescu, deputatul PSD Florin Manole, Serban Iosifescu, cercetator in stiintele educatiei, presedintele Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar, Gelu Duminica, director executiv Agentia „Impreuna”, Antonia Pup, presedinte al Consiliului National al Elevilor, Roxana Asavei, reprezentanta a Consiliului Consultativ al Copiilor, World Vision Romania, Mihaela Nabar, director executiv, World Vision Romania, Gabriela Paleru, director advocacy, World Vision Romania.

Inregistrarea intregului eveniment poate fi vizionata aici.

Dezbaterea a adus in discutie o serie de masuri pe care Ministerul Educatiei le va lua in urmatoarea perioada.

Astfel, primul pas spre digitalizarea de masa a invatamantului din Romania va incepe din 10 septembrie, termenul-limita pentru ca 250.000 de tablete inteligente sa ajunga in scoli, pentru elevi, conform declaratiilor facute de ministrul Educatiei si Cercetarii, Monica Anisie.

De asemenea, anul scolar ar putea incepe pe 14 septembrie, in functie de conditiile epidemiologice, a mai declarat ministrul.

„Se ia in calcul si varianta sa descentralizam decizia, chiar pana la nivelul institutiilor de invatamant”, a declarat Monica Anisie.

Primul si cel mai important proiect legislativ anuntat de ministrul Educatiei in cadrul dezbaterii este o Hotarare de Guvern referitoare la infiintarea din septembrie 2020 a unor scoli-pilot pentru testarea de noi metode de predare si noi arhitecturi curriculare.

Proiectul ar putea fi supus aprobarii in sedinta Guvernului chiar in aceasta saptamana.

A doua noutate legislativa anuntata de ministrul Educatiei este un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru a reglementa situatiile semnalate de presa, elevi si parinti, in care unii profesori nu au tinut deloc ore pe durata suspendarii cursurilor de la clasa.

Cu privire la formarea profesorilor pentru a preda in sistem online, „obiectivul e ca toate cadrele didactice sa fie formate pentru a preda in sistem online”, a explicat ministrul.

Vicepremierul Raluca Turcan a anuntat, la randul sau, constituirea unui grup de lucru interministerial care include, pe langa Administratia Prezidentiala, ministerele Educatiei, Sanatatii, Finantelor, Fondurilor Europene si Justitiei, si reprezentanti ai Ministerului Dezvoltarii si Administratiei Publice si ai autoritatilor locale si asociative, pentru a contribui cu totii la deschiderea scolii in conditii de siguranta si calitate.

Elevii pot face cereri pentru a primi laptop sau tableta

Legea nr. 109/2020, intrata in vigoare saptamana trecuta, prevede ca Ministerul Educatiei este obligat sa asigure la cerere, fiecarui elev sau profesor, un laptop sau o tableta pentru educatia online.

In acest context, Presedintele Consiliului National al Elevilor, Antonia Pup, a anuntat in cadrul conferintei lansarea unui model de cerere pentru laptop sau tableta, pe care elevii il pot completa si trimite Ministerului Educatiei.

Modelul de cerere poate fi descarcata de aici si poate fi trimisa la adresa cabinet@edu.gov.ro.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s