Cand vorbim despre anemie la o gravida, ne referim de cele mai multe ori la anemia feripriva – una din formele de anemie dobandita, care apare atunci cand aportul de fier in organism este insuficient pentru producerea de globule rosii.
Cealalta forma de anemie dobandita este cea megaloblastica, provocata de deficitul de acid folic, intalnita la gravidele care nu consuma nici legume proaspete, nici hrana cu continut ridicat de proteine animale.
Revenind la forma cea mai frecventa, respectiv anemia feripriva, aceasta apare cel mai frecvent in a doua parte a sarcinii, dupa a 20-a saptamana de gestatie. Acest lucru este consecinta faptului ca hemoglobina nou formata si masa hematiilor nu se armonizeaza cu expansiunea volumului sanguin matern, avand drept rezultat o concentratie globala mai scazuta a hematiilor din sange – se produce plasma cu o viteza mai mare decat celulele sanguine. Vorbim de anemie de sarcina atunci cand hemoglobina este mai mica de 10 g/dl, la valori normale de 12-14g/dl.
Trebuie stiut ca o femeie gravida are nevoie in plus de 800 mg de fier elementar, din care 300 de mg sunt pentru fat si 500 mg sunt folosite pentru a creste masa de globule rosii materne. Datorita transferului normal al fierului de la mama la fat, fatul nu sufera de anemie prin deficienta de fier, chiar daca mama are anemie severa. Dar in mod evident nu trebuie sa se ajunga in situatia aceasta, de aceea anemia gravidica trebuie tratata.
Acest tratament include:
• o dieta echilibrata, bazata pe alimente bogate in fier: carnea rosie slaba si carnea de pasare; peste, spanac, tofu; fructe uscate (stafide, prune); seminte (migdale, alune, nuci); paine integrala si cereale imbogatite cu fier. Se va reduce consumul de cafea, intrucat cafeina impiedica absorbtia fierului si se vor consuma sucuri bogate in vitamina C suc de portocale, rosii sau legume, deoarece aceastea ajuta la asimilarea fierului.
• aport suplimentar de fier sub forma de tablete sau capsule – 200 de mg de fier elementar zilnic
sunt suficiente pentru a corecta anemia si a mentine depozitele adecvate si acid folic – 1mg/zi.
• foarte rar sunt necesare transfuzii de sange, dar acest lucru se practica doar daca gravida este foarte anemica si prezinta o sursa de sangerare activa.
• sunt situatii extreme care se rezolva numai prin spitalizare si care din fericire sunt destul de rare, astfel incat nu fac obiect de interes general.