Analizele in sarcina: Dublu test

Analizele in sarcina: Dublu test

Medicina este un domeniu in care, din fericire, se progreseaza permanent, iar acest lucru se observa lesne si in cazul femeilor insarcinate. Astfel, inca din primele etape ale sarcinii se poate observa daca exista sau nu la fat diverse malformatii, prin ceea ce se numeste dublu test.

Este vorba de acel „screening prenatal”, adica o serie de investigatii recomandate femeilor gravide cu scopul depistarii anomaliilor fetale de origine cromozomiala sau genetica, care nu pot fi tratate. Investigatia respectiva include in sine cateva examinari ecografice si analiza biochimica a sangelui.

Sa vorbim acum despre dublu test. Este vorba de o analiza care se efectueaza in primul trimestru de sarcina si care ajuta la depistarea celor mai grave si periculoase afectiuni si malformatii congenitale ale fatulului.

Dublu test include doua teste biochimice examinate, care sunt colectate din sangele venos:

  • free beta HCG (subunitatea beta libera a HCG — gonadotropina corionica umana),
  • PAPP-A (proteina plasmatica asociata sarcinii).

Mai apoi, valorile obtinute sunt introduse intr-o formula statistica care contine si raspunsuri la un chestionar cu informatii despre gravida. Acest chestionar include informatii precum: varsta gravidei, greutatea, originea etnica, daca este sau nu fumatoare, daca sunt sau nu antecedente de sarcini cu aneuploidii (anomalii cromozomiale), daca femeia sufera sau nu de diabet zaharat, daca sarcina este obtinuta spontan sau prin metode de reproducere umana.

Pentru ca dublul test sa fie corect efectuat, este indicat sa fie efectuata mai intai ecografia, dupa care, in primele 48 ore, si dublu test.

Pentru dublu test trebuie prezentate urmatoarele date ecografice: data ultimei menstruatii, numarul de feti, lungimea osului nazal sau a specifica prezenta lui, marimea translucentei nucale, lungimea craniocaudala a fatului. De obicei, limita pentru dublu test legata de numarul de feti este de maxim 2, prezenta a 3 sau 4 feti in uter duce la erori. De altfel, acesta este unul dintre motivele pentru care unele laboratoare refuza a efectua testul la aceste paciente. Ce-i drept, si aceste cazuri, de tripleti sau chiar mai multi feti in uter sunt destul de rare.

Necesitatea unui dublu test

Sunt multe controverse cu privire la necesitatea acestui test. In prezent, se observa ca exista tendinta de a efectua, de rutina, tuturor femeilor ecografia de trimestru I, intre 11 saptamani+6 zile – 13 saptamani+6 zile si in asociere cu dublu test.

Pentru a putea efectua dublul test in conditii corespunzatoare, femeile insarcinate trebuie sa stie ca testul respectiv se face pe nemancate sau poate si postprandial (dupa masa de pranz). Inaintea efectuarii testului pacientele trebuie sa fie obligatoriu informate asupra investigatiei dublu test, precum si asupra riscului de rezultate fals-pozitive si fals-negative.

Patologii indicate de dublu test

Screening-ul prenatal permite evaluarea riscului la copil a unor patologii cromozomiale, precum: sindromul Down, Sindromul Edwards, sindromul Patau, defecte ale tubului neural si altor maladii congenitale.

Sindromul Down este una din cele mai raspandite patologii cromozomiale, cauzata de prezenta unui cromozom 21 suplimentar (trisomia 21). Acesti copii au aspect exterior caracteristic, sufera de retard mental si multe anomalii ale organelor interne.

In schimb, pentru Sindromul Edwards (trisomia 18) sunt caracteristice multe afectiuni in dezvoltare, inclusiv cel psihomotor, iar acesti copii nu supravietuiesc.

Sindromul Patau provocat de prezenta unui cromozom suplimentar la perechea 13, este caracterizat clinic printr-un sindrom plurimalformativ cu anomalii neurologice (retard mental, convulsii etc.), craniofaciale (malformatii a urechilor, microcefalie, etc.), oculoorbitale, cervicale, cardiovasculare, gastrointestinale, genitourinare, scheletice (polidactilie etc.), dermatoglifice.

Cu toate acestea, retineti ca dublul test nu este o metoda de diagnostic. In cazul obtinerii unui risc crescut de anomalii fetale, medicul obstetrician va hotari daca este sau nu necesara efectuarea unor investigatii suplimentare, inclusiv teste diagnostice cum ar fi amniocenteza.

Sursa articol: http://analizesarcina.ro/analize-trimestrul-unu-de-sarcina/dublu-test.html.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s