Daca nu avem grija, o carenta de fier poate duce la o anemie feriptiva, complicandu-ne viata destul de mult, prin stari de epuizare constanta. Din fericire, exista o multime de solutii sanatoase (si chiar delicioase), prin care putem rezolva aceasta probleme. Despre alimentele care te ajuta intr-o anemie prin carenta de fier iti vorbim acum, la Traieste Sanatos cu Simona.
„Anemia feriptiva este produsa de lipsa unei cantitati corespunzatoare de fier in organism”, explica dr. Gabi Man, medic nutritionist. „Cand nu avem suficient fier, fie ca il eliminam pe diverse cai, fie ca nu consumam suficiente surse de fier, nu se transporta suficient oxigen la nivelul intregului organism.”
Ca urmare, o carenta de fier poate duce la stari de slabiciune, de ameteli, la oboseala si la epuizare fizica si psihica. Astfel de manifestari pot fi foarte usor confundate cu o cauza a vietii agitate pe care o ducem si, de aceea, este important sa mergi la medic pentru dozarea hemoglobinei, singurul mod prin care poti obtine un diagnostic corect.
O anemie feriptiva poate avea diverse cauze, multe dintre ele fiind aproape imperceptibile: o menstruatie abundenta, hemoragii oculte, hemoroizi interni, de care sa nu stii. Sau poate corpul nu asimileaza bine fierul din mancarea consumata.
Despre cum poti combate carenta de fier printr-o alimentatie sanatoasa iti vorbim acum, la Traieste Sanatos cu Simona.
Solutii alimentare pentru carenta de fier
Mai jos, iata o lista cu alimentele cele mai bogate in fier. De retinut ca, pentru a combate o carenta de fier, este nevoie sa combini aceste alimente cu surse de vitamina C, cum ar fi zeama de lamaie. Vitamina C favorizeaza absorbtia fierului.
- legume: spanac, salata verde, broccoli, patrunjel, leurda, stevie, sfecla rosie cruda;
- leguminoase: mazare, soia, fasole boabe;
- surse de origine animala: galbenus de ou, carne rosie, scoici, midii;
- sucuri: de orz verde, de coacaze.
Reteta de salata bogata in fier: Combina intr-un castron o sfecla rosie rasa, o gulie rasa, un morcov ras, patrunjel si marar, lamaie si ulei de masline.