Teatrul Ion Creangă adaugă un nou titlu în repertoriul producțiilor adresate copiilor peste 4 ani. Inspirat de binecunoscutul text al Fraților Grimm, spectacolul „Albă ca zăpada“ are prima reprezentație sâmbătă, 4 mai, ora 11:00, la Sala Mare, cu ocazia zilei Teatrului Ion Creangă, când se împlinesc 59 de ani de la înființare.
Avanpremiera și premiera se desfășoară tot sâmbătă, însă pe 11 mai, de la orele 11:00, respectiv 18:00, în același spațiu din Strada Piața Amzei nr. 13.
O mamă vitregă prea narcisistă, un tată absent, o fiică prea frumoasă și prea inocentă – plecând de la aceste elemente-cheie, povestea Albei ca zăpada a făcut să se scrie multe pagini de psihanaliză. În lipsa lor, nu i-am mai fi cunoscut nici pe pitici, nici pe prinț și nici universul magic, salvator, al pădurii. Psihanaliștii au subliniat, în egală măsură, și forța vindecătoare a basmului (și al basmelor în general), în sensul de alinare sufletească, dar și rolul lor educativ – datorită acestui tip de narațiune, copiii își recunosc și își înțeleg emoțiile. Pe tărâmurile fermecate sunt exprimate, subtil, nevoia de atenție, dragoste, de joacă sau diferite frici. Sunt redate valori umane. Și, tot aici, în ținuturile vrăjite, copiii află că obstacolele pot fi depășite și învață astfel lecția optimismului.
„Albă ca zăpada“ este un text puternic atât prin mesaj, cât și prin universul vizual pe care îl dezvoltă. Chiar dacă a fost publicat cu peste 200 de ani în urmă, basmul rămâne la fel de ofertant din punct de vedere creativ și azi. Prin idei și prin atmosferă, a inspirat, totodată, și imaginația dramaturgilor, nu doar pe cea a psihanaliștilor. Transpus pe scena Teatrului Ion Creangă, spectacolul „Albă ca zăpada“, o adaptare originală a dramatizării lui Cornel Todea (2007), este regizat de Andrei Răduț și propune o interpretare feerică din multe perspective: viziune regizorală, imagine – decor și costume -, muzică, dans și joc actoricesc.
Deși este un regizor la început de drum, Andrei Răduț are determinarea și viziunea necesare unui om de teatru care dorește să se afirme și în acest domeniu. Portofoliul de scenograf include peste 50 de titluri, iar ca regizor, de numele lui este legat unul dintre cele mai de succes spectacole TIC, „Ursul păcălit de vulpe“. Ce a însemnat punerea în scenă a actualei producții, „Albă ca zăpada“, ne spune chiar el:
„A regiza un spectacol pentru copii înseamnă să dai frâu creativității, să-ți lași fantezia să zboare, să aduci pe scenă lucrurile pe care ți le-ai imaginat în copilărie ca fiind reale, să fii liber. Pentru mine, a regiza <> a presupus nu doar creativitate, ci și responsabilitate. Îmi doresc să transpun povestea aceasta clasică într-o formă ușor de înțeles, mai blândă decât textul original, cel al Fraților Grimm, dar suficient de elocventă și expresivă vizual pentru ca spectatorii să înțeleagă esențialul din ea, ceea ce, de fapt, am înțeles cu toții la vârsta copilăriei.”
Scenografia – decorul și costumele – a fost imaginată de Roxana Răduț, materialele și cromatica utilizate având ca scop transpunerea atmosferei magice din basm în spațiul scenic. Tonurile reci contrastează cu tonurile calde, metalul, cu lemnul. Pentru vestimentație, de exemplu, s-au folosit țesături dintre cele mai fine și accesorii în ton cu personalitatea personajelor: brocard, catifea, broderie, elemente ornamentale, diverse podoabe. Muzica originală este semnată de compozitorul Radu Mihalache, autor al versurilor și al liniei melodice. Pentru a reda sonoritatea potrivită momentelor din spectacol sau a personajelor, a apelat, în cazul piticilor, la instrumente de inspirație celtică – hurdy-gurdy, viola da gamba, flaute, fluiere -, iar în cazul eroilor negativi, asociați cu ușoare rezonanțe rock, la chitare electrice și tobe. Sonoritățile tradiționale orchestrale sunt, și ele, prezente. Antrenorul vocal Ana Cebotari s-a asigurat, printr-un ghidaj atent și prin exerciții, că actorii și-au însușit corect cântecele și au dat cea mai frumoasă variantă a melodiilor, iar coregrafa Ana Iacob a făcut ca dansul să oglindească într-un ritm antrenant și plin de emoție firul poveștii și viziunea regizorală.
Actorii care însuflețesc personajele, de la Albă ca zăpada, Împărăteasa și Prințul, până la simpaticii pitici, Doica, Vânătorul sau o apariție-surpriză, cu totul nouă în actuala adaptare (e vorba de misteriosul Ego) sunt: Ioana Bîndac, Ilinca Atanasiu, Tudor Morar, Marius Boboc, Nicoleta Rusu, Cristian Boeriu, Ciprian Niculae, Iulian Balan, Andreea Mera, Liliana Donici, Valeria Stoian, Alexandru Prica și Oana Cosma. Datorită lor și a întregii echipe de creație, micii spectatori vor rememora fericiți povestea, mulți ani înainte și o vor asocia în mod sigur cu unul dintre frumoasele și unicele momente ale copilăriei.
Biletele pentru reprezentațiile din lunile mai-iulie ale spectacolului „Albă ca zăpada“, de la Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13), au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate de pe platformele Entertix și Myticket.