Alaptarea, un drept primordial al tuturor copiilor

Organizatia Mondiala a Sanatatii, alaturi de partenerii din intreaga lume, celebreaza Saptamana Mondiala a Alaptarii la san in perioada 1-7 august 2011.Tema din acest an subliniaza importanta comunicarii la nivel mondial cu privire la beneficiile aduse de alaptarea la san, iar schimbul de informatii, promovarea si sprijinirea alaptarii sunt cateva dintre directiile stabilite.

Alaptarea exclusiva la san a fost recunoscuta ca fiind cel mai eficient pas in reducerea mortalitatii la copiii sub cinci ani. Alaptarea ajuta totodata la stabilirea unei relatii stranse si iubitoare intre mama si copil.

Comunicarea adecvata, promovarea si sprijinirea alaptarii la toate nivelurile pot sa mareasca procentul de copii alaptati exclusiv la san. In prezent, mai putin de 40% din copiii de pana la sase luni sunt alaptati exclusiv la san, la nivel mondial.

Acest deceniu este considerat a fi o oportunitate fara precedent pentru ameliorarea starii de sanatate a femeilor si copiilor. In anul precedent a fost lansata de catre Secretarul General al ONU o strategie globala cu scopul salvarii a 16 milioane de femei si copii sub cinci ani in 49 de tari cu venituri mici, pana in anul 2015.

Strategia a fost aprobata de catre guverne si parteneri, iar alaptarea exclusiva la san este inclusa in angajamente, ca fiind unul dintre indicatorii de baza. Mai multe planuri de actiune sunt puse in aplicare pentru a imbunatati nutritia copilului si a mamei.

Desi OMS anunta ca nu exista dovezi ca practicile de alaptare se imbunatatesc in multe tari, autoritatile spera ca beneficiile alaptarii vor fi transmise tuturor mamelor, atat pentru sanatatea copiilor, dar si a lor. Astfel, comunicarea este cheia pentru a atinge acest progres. Tema din acest an pentru Saptamana Alaptarii Mondiale evidentiaza oportunitatea noilor tehnologii de comunicare pentru acordarea de sprijin calificat mamelor si familiilor.

Sursa: SanatateaTv.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s