Multe dintre proaspetele mamici cred ca, daca au nascut printr-o operatie cezariana, atunci alaptarea poate fi dificila sau, mai rau, nu pot alapta deloc. Nimic mai fals, va asiguram. Iata sfaturile noastre pentru alaptarea dupa cezariana.
Ideal ar fi ca, imediat dupa ce bebelusul s-a nascut, chiar si printr-o operatie de cezariana, sa existe contactul piele la piele cu puiul tau, iar acest lucru te va ajuta sa-ti pastrezi corpul cald, sa-ti calmezi bebelusul si sa-l ajuti cu prima alaptare. Ce-i drept, cand vine vorba de anestezie generala, atunci acest lucru nu mai poate fi aplicat.
Aproape orice femeie gravida produce lapte pentru bebelusul ei, care este gata si disponibil la nastere. Acest lapte se numeste colostru si este uneori galben la culoare. Este foarte concentrat, prin urmare bebelusul tau va avea nevoie de o cantitate mica la fiecare masa (aproximativ o lingurita mica). Vei observa ca bebelusul tau poate sa doreasca sa se alimenteze destul de frecvent, chiar poate la fiecare ora. Apoi, el va incepe sa aiba mese mai lungi si mai rar atunci cand laptele o sa-ti apara, in cateva zile. De fapt, alaptezi mai mult, cu atat lactatia ta se va instala asa cum se cuvine. Timpul intre mese va varia, si tu si bebelusul tau veti intra in acea simbioza.
Sfaturi pentru alaptarea dupa cezariana
Se spune ca alaptarea dupa cezariana este dificila sau chiar imposibila. Iti vom oferi cateva sfaturi pentru a-ti fi mai usor.
Asigura-te sa stabilesti contactul corp la corp cu bebelusul tau cat de repede posibil. Moasa poate sa te ajute sa ai contact corp la corp chiar in camera de recuperare. Daca il tii pe bebelus aproape de tine si mentii acest contact continuu, tu vei putea sa-l pui la san des si aceasta va stimula aparitia laptelui.
Este adevarat, alaptarea dupa o nastere prin cezariana poate fi mai dificila decat in cazul unei nasteri naturale. Dar asta nu inseamna nicidecum ca mamele care nasc prin cezariana nu-si vor alapta cu succes copiii. Este bine sa fii relaxata si sa gasesti o pozitie de alaptare comoda, care sa nu puna presiune pe incizie. De fapt, chiar daca nu crezi, sa stii ca pozitiile de alaptare in cazul unei operatii de cezariana nu sunt cu mult diferite de cele pe care femeiele care nasc natural le folosesc. Dupa cum spuneam, singura diferenta consta in faptul ca mama trebuie sa gaseasca solutii pentru a nu resimti durerea provocata de incizie.
Daca ai posibilitatea, cere ca bebelusul sa stea cu tine in camera imediat ce este posibil acest lucru, pentru a putea fi alaptat la cerere. Trebuie sa stii ca alaptarea la cerere este o conditie a succesului in alaptare, chiar daca a venit pe lume printr-o nastere normala sau printr-o operatie de cezariana!
Cere ajutor, nu incerca sa faci singura totul. Cere sprijin pentru a te putea aseza intr-o pozitie cat mai confortabila menajand in acelasi timp incizia.
Acum, la final, nu uita ca alaptarea exclusiva este recomandata pentru aproximativ primele sase luni a vietii bebelusului. Dupa aceasta, alaptarea continua in acelasi timp cu introducerea anumitor mancaruri in alimentatia copilului dumneavoastra, pana hotarasti tu si bebelusul tau ca alimentarea la san trebuie oprita. Fiecare zi in care tu alaptezi face diferenta pentru tine si bebelusul tau, iar intoarcerea la serviciu sau la cursuri nu ar trebui sa te opreasca in a mai alapta.
Sursa articol: https://alaptarealasan.ro/despre/alaptarea-dupa-cezariana.html