Ajuta-ti copilul sa se dezvolte armonios

In primele 3 luni de viata copilul tau este – in mod natural – mai incordat, iar tu, mamico, vei fi tentata sa il tii culcat pe spate de teama ca se va sufoca, insa aici vei invata cum sa il asezi, sub atenta ta supraveghere, pe burtica.

Cand sa incepi posturarea pe burtica? O poti face chiar din prima luna, cu conditia sa te asiguri ca poate respira in voie. Apoi, din momentul in care bebelusul tau capata un control bun al capului (isi intoarce capul spre dreapta sau stanga atunci cand este pe burtica), poate sta pe burtica fara sa mai fie atent supravegheat.

Cu cat puiul tau va petrece mai mult timp pe burtica, cu atat se va obisnui mai mult cu pozitia si  va descoperi  ca poate face mai multe miscari chiar si fara ajutorul tau.

De la 4 luni si jumatate copilul poate fi pozitionat cu trunchiul ridicat la 45 de grade pe o perna. Atentie, insa, ca trunchiul sa fie in intregime pe suprafata inclinata si doar membrele inferioare sa fie pe suprafata patului, pentru a impiedica cifozarea spatelui.

Din aceasta pozitie, ridicandu-si capul, isi va imbunatati progresiv tonusul muschilor abdominali, iar cand va fi pregatit se va ridica in sezand folosindu-se de diferite  mijloace ajutatoare, cum ar fi cadrul cu jucarii de deasupra lui sau chiar bratele  tale.

Mai tarziu, se va ridica singur in sezand, insa trebuie sa ai rabdare cu el si sa nu il fortezi sa faca asta inainte de a fi pregatit. Si anume copilul NU va fi pozitionat „intre perne”, deoarece vom determina cifozarea coloanei vertebrale si o atitudine total gresita, nicidecum o imbunatatire a pozitiei sezand.

Vei putea pozitiona copilul progresiv in sezand abia dupa 5 luni; acest lucru se poate face tinand copilul in brate cu spatele la tine si cu piciorusele de o parte si de alta a coapsei  (pozitia „calare”) sau pe podea, stand in fata  ta si controlandu-i spatele cu abdomenul tau.

Pozitionarea va fi mentinta cat timp vei simti ca spatele copilului este drept; cand incepe sa se aplece spre inainte, nereusind sa se redreseze fara ajutor ,inseamna ca a obosit si e cazul sa schimbi pozitia; o vei relua dupa ce copilul se va odihni.

Gaseste un loc in care copilul tau se poate misca in voie, fara sa-ti fie teama ca i se poate intampla ceva rau. Amenajeaza in camera lui un loc pe podea unde sa se poata juca inconjurat de jucarii pentru a-i stimula deplasarea. Ajuta-l sa se tarasca spre jucariile de care el este foarte atras. De aici mai este doar un pas catre mersul in patru labe.

Mami! Vreau sa explorez!

Lasa copilasul sa mearga in patru labe acolo unde doreste. In prealabil, securizeaza locul de joaca al copilului, astfel incat sa nu se raneasca.

Pozitioneaza-l progresiv in picioare numai dupa ce el a inceput sa se ridice singur, NU inainte. Pozitionarea este  foarte importanta in dezvoltarea copilului tau si se poate face fie punandu-l cu spatele la perete, dandu-i in mana o jucarie pentru a-i distrage atentia si pentru a nu se plictisi, fie pus in picioare langa o masuta pe care va avea jucarii care sa-l intereseze. Astfel vei imbina utilul cu placutul, copilul nefiind obligat sa faca nimic din ceea ce nu isi doreste.

Evita „ajutorul” pe care esti tentata sa-l dai copiilor la mers, in speranta ca acesta va merge independent mai repede daca va fi antrenat (luat de manute si plimbat dintr-un loc in altul). Acest lucru nu va face decat sa creeze dependenta de un sprijin suplimentar, copilul neavand  incredere sa faca pasi singur, si va intarzia astfel aparitia mersului independent.

Atentie! Calitatea mersului poate fi puternic influentata intr-un mod negativ de catre folosirea premergatorului. Acesta poate duce la  solicitarea excesiva a soldurilor, deformarea membrelor inferioare si adoptarea unor modele incorecte de mers. Doar dupa ce copilul poate sa se deplaseze independent, se poate utiliza un ham pentru siguranta sa, insa va fi folosit numai pentru protectie si nu pentru ghidajul mersului.

Este foarte important sa nu interpretezi subiectiv evolutia copilului (daca face pasi lateral, nu inseamna ca poate fi deja luat de manute si pus sa mearga). Ofera-i copilului tau spatiu sa se desfasoare, si timp sa se pregateasca.

Copilasul tau a inceput deja sa mearga? Cum au fost primii sai pasi?

Autor: Centrul Kinetobebe

sursa foto: freedigitalphotos.net


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s