Afla cum pot beneficia parintii de decontarea cheltuielilor cu cresa sau gradinita copiilor!

Incepand cu 1 ianuarie 2021, parintii care sunt salariati si au copii inscrisi intr-o unitate de invatamant timpurie – cresa sau gradinita -, privata sau de stat, pot beneficia de decontarea cheltuielilor cu educatia timpurie in cuantum de maximum 1.500 lei lunar, cu acordul angajatorului.

Acest lucru e posibil datorita eforturilor organizatiei ReadyNationRo de promovare a conceptului de Educatie Timpurie de Calitate pentru fiecare copil, derulate impreuna cu Asociatia Centrul Step by Step pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala.

Datorita eforturilor ReadyNationRo, Parlamentul Romaniei a adoptat, in toamna anului 2020, o modificare a Codului Fiscal prin care companiile beneficiaza de credit fiscal atunci cand platesc serviciile de educatie timpurie pentru copiii angajatilor, intr-un cuantum de maximum 1.500 lei/luna. Suma se scade fie din impozitul pe profit datorat statului, fie din impozitul pe salarii retinut de contribuabili pentru angajati, fie din TVA datorata sau din accizele datorate.

Ioana Grindean, director executiv ReadyNationRo si unul din liderii anului 2020 in implicare sociala, a povestit in emisiunea Happy Music cu Marius Constantinescu despre motivul pentru care a fost gandita aceasta lege si despre cum pot beneficia parintii de decontarea serviciilor cu cresa sau gradinita copiilor, precum si despre pasii pe care ii au de facut angajatorii care vor sa vina in sprijinul angajatilor, sustinand educatia timpurie.

 

„Principiul de la care am plecat in gandirea acestei legi a fost sa aducem bani mai simplu si mai repede in serviciile de educatie timpurie, pentru a creste calitatea serviciilor de educatie timpurie oferite copiilor. (…) Trebuie vazut ca o investitie in viitorul copiilor, nicidecum ca un beneficiu salarial, nicidecum ca o crestere de salariu, ci doar strict ca un sprijin pentru educatia copilului” – spune Ioana Grindean.

Gasesti mai jos interviul acordat de Ioana Grindean pentru Itsy Bitsy.

Ce trebuie sa stie parintii care vor sa beneficieze de decontarea serviciilor de educatie timpurie: 

  • Educatia timpurie cuprinde educatia anteprescolarilor cu varsta intre 0 si 3 ani si invatamantul prescolarilor cu varsta intre 3 si 6 ani.
  • Educatia prescolarilor cu varsta 3 – 6 ani cuprinde grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare.
  • Cresele si gradinitele pot fi publice sau private.
  • Gradinitele trebuie sa fie autorizate conform legislatiei in vigoare (ARACIP).
  • Unitatile de invatamant ce realizeaza activitati de educatie timpurie pentru anteprescolari trebuie sa fie autorizate de inspectoratele scolare conform art. 6 – 7 din HG nr. 1252/2012.
  • Decontarea serviciilor se poate face pentru fiecare copil in parte, incadrat intr-o situatie de invatamant prescolar mentionata anterior.
  • Cuantumul maxim al serviciilor care pot fi decontate este de 1.500 de lei/luna pentru fiecare copil. Daca taxele sunt mai mari de 1.500 de lei pe luna, diferenta va fi platita de parinti.
  • Decontarea serviciilor se face fara a se tine cont de calendarul scolar (atat in lunile de scoala, cat si in lunile vacantei de vara), cat timp exista o dovada a platii serviciilor de educatie timpurie (factura/chitanta).

Ce trebuie sa stie angajatorii: 

  • Procedura se adreseaza in principal societatilor platitoare de impozit pe profit infiintate conform Legii nr. 31/1990 cu modificari ulterioare si in subsidiar, asociatiilor si fundatiilor platitoare de impozit pe profit infiintate conform OUG nr. 26/2000 cu modificari ulterioare.
  • Din punct de vedere normativ, prin Legea nr. 296/2020 a fost modificat art. 25 alin. (4) lit. i^1 și i^2) din Codul fiscal prin care cheltuielile decontate de angajatori platitori de impozit pe profit cu educatia timpurie a copiilor salariatilor sunt considerate cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit, dar se suporta din impozitul pe profit datorat, intr-o limita maxima de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil.
  • In situatia in care impozitul pe profit este insuficient pentru a acoperi toate aceste decontari, sumele se suporta din impozitul pe venitul din salarii, TVA si accize in ordinea enumerata.
  • Sumele decontate catre educatia timpurie a copiilor salariatilor nu sunt considerate venituri de natura salariala si nu sunt in sfera asigurarilor sociale obligatorii conform art. 76 alin. (4) lit. v) coroborat cu art. 142 lit. z) din Codul fiscal. Practic, pentru aceste sume nu se achita impozitele si asigurarile sociale ce s-ar fi datorat pe veniturile din salarii.
  • Din punct de vedere financiar-contabil, nu este o procedura legala de urmat, astfel incat fiecare angajator isi poate intocmi propriul mecanism contabil. 

E important de mentionat ca legea a dat dreptul angajatorilor sa aplice aceasta procedura, daca doresc, in functie de modul in care isi asuma riscul fiscal platitorii de impozit pe profit. Prin urmare, decizia de a aplica in mod obligatoriu sau nu aceasta reglementare este a administratorului societatii.

Care sunt etapele in vederea decontarii serviciilor de educatie timpurie:

Atunci cand aplica pentru prima data in vederea decontarii, parintele trebuie sa adreseze angajatorului o cerere, insotita de acordul de a utiliza eventualele date personale GDPR si de autorizatia de unitate de invatamant cu educatie timpurie. Cererii i se va anexa copia dupa certificatul de nastere al copilului si dovada inscrierii la unitatea de invatamant – contract, adeverinta, etc.

In etapa urmatoare se va intocmi un decont de cheltuieli la care se va anexa dovada platii efective a sumei achitate catre unitatea de invatamant. Se poate deconta doar suma efectiv platita catre unitatea de educatie timpurie.

In situatia in care parintii copilului sunt salariati la angajatori diferiti, pentru a se evita eventualele duble decontari se va solicita o declaratie pe propria raspundere ca celalalt parinte nu beneficiaza de decontarea aceleiasi cheltuieli platite catre unitatea de educatie timpurie.

In cea de-a treia etapa, angajatorul dispune plata fie prin transfer bancar, fie prin casierie, in functie de propriile proceduri. Ulterior, se va recupera suma de bani din impozitul pe profit sau, dupa caz, din impozitul pe venitul din salarii, TVA sau accize.

Asculta interviul acordat de Ioana Grindean, directorul executiv al ReadyNationRo, si afla mai multe despre procedurile necesare in vederea decontarii serviciilor de educatie timpurie:

Citeste si:

Centrul Step by Step lanseaza campania “Educatia Timpurie este iubire!”

Investitia in educatia timpurie, cheia pregatirii noilor generatii pentru profesiile viitorului

Pas urias pentru finantarea educatiei in crese


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s