Alimentatia copiilor este unul dintre cele mai importante subiecte pentru parinti in zilele noastre. Cu atatea tentatii culinare in jur si cu diferite curente care vorbesc despre stiluri diferite de a creste copilul din punct de vedere al nutritiei, parintii se afla in confuzie si le este din ce in ce mai dificil sa se relaxeze cand vine vorba despre mancarea copiilor. De cele mai multe ori, bucataria ajunge sa devina un loc al incrancenarii si ”razboaielor” intre copii si parinti, cand ar trebui sa fie un taram frumos si cald, plin de veseliesi armonie. Mamele se simt neputincioase, in ciuda faptului ca gatesc cu dragoste pentru copiii lor si petrec timp indelungat in fata aragazului si cuptorului. Iar copiii refuza pur si simplu sa manance unele feluri de mancare, in special pe cele cu legume. Iata insa ce ne poate ajuta sa stim in aceasta situatie:
Gusturile copiilor se modeleaza de la primul lor contact cu mancarea solidă, altfel spus de la diversificare. Astfel, este important primul an pentru cat de confortabil se va simti copilul cu anumite alimente la masa sau nu. Dar daca, sa zicem, unele lucruri nu v-au iesit in aceasta perioada, sa stiti ca niciodata nu este prea tarziu sa reluam acest proces al imprietenirii celui mic cu anumite alimente.
Daca ne dorim ca cei mici sa manance sanatos, e nevoie ca si noi sa urmam aceasta cale. Altfel spus, daca noi uram legumele si fructele de orice fel, cum credeti ca ii vom convinge pe cei mici sa le iubeasca? E vorba de puterea exemplului. Si de insusirea unei valori de familie. Faceti din alimentatia sanatoasa o valoare de familie. Propuneti-va ca, in timp, copilul sa ajunga sa spuna: ”Noi, acasa, nu mancam asa ceva, nu este sanatos!”
E bine sa acceptam faptul ca unii copii sunt mai mofturosi decat altii. Faptul ca refuza anumite alimente la inceput sau chiar in timp, nu are legatura cu noi si cat de buni bucatari suntem, ci cu faptul ca pur si simplu anumite alimente nu le plac. E perfect normal sa nu manance o leguma sau un tip de carne! Ganditi-va la voi!
Ca sa familiarizam un copil cu un aliment, cel mai simplu lucru este sa aducem acest aliment in casa si in bucatarie, sa fie cat mai prezent in viata noastra, zilnic. Expuneti copiii la o varietate de legume, cu timpul isi vor dezvolta preferintele si gusturile!
Daca ne dorim ca cei mici sa manance legume, avem nevoie sa schimbam paradigma in care gandim meniul zilnic: felurile de mancare sa fie concepute in jurul legumelor, nu al carnii! Altfel spus, atunci cand facem cumparaturi, sa alegem intai o varietate cat mai mare de legume si abia dupa aceea restul listei. Adica sa gandim ce mancam astazi la modul urmator: ”Azi voi prepara legume la cuptor cu….” sau ”Legumelor la aburi de diseara le voi adauga….”.
Gatiti acasa, in familie, alaturi de cei mici! Este amuzant si un mod placut de a petrece timp de calitate in familie! Va mentine starea de sanatate, intrucat aveti control asupra ingredientelor folosite. Si, nu in ultimul rand, gatitul in familie dezvolta gusturi si obiceiuri alimentare sanatoase!
Am scris mai mult despre modalitati de a gestiona un copil mofturos la mancare aici.
Florina BADEA – Health Coach certificat international si blogger – www.florinabadea.ro – blog de viata sanatoasa. Florina scrie pe blogul ei despre hrana sanatoasa, cresterea copiilor si relatii, despre un stil de viata sanatos si armonios. Este formator si fost profesor in invatamantul de stat, consultant in comunicare pentru sanatate, ambasador al sanatatii in familie. Concepe si organizeaza proiecte pentru copii si parinti.
Este mama unei fetite de 8 ani si a unei bebeluse de 5 luni.
Un comentariu la „Adevaruri despre copii si legume”