Adevarul despre carbohidrati

Cand auzim de carbohidrati, parca ne vine sa fugim in directia opusa. Dar adevarul este ca nu toti carbohidratii sunt periculosi. Iata cum sa faci diferenta.

Oricine a tinut vreodata o dieta stie ca, pentru a scapa de kilogramele in plus, trebuie sa eviti mancarurile bogate in calorii si carbohidrati. Cele mai multe regimuri sustin ideea ca zaharurile (termenul popular pentru carbohidrati) sunt cei mai mari inamici ai nostri. Dar lucrurile nu stau chiar asa.

De fapt, carbohidratii reprezinta sursa noastra principala de energie si nu ar trebui sa lipseasca dintr-o alimentatie sanatoasa zilnica.

Totusi, exista carbohidrati „buni” si carbohidrati „rai”.

Prin cei rai, intelegem zaharurile procesate, cu un indice glicemic foarte mare. In aceasta categorie, intra: sucurile carbogazoase, dulciurile, produsele de patiserie, painea alba, chipsurile, junk food si fast food.

Toate aceste produse reprezinta calorii goale si nu contin vitamine, minerale, fibre sau alte substante nutritive, necesare organismului. Iti cresc nivelul de energie pe moment, dar nu te sustin pe termen lung. Iar cand ramai fara acea energie falsa, te prabusesti brusc si vrei sa mananci mai mult, pentru a compensa. Si asa ajungi sa te ingrasi si sa te simti mereu obosit(a).

Carbohidratii de care ai nevoie

De la problemele de mai sus, multe diete (cum ar fi controversata cura de slabire Dr. Atkins) au ales sa elimine complet carbohidratii. Revin in a spune ca asta nu este deloc in regula.

Pe langa aportul de energie, avem nevoie de carbohidrati pentru a ne regla tensiunea, sistemul digestiv si respiratia. In plus, creierul functioneaza pe baza energiei de la carbohidrati. (Ai observat ca, atunci cand ti-e foame si nu ai mai mancat de ceva vreme, te doare capul sau nu te mai poti concentra?)

Ai nevoie de carbohidrati neprocesati (complecsi) in alimentatia ta. Iar partea buna este ca ii gasesti in numeroase alimente: cereale integrale (precum orz, hrisca sau ovaz), paste integrale si paine integrala, orez brun, fructe, legume (fasole, linte, mazare), nuci si migdale. Toate aceste surse de carbohidrati ajuta la producerea glucozei, combustibilul de care are nevoie organismul.

Carbohidratii neprocesati elibereaza mult mai incet si mai consecvent zaharul in sange, asigurand astfel un aport energetic constant si pe o perioada mai lunga de timp. Pentru a procesa carbohidratii buni, organismul tau secreta o cantitate mult mai mica de insulina si astfel ai sanse sa slabesti.

Alimentele ce contin acest tip de carbohidrati contin si fibre care ajuta la eliminarea toxinelor si la scaderea colesterolului.

Vezi si:

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s