A fost lansat mecanismul 'Alerta rapiere copil'!

Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) a lansat mecanismul „Alerta rapire copil!”, care se va declansa numai in cazurile de rapiri de copii sau de disparitie a acestora in circumstante in care viata sau sanatatea lor sunt puse in pericol.

„Mecanismul este complementar activitatilor specifice ale politiei si ale parchetului in cazul disparitiilor de copii, avand rolul de a ajuta ancheta in curs cu informatii suplimentare. Este un mecanism care mobilizeaza mijloace exceptionale pentru situatii exceptionale. Lansarea alertei ofera posibilitatea oricarei persoane care detine o informatie ce ar putea ajuta la gasirea unui copil rapit sau disparut sa informeze de indata autoritatile, apeland numarul unic de urgenta 112”, a declarat Florentin Robescu, adjunct al inspectorului general al Politiei Romane.

El a subliniat importanta implicarii mass media si a unui numar mare de parteneri publici si privati, precum si a societatii in ansamblul ei in prevenirea si combaterea disparitiilor si rapirilor de copii. Robescu le-a multumit partenerilor semnatari ai Conventiei Nationale de colaborare in cadrul mecanismului „Alerta rapire copil!” pentru disponibilitatea de care au dat dovada.

Adjunctul inspectorului general al Politiei Romane a precizat ca mecanismul a fost construit de Politia Romana, in parteneriat cu Ministerul Public si Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual Focus, in cadrul unui proiect cofinantat de Comisia Europeana. Florentin Robescu a adaugat ca Romania este prima tara dintre noile state membre ale UE care a construit un astfel de mecanism.

Chestorul principal de politie Lucian Guran, adjunct al sefului Departamentului Ordine si Siguranta Publica, a mentionat ca, desi in Romania nu sunt foarte multe cazuri de rapire de copii, au existat destule situatii de disparitie a acestora. El a precizat ca ''95% sau 96% sunt plecari voluntare de la domiciliu sau din centrele de minori” si ca exista un foarte mare procent de copii care pleaca in mod repetat, unii ajungand la 25 sau 30 de plecari voluntare/disparitii intr-un an.

La randul sau, Narcisa Iorga, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), este de parere ca rolul mass media este esential nu numai in privinta informarii, ci si a educarii publicului. Ea a afirmat ca CNA nu a facut decat sa medieze o intalnire intre reprezentantii radiourilor si televiziunilor si autorii proiectului, dar a dat asigurari ca institutia pe care o reprezinta va sustine acesta initiativa.

Sursa: Agerpres

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s