A fi sau a nu fi de gasca

Permanent, auzim in jurul nostru expresii de genul: ,,Asa e la moda!”, ,,Vreau si eu jocul ala, pentru ca toti colegii mei au!”, ,,Nu se mai poarta pantalonii in dungi!” sau ,,Sa-mi cumperi si mie telefon ca al prietenei mele.” Toate acestea sunt ,,incercari” de a tine pasul cu ceilalti, de a imita, cu scopul de a fi acceptati intr-un grup sau intr-o gasca.

La prima vedere, te gandesti ca nu este nimic rau atunci cand copilul tau isi doreste sa se integreze intr-un grup de prieteni. Din contra chiar, iti spui ca astfel socializeaza, isi dezvolta aptitudinile, isi formeaza caracterul, comunica si interactioneaza, stabilind relatii interpersonale.

Este adevarat, numai ca depinde de grupul din care face parte, de activitatile pe care le fac impreuna, de limbajul si stilul vestimentar folosit si, nu in ultimul rand, de conditiile impuse de obicei de catre un lider pentru a fi acceptat in grupul/gasca respectiva.

Parintii pot sa-i invete pe copii cum sa-si impuna propriile limite si cum sa-si stabileasca pragul de toleranta fata de restrictiile celorlalti. Copilul nu trebuie sa renunte la propriile impresii, idealuri si dorinte, doar pentru ca acestea nu sunt in concordanta cu ceea ce cred ceilalti.

El insa isi poate dezvolta abilitatea de a-si implini visele, cu ajutorul celor de grup chiar, deoarece de cele mai multe ori propriul stil nu mai exista, copiii imitand doar pe unul/doi copii din gasca lor ( asa-zisii sefi ai gastii), de teama excuderii din grup. Vointa, motivatia, imaginatia si creativitatea sunt ingradite, iar progresul va fi ingreunat.

Bineinteles ca nu toti putem fi lideri, asa cum nu toti suntem supusi. Insa important este ca o gasca de prieteni sa functioneze ca un sistem, sa se influenteze benefic si reciproc, sa se ajute cu sfaturi, pareri personale si nu numai cu reguli.

Pe de alta parte, exista si extrema cealalta, de a fi diferit de ceilalti, de a iesi in evidenta. De aceea, copilul incearca sa impresioneze prin originalitate, atat in vestimentatie, cat si in limbaj, comportament si preocupari.

Daca toate acestea sunt cu masura, nu este cazul sa ne alarmam. Nu este nimic anormal daca fetita ta nu vrea rochita aleasa de tine de pe raft, ,,pentru ca are si Ioana la fel.”, sau daca baiatul iti spune ca sa nu ii cumperi ghiozdan modelul X, ca al lui Alexandru si Andrei.

Insa, daca aceasta atitudine este adoptata permanent, iar copilul isi doreste altceva decat au toti ceilalti si persista obsesiv – acestea demonstreaza o lipsa de identitate, un complex al originalitatii, care il impiedica pe copil sa-si manifeste adevarata lui ,,fata”. Copilul, si mai tarziu adolescentul, va uita care sunt adevaratele lui dorinte, pentru ca atentia lui este indreptata spre opozitie, incearca sa fie un ,,Gigi contra” si nu propria persoana.

Avantajele apartenentei la grup/gasca:

  • copilul interactioneaza cu persoane de aceeasi varsta;
  • se dezvolta conduitele sociale;
  • se formeaza o paleta larga de comportamente;
  • se schimba pareri, impresii, sfaturi intre membrii grupului;
  • se asigura un suport afectiv, se manifesta sentimente;
  • se influenteaza reciproc, stimulandu-se formarea de deprinderi (copilul vrea sa manance singur, ca toti ceilati, nu mai accepta ajutor la imbracat, ci incearca sa se descurce, asa cum fac si X si Y din grup….)
  • indeplinirea unor responsabilitati;
  • adoptarea unor atitudini fata de ceilalti, bazate pe incredere, respect si toleranta.

 

Dezavantajele unei gasti:

  • propria parere este limitata si se adopta parerile altora;
  • efectul de turma de oi (daca Tudor, Alex, Andrei, Marius s-au inscris la liceul X, vreau si eu la acelasi liceu cu ei, chiar daca nu imi place foarte mult informatica…)
  • se pot insusi comportamente, atitudini si limbaje anti-sociale (agresivitatea, violenta, etc.)
  • limitarea afirmarii propriei persoane.

In concluzie, principala ,,regula” adoptata de catre membrii grupului ar trebui sa fie interpretarea si insusirea proverbului ,,Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face!” In gasca ta de prieteni este bine sa fie implinite nevoile personale – de apartenenta la grup, de comunicare, de independenta si de afectivitate, intelegerea, respectul si intrajutorarea sa fie la loc de cinste.

Inchei prin a-ti da o tema de gandire: Tu cum ai caracteriza grupul din care faci parte? Ce iti place/displace la gasca ta?


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s