In vacanta asta, parintii vor afla ce isi doresc copiii si ce ar face prichindeii ca viata sa le fie mai frumoasa. De aceasta data, specialistii invitati in emisiune vor fi chiar copiii!
Intr-un mod relaxat si relaxant, cei mici ne vor povesti cum vad ei lumea, ce si-ar dori sa vorbeasca cu oamenii mari, cum vad ei rezolvarea unor probleme de oameni mari si tot asa.
Cum vezi lumea adultilor? Ce ai schimba la scoala ta? Ce idee ai sa le simplifici viata adultilor? Care sunt eroii tai? Sunt doar cateva dintre temele ce vor fi abordate de cei mici.
Te invitam sa urmaresti emisiunea Meditatii pentru parinti (de Vacanta) la radio, de luni pana vineri, de la orele 17:00 si 22:00, si online in lista de mai jos.
Este normal ca parintii sa isi doreasca sa le asigure copiilor un viitor cat mai bun. Iar multi considera ca performanta este cheia pentru bunastare la varsta adulta. Dar sunt oare performanta si competitivitatea niste motoare pentru motivatie in educatie? Raspundem la aceasta intrebare acum, la Meditatii pentru parinti. „Mie mi se pare ca am … Continuă lectura „Performanta vs. motivatie in educatie”
Un lucru pe care putini dintre noi, adultii, l-am invatat din copilarie este cum sa fim fericiti acum, in prezent. De aceea, este extrem de important sa incepem sa ii invatam pe micutii nostri cum sa se bucure de fiecare moment. La Meditatii pentru parinti, iti spunem cum sa ii dezvolti puiului tau gandirea pozitiva, … Continuă lectura „Cum dezvolti gandirea pozitiva la copii”
Este greu sa masori in cuvinte ce insemnatate au jocul si joaca pentru cei mici. Am incercat, totusi, sa rezumam importanta jocului in viata copilului prin 5 sfaturi pentru parinti. Descopera cateva moduri in care iti poti incuraja propria latura jucausa, pentru binele copilului tau! Importanta jocului in viata copilului Despre importanta jocului in viata copilului … Continuă lectura „Importanta jocului in viata copilului: 5 sfaturi pentru parinti”
Sarbatorile de iarna pot pune multa presiune chiar si pe cei mai fericiti dintre noi. E firesc sa simtim aceasta presiune de a fi fericiti si de a avea Sarbatori „perfecte”, pentru ca suntem asaltati din toate partile cu mesaje de bucurie, spiritul Craciunului si iarna perfecta. Mesajele sunt bine intentionate, dar risca sa ne … Continuă lectura „Familia in perioada Sarbatorilor de iarna”
Cand e frumos afara si iesim prin parcuri sau in natura, avem tendinta sa ne dam incaltarile jos si sa ne bucuram de natura cu toate simturile. Cand vine vorba de copii insa, grija pentru siguranta lor ne face mai reticenti. Sa ii lasam pe cei mici sa mearga desculti sau nu? Iata ce spun … Continuă lectura „Mersul descult – beneficiu sau pericol?”
Daca te-ai decis ca vrei si un al doilea copil, este important sa il pregatesti pe primul de schimbarea ce va veni. In functie de varsta sa, exista diverse moduri prin care ii poti comunica vestea. Despre ele vorbim acum, la Meditatii pentru parinti. „Sa nu avem asteptari ca totul va fi lapte si miere”, … Continuă lectura „Cum ii spui copilului ca urmeaza sa aiba un fratior”
Inteligenta emotionala este un aspect extrem de important in dezvoltarea copilului. Este inteligenta care ne face niste oameni mai inimosi, mai empatici, mai rabdatori si mai grijulii cu cei din jurul nostru. Pentru a-ti invata piciul despre compasiune si empatie este nevoie sa intelegi diferentele dintre cele doua si ce presupun ele. „Compasiunea, in latina, inseamna … Continuă lectura „Cum il inveti pe copil empatia si compasiunea”
Primii oameni care il inspira pe un copil, care ii transmit valori si de la care invata constant comportamente sunt chiar parintii sai. Fiind primii educatori ai copilului, parintii devin, implicit, primii lideri ai copilului, e de parere Daniela Palade Teodorescu, jurnalist si co-autor pentru „Ghidul meseriilor viitorului”. Prin urmare, parintii au o responsabilitate foarte mare pe … Continuă lectura „Primii lideri din viata copilului”
Emotiile grele, precum furia sau tristetea, pot fi dificil de abordat de parintii copilului care sufera. „Copiii, cand se nasc, pot duce o emotie, daca le este permis. Ei pot duce tristetea, pot duce furia, pot duce frica, atata timp cat parintii le-o permit si ii insotesc in trairea acestei emotii”, explica Otilia Mantelers, expert … Continuă lectura „Cum raspunzi la emotiile dificile ale copilului tau”
Cand iesi in parc cu micutul tau, stai pe banca si il urmaresti, te afunzi in conversatii cu alti parinti, stai pe telefon sau te implici in jocurile prichindelului? La Meditatii pentru parinti, Profesorul de Joaca iti spune de ce este atat de important sa fii prezent si tu la joaca in parc. „E ca … Continuă lectura „De ce e bine sa te joci cu copilul in parc”
Pe cat de mare este bucuria sa ai multi copii, pe atat de greu este sa impaci pe toata lumea, sa oferi fiecaruia atentia de care are nevoie si sa asiguri familiei un trai bun. Pentru a te ajuta sa identifici mai clar caracteristicile fiecarui frate in familia cu 3 copii, la Meditatii pentru parinti, … Continuă lectura „Familia cu trei copii: Diferentele intre frati”
Pentru a-si fauri propriile valori pozitive si pentru a aspira spre teluri inalte, cei mici au nevoie de lideri in viata lor. Despre cat de importanti sunt liderii pentru copii si care sunt acestia iti vorbim acum, la Meditatii pentru parinti. „Modelele, liderii, oamenii care te inspira, oamenii care demonstreaza prin propriul exemplu ca pot … Continuă lectura „Importanta liderilor in viata copilului”
La Meditatii pentru parinti, discutam despre cat de important este jocul nestructurat, acel joc care nu are niciun alt scop decat distractia si relaxarea. Crezi ca micutii nostri mai au timp de asa ceva? Jocul nestructurat nu are un scop educativ sau terapeutic, nu are reguli si nu presupune interventia vreunui adult. Prin acest tip … Continuă lectura „Mai stiu copiii de azi sa se joace liber?”
Joaca poate fi terapeutica pentru orice copil. Este o metoda prin care cei mici se elibereaza de o multime de emotii puternice si gestioneaza diverse situatii. Pentru a ajuta dezvoltarea copilului tau, iti sugeram sa incerci cu piciul tau urmatoarele jocuri terapeutice. Invitata in emisiunea Meditatii pentru parinti, Adriana Mitu, psihoterapeut si facilitator de programe … Continuă lectura „Idei de jocuri terapeutice de incercat in familie”
Fie ca vorbim de jocuri video, sportive sau de societate, sunt anumite activitati care au si o miza, in care exista un castigator si, bineinteles, un pierzator. Ca parinte, cum este mai bine sa procedezi in astfel de situatii? Iti lasi copilul sa castige, ferindu-l de suparari, sau lasi jocul la voia intamplarii, cu riscul … Continuă lectura „Sa iti lasi copilul sa castige la jocuri sau nu?”
In emisiuni anterioare, ti-am mai vorbit despre cat de important este timpul de calitate in familie. Insa ce inseamna timp special pentru cei mici? Aflam acum, la Meditatii pentru parinti. „Timpul special este o parte a timpului de calitate, petrecut intre noi, parintii, si copiii nostri. Este doar un altfel de timp de calitate”, explica Otilia … Continuă lectura „Ce este timpul special al copiilor”
Vrem sa crestem copii autonomi, care iau decizii singuri, bazandu-se pe propriile judecati, fara a se lasa influentati de presiunea multimii. Pentru a ajunge insa aici este nevoie sa le dezvoltam gandirea critica. Aceasta abilitate le permite sa analizeze si sa evalueze riguros si rational informatiile pe care le primesc si situatiile pe care le … Continuă lectura „Cum le dezvoltam copiilor gandirea critica”
Poate ca nu ti se pare ca gradinita ar avea cine-stie-ce influenta asupra micutului sau poate ca nici nu te-ai intrebat cum poate ajuta dezvoltarea copilului. La Meditatii pentru parinti, noi am strans toate motivele pentru care este important sa mearga copilul la gradinita. Gradinita nu este doar un loc in care sa iti lasi … Continuă lectura „De ce este important sa mearga copilul la gradinita”
In conditiile in care copiii petrec tot mai mult timp in mediul online, este important sa ii ajutam sa discearna intre stirile false si informatiile reale. La Meditatii pentru parinti, am strans o serie de sfaturi prin care sa-l sustii pe micutul tau in depistarea stirilor de tip fake news. „Fake news nu este o … Continuă lectura „Copilul tau stie sa recunoasca fake news?”
Iarna poate fi foarte ofertanta in ceea ce priveste jocurile, mai acum ca in sfarsit avem zapada. Iata cateva idei de jocuri de iarna! Idei de jocuri in zapada Intr-o editie anterioara, ti-am vorbit deja despre jocuri pe care le puteti desfasura in casa, in familie. De aceasta data, te invitam sa ii scoti pe cei … Continuă lectura „Idei de jocuri de iarna afara”
1 2 3 … 11 Următor »