Claudia Necula, psihoterapeut si educator prenatal, ne spune prin ce schimba emotionale trece o femeie in timpul sarcinii si ce poate face familia pentru a o sprijini in aceasta perioada. Interviu cu Claudia Necula, psiholog, realizat de Adriana Titieni in cadrul emisiunii „Meditatii pentru parinti” Adriana Titieni: Eu cred ca stam foarte prost la acest … Continuă lectura „Schimbari emotionale in sarcina”
Contrar a ceea ce se crede, instinctul matern nu este ceva ce apare peste noapte si nu este un ghid cu toate raspunsurile despre cresterea copilului. Despre cum se formeaza aceasta latura a mamicilor vorbim acum, la Parinti de Pici. „Spre marea mea dezamagire, instinctul matern nu se declanseaza automat, odata ce te trezesti cu … Continuă lectura „Instinctul matern se formeaza in timp”
Starea emotionala in sarcina contribuie foarte mult la dezvoltarea copilului tau. La Traieste Sanatos cu Simona, vorbim despre situatiile pe care o gravida ar trebui sa le evite, pentru binele puiului ei. „Cum ii cresti, asa ii ai”, spune o vorba din popor. Insa, relatia cu puiul tau se formeaza inca din burtica, adica dinainte … Continuă lectura „Starea emotionala in sarcina: Cum influenteaza copilul”
Cristina Otel ne-a spus despre cat timp e nevoie sa-si petreaca o mama cu ea si de ce este atat de important, la Happy Music cu Ruxandra. Ascultati Live-ul zilei si veti afla despre ce e vorba.
In fiecare zi, auzim despre tot felul de cazuri de abuz fata de copii. Fie ca este vorba despre molestare fizica, exploatare sau violenta, stirile acestea sunt mereu pline de suferinta. Si ajungem sa ne intrebam: cum pot unii oameni sa isi trateze asa proprii copii? Cu toate acestea, exista o forma de abuz mai … Continuă lectura „Neglijarea – cand vanataile nu se vad”
Exista o multitudine de stari emotionale in sarcina, ce pot aparea. Descopera cateva dintre cele mai frecvent intalnite si afla la ce sa te astepti. Prin ce stari de spirit trece viitoarea mamica, in cele noua luni de sarcina? S-ar putea sa ai momente mai bune si altele mai putin bune, dar stii ca, in … Continuă lectura „Stari emotionale in sarcina”
Cum poti evita sau trece peste depresia postnatala? Iata ce factori o pot declansa si descopera sfaturi folositoare pentru a depasi aceasta situatie. Depresia postnatala (post-partum) poate lasa amprente adanci, daca mamica nu se ocupa si de ea insasi. Iata ce poti face in momentele in care te simti coplesita: • nu te lasa furata de … Continuă lectura „Cum sa eviti depresia postnatala”
Starea sufleteasca pe timpul sarcinii ii aduce gravidutei trairi noi si neasteptate, unele placute, altele confuze. Sarcina poate fi palpitanta, plictisitoare, stresanta, si poate aduce satisfactii profunde, cateodata toate acestea simultan. Cum poate starea sufleteasca a viitoarei mamici sa influenteze fatul? Acum exaltata de bucurie, peste cateva minute iti vine sa plangi. Instabilitatea emotionala este … Continuă lectura „Starea sufleteasca a gravidutei”
Inca de cand ai aflat ca esti insarcinata, trebuie sa te gandesti serios la faptul ca dezvoltarea bebelusului depinde in primul rand de tine, de tonusul tau, de dispozitia ta de a privi aceasta perioada ca pe una dintre cele mai frumoase si fericite etape ale vietii tale. Astfel, vei da viata unui copilas si … Continuă lectura „Sfaturi pentru dispozitia buna a viitoarei mamici”
Ce bucurie poate fi mai mare decat atunci cand afli ca esti insarcinata si iti dai seama ca acolo, inlauntrul tau, creste un sufletel, care va da un nou sens vietii tale! Momentul primei ecografii este unul cu totul special, mai ales daca viitoarea mamica ii va asculta batand inimioara fatului. Atunci va realiza cu … Continuă lectura „Cum sa stabilesti o relatie cu bebelusul din burtica”
Una dintre marile „griji” ale viitorilor parinti este alegerea numelui bebelusului. Pentru foarte multi nu este o treaba usoara, deoarece fiecare are propriile criterii si dorinte in ceea ce priveste alegerea prenumelui. Unii parinti aleg pentru copilul lor numele tatalui, mamei sau al unei rude. Altii incearca sa gaseasca o corespondenta intre un nume si … Continuă lectura „Ce reprezinta numele unei persoane?”
Exista reguli precise si respectate de toata lumea in ce priveste obtinerea actelor de identitate. Dar nu ne impune nimeni varsta stricta la care sa devenim parinti… Exista insa o multitudine de sfaturi bazate pe experienta, care sa te ajute sa alegi varsta propice conceperii unui copil. Din punct de vedere fizic, mama poti deveni … Continuă lectura „Buletin de parinte”
Bona perfecta, in viziunea fiecarei mame, ar trebui sa fie clona acesteia! Astfel am scapa de foarte multe probleme, am merge degajate la serviciu, ne-am relaxa. Nu am trece prin momente de teama sau tensiune – prezente in sufletul unei mamici atunci cand isi lasa copilul in grija bonei. Cand dorim sa gasim o bona … Continuă lectura „Cum sa alegi bona potrivita”
Dupa casatorie, majoritatea cuplurilor incep sa se gandeasca foarte serios la venirea unui copil in viata lor, care sa le intregeasca familia si sa-i implineasca. Dar exista si situatii in care femeia nu ramane insarcinata, in ciuda incercarilor repetate. O prima cauza a acestei neplaceri poate fi starea de sanatate a unuia dintre parteneri. De … Continuă lectura „Ce facem cand copilul intarzie sa vina?”
In Romania s-a perpetuat conceptia – gresita – ca moasa este un subordonat al medicului in echipa care trebuie sa conlucreze pentru bunul mers al oricarei nasteri si sarcini.Interviu cu Ana Maita, realizat de Adriana Titieni in cadrul emisiunii Meditatii pentru parinti Ana Maita este presedintele Asociatiei Mame pentru Mame si mama a doi copii, … Continuă lectura „Moasa independenta”
Exista multe cazuri in care sotia este nevoita sa-si convinga sotul sa aiba un copil, care sa le intregeasca familia, sa le aduca bucurii si veselie in casa. Cum ar trebui sa procedeze pentru a-l face sa-si doreasca si el un bebelus? O prima sugestie este sa incerce sa descopere motivul refuzului sotului de a … Continuă lectura „Ce faci atunci cand sotul tau nu vrea un copil?”