Cum il ajuti pe copil sa se simta in siguranta improvizand un cort acasa

O mare parte din anxietatea pe care o simt in aceasta perioada multi copii, dar si adulti, e cauzata de sentimentul de pericol si nesiguranta asociat razboiului din Ucraina. De aceea, e important sa-i vorbesti copilului despre ceea ce se intampla, dar si sa-i dedici timp in care sa va bucurati impreuna jucandu-va. Ai incercat probabil o multime de activitati si … Continuă lectura „Cum il ajuti pe copil sa se simta in siguranta improvizand un cort acasa”

Trei exercitii prin care poti reduce anxietatea

Multa lume trece in aceasta perioada prin stari de anxietate. Atunci cand mintea aluneca in ganduri anxioase si tinde sa ne blocheze corpul sau sa ne activeze starea de alerta, putem reduce din anxietate daca ne amintim sa respiram si sa ne concentram pe ceea ce este in jurul nostru. Respiratia este o resursa foarte importanta … Continuă lectura „Trei exercitii prin care poti reduce anxietatea”

Cum te ajuta rezilienta sa depasesti momentele dificile

26 Rezilienta e o abilitate esentiala in gestionarea situatiilor neplacute sau dificile care apar in viata noastra. Trecem toti prin astfel de situatii, in care rezilienta se dovedeste a fi o putere interioara care ne ajuta sa trecem cu bine peste momente grele. Poate nu te-ai gandit pana acum la tine ca fiind o persoana rezilienta, … Continuă lectura „Cum te ajuta rezilienta sa depasesti momentele dificile”

Cum iti ventilezi emotiile si de ce e important sa faci asta

E normal sa acumulam, in aceasta perioada, multe emotii neplacute, precum ingrijorari, temeri, iritare, furie. Din grija pentru sanatatea noastra emotionala ar fi bine sa ventilam aceste emotii, pentru a nu ajunge in punctul in care sa explodam sau sa somatizam prin intermediul durerilor de stomac, de cap, insomnie, etc. Ventilarea se poate face prin exprimarea gandurilor … Continuă lectura „Cum iti ventilezi emotiile si de ce e important sa faci asta”

Cum organizezi o cautare de comori pe emotii

Joaca are o multime de efecte pozitive, si nu doar pentru copii. Iar cand intreaga familie se strange in mijlocul sufrageriei pentru un picnic altfel, cu jocuri si activitati preferate, s-ar putea ca fiecare membru al familiei sa-si incheie ziua cu rezervorul de bucurie si recunostinta incarcat la maxim. De asemenea, poti transforma joaca intr-o … Continuă lectura „Cum organizezi o cautare de comori pe emotii”

Ce este rezilienta si cum o poti antrena, la tine si la copilul tau

Auzim vorbindu-se foarte des despre rezilienta, o resursa importanta pe care e nevoie sa o cultivam atat la noi insine, cat si la copii, pentru a invata cum sa depasim mai usor momentele dificile. Rezilienta este abilitatea de a-ti reveni dupa un moment dificil. Dar, chiar daca intelegem aceasta definitie a rezilientei, uneori poate fi … Continuă lectura „Ce este rezilienta si cum o poti antrena, la tine si la copilul tau”

Cum ii pregatim pe copii pentru iesirea din izolare?

Asteptam cu totii data de 15 mai si reluarea activitatilor pe care obisnuiam sa le facem inainte de declansarea starii de urgenta. Copiii sunt si ei nerabdatori sa iasa la joaca afara, sa se plimbe cu bicicletele in parc sau sa se intalneasca cu prietenii. Revenirea din izolare nu inseamna, insa, renuntarea la toate masurile de siguranta menite sa … Continuă lectura „Cum ii pregatim pe copii pentru iesirea din izolare?”

Ce te ingrijoreaza legat de iesirea din izolare?

Chiar daca masurile impuse de starea de urgenta se vor relaxa treptat, incepand cu jumatatea lunii mai, grijile noastre nu se vor incheia odata cu renuntarea la anumite restrictii. Mai mult, s-ar putea ca ingrijorarile multora dintre noi sa creasca in anticiparea revenirii si odata cu iesirea din starea de izolare in care ne-am petrecut … Continuă lectura „Ce te ingrijoreaza legat de iesirea din izolare?”

Ce ai scrie intr-o scrisoare de apreciere catre tine?

Noutatea situatiei prin care trecem in aceste luni ne afecteaza in multe moduri, de la confruntarea cu emotii si stari noi pana la schimbarea, cel putin temporara, a modului de viata. In acest context, este esential sa avem grija nu doar de sanatatea noastra fizica, ci si de sanatatea noastra emotionala, pentru a traversa cu bine … Continuă lectura „Ce ai scrie intr-o scrisoare de apreciere catre tine?”

Cum te ajuta Emometrul sa acorzi atentie emotiilor pe care le simti

E firesc sa devenim mai atenti la ceea ce simtim in aceasta perioada, mai ales daca avem emotii pe care nu le-am simtit atat de des sau atat de intens pana acum, precum anxietate, furie sau pierderea controlului. Asa cum ii ajutam pe copii sa-si recunoasca, sa-si numeasca si sa-si accepte emotiile, asa putem (re)invata si noi sa ne … Continuă lectura „Cum te ajuta Emometrul sa acorzi atentie emotiilor pe care le simti”

Cum iti eliberezi furia in mod sanatos

Furia e una din emotiile de care oamenilor le este cel mai teama, pentru ca este foarte puternica si poate parea greu de controlat. Cu toate acestea, e o emotie pe care o simtim toti, in diverse situatie, mai ales in perioade dificile. Daca vrem sa avem o buna sanatate emotionala ar fi bine sa invatam … Continuă lectura „Cum iti eliberezi furia in mod sanatos”

Cum si de ce sa previi conflictele in cuplu

Fiecare are dificultatile sale in aceasta perioada, iar cuplurile nu fac exceptie. In plus, gestionarea emotiilor de anxietate, furie sau lipsa de control vine la pachet cu multe responsabilitati, legate de copii, serviciu sau gospodarie. Pe scurt, stresul este foarte mare pentru fiecare, iar tendinta este de a da vina pe ceilalti pentru propriile emotii. … Continuă lectura „Cum si de ce sa previi conflictele in cuplu”

Pendularea, un exercitiu simplu de gestionare a emotiilor puternice

E normal sa experimentezi, mai ales in aceasta perioada, tot felul de emotii puternice, precum teama, anxietate sau furie. E bine, pentru sanatatea ta emotionala, sa-ti dai voie sa simti aceste emotii si sa le exprimi – fie ca scrii intr-un jurnal, vorbesti cu cineva apropiat sau te exprimi artistic. De cele mai multe ori, insa, e … Continuă lectura „Pendularea, un exercitiu simplu de gestionare a emotiilor puternice”

Cum te ajuta genograma sa accesezi resursele familiei in situatii de criza

Trecem, in aceasta perioada, printr-o criza fara precedent la nivel global, iar aceasta poate fi provocarea generatiei noastre. Nici parintii, nici bunicii nostri nu au trecut printr-o astfel de experienta, insa fiecare generatie dinaintea noastra a avut propriile sale provocari; pentru unii a fost epidemia de tifos, pentru altii razboiul sau perioada comunista. S-a demonstrat … Continuă lectura „Cum te ajuta genograma sa accesezi resursele familiei in situatii de criza”

Reguli pentru discutii sanatoase in cuplu

In aceasta perioada in care ne petrecem aproape tot timpul in familie, alaturi de partener, pot aparea mult mai usor conflicte in relatia de cuplu sau se pot intensifica problemele mai vechi. De asemenea, faptul ca parintii lucreaza de acasa, avand in aceleasi timp grija si de copii, ii solicita foarte mult si le goleste … Continuă lectura „Reguli pentru discutii sanatoase in cuplu”

Obiceiuri sanatoase vs. obiceiuri nesanatoase

Faptul ca ni s-a schimbat programul si ne petrecem zilele in casa, dar si starile emotionale prin care trecem in aceasta perioada ne influenteaza, evident, si obiceiurile pe care le aveam pana de curand. Chiar daca am fost nevoiti „sa luam o pauza” de la multe obiceuri (de a iesi la plimbare, de a ne … Continuă lectura „Obiceiuri sanatoase vs. obiceiuri nesanatoase”

Cum eviti mancatul compulsiv?

Stand acasa in aceasta perioada, multe persoane se confrunta cu tendinta de a manca in mod compulsiv, fie ca mecanism de autolinistire, fie pentru ca frigiderul e mult mai aproape si faci mai multe drumuri spre frigider decat intr-o zi obisnuita la serviciu. Este important sa constientizam ca hranirea este un mijloc de calmare primar, folosit inca din … Continuă lectura „Cum eviti mancatul compulsiv?”

Cum te ajuta jurnalul gandurilor in gestionarea emotionala

A tine un jurnal al gandurilor in aceasta perioada poate fi o modalitate eficienta si accesibila de ne urmari gandurile si de a ne gestiona emotiile, pe care e posibil sa le simtim acum mult mai intens. Poate simti ca nu mai detii controlul sau poate experimentezi furia, negarea, negocierea, tristetea sau acceptarea – cele cinci … Continuă lectura „Cum te ajuta jurnalul gandurilor in gestionarea emotionala”

Cum gestionezi sentimentul de pierdere?

Una dintre starile pe care le experimentam in aceasta perioada are legatura cu sentimentul de pierdere. Ne confruntam toti cu acest sentiment, chiar daca nu ne dam seama. Am pierdut si pierdem multe in aceste zile, de la rutina pe care o aveam pana de curand si libertatea de a iesi nestingheriti din casa, la … Continuă lectura „Cum gestionezi sentimentul de pierdere?”

Cum ai grija de sanatatea ta emotionala practicand recunostinta

Trecem deseori prin momente dificile si tindem sa ne gandim mai degraba la tot ceea ce pierdem, uitand sa fim recunoscatori pentru ceea ce avem deja. Multi dintre noi suntem in continuare sanatosi si avem familia aproape, iar acestea sunt cele mai importante motive de recunostinta. Putem fi recunoscatori pentru ca avem un loc al nostru, unde … Continuă lectura „Cum ai grija de sanatatea ta emotionala practicand recunostinta”


1 2