Sau ”Pe mine nu mă interesează diagnosticul, ci modul în care creierul comunică!” „Nu e nicio școală care să se ridice la înălțimea unui cămin decent și niciun profesor care să se ridice la înălțimea unui părinte virtuos”, spunea Mahatma Gandhi. Altfel spus, un părinte devotat, iubitor este ceea ce are nevoie un copil pentru … Continuă lectura „Cum putem elimina disfuncțiile neuronale, doar observând modul în care creierul comunică?”
În noua serie de podcasturi video „Conectați în siguranță”, Adriana Irimescu discută cu invitații ei – specialiștii în parenting și educație – despre ce înseamnă cu adevărat timpul de calitate petrecut împreună cu copilul, indiferent de vârsta sa. Invitată în primul episod al podcastului, Cristina Elena Neguț, Ambasador al ecologiei relaționale, povestește despre importanța conectării … Continuă lectura „Cum te poți conecta cu copilul tău prin ascultare activă, ritualuri și adaptarea la limbajele sale de iubire”
Fără dubiu, suntem într-o continuă schimbare. Lumea îmbrățișează tot ceea ce este nou, inovator și captivant. Creierul uman reușește acum să exploreze teritorii nebănuite și să creeze lucruri despre care nici nu ne-am fi putut imagina că există. Iar inteligența artificială reprezintă unul dintre aspectele ce garantează că stagnarea a fost înlocuită cu evoluția conștientă, … Continuă lectura „Cum ne pregătim pentru a gestiona corect schimbările aduse de inteligența artificială?”
Copiii nostri sunt ca un burete, absorb tot ce facem si, mai ales, tot ce spunem, asa ca este datoria noastra sa ne straduim sa avem mereu un impact pozitiv asupra lor. Cei mici isi dezvolta stima de sine prin ochii parintilor, prin urmare este foarte important sa ii ajutam, sa stabilim limite cu blandete, sa … Continuă lectura „8 lucruri pe care sa NU i le spui niciodata copilului tau”
Construirea unei legături puternice cu copilul tău este esențială pentru dezvoltarea sa emoțională și psihologică. Chiar dacă uneori responsabilitățile zilnice îți pot ocupa mult timp, găsirea unor momente de conectare cu cel mic va aduce beneficii pe termen lung. Iată zece metode simple și eficiente prin care te poți conecta cu copilul tău și să … Continuă lectura „Cum te conectezi cu copilul tău – 10 idei pentru tătici”
”O minte sănătoasă într-un corp sănătos!” Dezideratul care stă la căpătâiul dorinței de bunăstare, de bine, de sănătate al fiecăruia dintre noi. Pentru îndeplinirea lui, însă, este nevoie să avem grijă întâi de minte și creier. Iar unul dintre elementele vitale pentru o bună funcționare a minții și a trupului nostru este somnul. El este … Continuă lectura „O minte liniștită pentru un corp sănătos: noile metode de optimizare neuronală ce ne ajută să ne echilibrăm întregul organism”
Copiii pot invata sa faca fapte bune atat acasa, in sanul familiei, cat si la scoala. Iata 10 idei de fapte bune, pe care micutul tau le poate face pentru profesorii si colegii sai. Bunavointa, amabilitatea, capacitatea de a da o mana de ajutor, toate acestea nu numai ca influenteaza in bine vietile celor din … Continuă lectura „10 fapte bune la scoala”
Parca mai mult ca niciodata, ne grabim sa punem diagnostice copiilor care nu se aliniaza unor standarde pe care noi le consideram normale. Asa, ne trezim ca ADHD a devenit „boala secolului 21”. Sa fie adevarat? Oare chiar avem mai multi copii cu deficit de atentie sau doar diagnosticam energia de copil ca o boala? … Continuă lectura „Diferenta dintre copilul energic si cel cu deficit de atentie”
Doar pentru ca te afli in aceeasi incapere cu piciul tau nu inseamna ca ii si oferi conectarea de care are nevoie. Timpul de calitate in familie poate avea de suferit, daca nu avem grija. La Meditatii pentru parinti, iti spunem care sunt actiunile pe care sa le eviti atunci cand petreci timp cu puiul … Continuă lectura „Actiunile care impiedica timpul de calitate in familie”
E normal ca fiecare din noi, copil sau adult, sa aiba toane din cand in cand. Multi parinti nu stiu insa cum sa reactioneze la toanele copiilor, in acele momente in care cei mici parca nu se mai inteleg cu nimeni si nu le mai convine nimic. Psihologul Diana Stanculeanu ne ajuta sa intelegem toanele … Continuă lectura „Toanele copiilor”
Stima de sine este o calitate care se construieste in timp, nu innascuta. Iata cum iti poti ajuta copilul sa capete mai multa incredere in propriile forte. Ca parinti, ne petrecem atat de mult timp instruind copilul sa fie cuminte, sa manance tot din farfurie, sa isi faca temele, sa ia note bune etc. Insa … Continuă lectura „10 metode de a-i creste copilului stima de sine”
Un lucru pe care putini dintre noi, adultii, l-am invatat din copilarie este cum sa fim fericiti acum, in prezent. De aceea, este extrem de important sa incepem sa ii invatam pe micutii nostri cum sa se bucure de fiecare moment. La Meditatii pentru parinti, iti spunem cum sa ii dezvolti puiului tau gandirea pozitiva, … Continuă lectura „Cum dezvolti gandirea pozitiva la copii”
Refuzurile prichindelului tau sau ignorarea rugamintilor tale vor incepe mai devreme decat te astepti. Ce se intampla, de fapt, cand copilul nu asculta de tine si pe la ce varsta ne confruntam cu asa ceva? Afla acum, la Parinti de Pici. Stii acele momente in care iti rogi puiul sa faca (sau sa nu faca) … Continuă lectura „Ce faci cand copilul nu asculta sau te ignora”
Una din cele mai dificile situatii pentru parinti este aceea de a sti ca micutii lor sunt bolnavi. Dar ce sta la baza multor afectiuni? Afla aici ce mesaje iti transmite corpul copilului. Durerile de cap, durerile de burta, racelile dese, otitele, enurezisul sunt afectiuni frecvent intalnite la varstele copilariei. Ingrijorarea, teama, nelinistea parintilor cu … Continuă lectura „Cand corpul copilului vorbeste in locul lui”
„Lasa joaca si termina ce ai in farfurie!” In loc sa iti certi copilul la masa, afla de ce este constructiv pentru el sa se joace cu mancarea. Din dorinta de a-si vedea copiii bine hraniti, adesea, parintii se concentreaza doar pe actiunea de a manca, fara a lua in considerare si experienta in sine. … Continuă lectura „De ce sa-ti lasi copilul sa se joace cu mancarea”
Este greu sa masori in cuvinte ce insemnatate au jocul si joaca pentru cei mici. Am incercat, totusi, sa rezumam importanta jocului in viata copilului prin 5 sfaturi pentru parinti. Descopera cateva moduri in care iti poti incuraja propria latura jucausa, pentru binele copilului tau! Importanta jocului in viata copilului Despre importanta jocului in viata copilului … Continuă lectura „Importanta jocului in viata copilului: 5 sfaturi pentru parinti”
Stim cat de enervant este sa tot incerci sa negociezi cu cel mic, iar el sa il ia constant pe „nu” in brate. Dar copilul incapatanat are si cateva avantaje fata de cei care sunt mai cumintei, atata timp cat exista un echilibru in viata sa. Afla acum, la Parinti de Pici, de ce incapatanarea … Continuă lectura „Copilul incapatanat: Avantajele piciului care spune nu”
Tulburarile de atasament la copii pot fi cauzate atat de prea putina afectiune oferita celor mici, cat si de prea multa. Fiecare caz are semnele sale, asa ca este bine sa recunosti din timp cu ce te confrunti. La Traieste Sanatos cu Simona, vorbim despre cum rezolvam o astfel de problema. „Majoritatea problemelor de atasament … Continuă lectura „Cum recunosti tulburarile de atasament la copii”
Sigur stii scenariul: ati iesit in parc la joaca, vine vremea sa plecati acasa si incep rugamintile – „inca 10 minute”, „stai sa ma mai dau pe tobogan de 5 ori, doar de 5 ori”. Ce faci cand joaca din parc pare sa nu se mai sfarseasca? Avem cateva sfaturi jucause si utile, pe care … Continuă lectura „Ce faci cand joaca din parc nu se mai sfarseste”
Fricile copiilor se transforma si se schimba, pe masura ce micutii cresc. Este important sa stii cu ce spaima se confrunta puiul tau la fiecare etapa de varsta, pentru a-l putea ajuta sa o depaseasca. Astfel, la Parinti de Pici, iti spunem pentru ce frici sa te pregatesti. Printre primele dintre fricile copiilor, cat sunt … Continuă lectura „Fricile copiilor: Ce ii sperie cel mai mult pe prichindei”
1 2 3 … 22 Următor »