Fie că suntem adulți sau copii, nevoia de conectare este una dintre nevoile noastre fundamentale, fiind esențială pentru bunăstarea noastră emoțională și psihologică. În special pentru copii, această nevoie este crucială, deoarece prin relațiile apropiate și sigure cu părinții (sau cu alte persoane semnificative din viața lor), ei își dezvoltă încrederea și abilitatea de a … Continuă lectura „Conectați în siguranță”
Pe masura ce prichindelul tau creste, devine din ce in ce mai curios si dornic sa exploreze cat mai mult. Nu va trece mult timp de cand face primii pasi pana sa ajunga in bucatarie, mai ales in timp ce tu gatesti. Cum te ocupi de mancare si de copil in acelasi timp? Noi iti … Continuă lectura „Bucataria ca loc de joaca pentru copil”
Vrei ca micutul tau sa respecte niste reguli, dar nu vrei sa apelezi la pedepse sau certuri? Afla cum sa pui limite cu blandete, la Parinti de Pici. Este important sa stii ca si copilul tau simte nevoia de structura in viata lui. Faptul ca incalca regulile pe care tu le-ai impus in casa, se … Continuă lectura „Cum pui limite cu blandete”
Prin casa, la locul de joaca sau pe oriunde mergeti, sunt o multime de ocazii prin care ii poti stimula simturile puiului tau. Cum invatarea senzoriala este o parte esentiala din dezvoltarea bebelusului, la Parinti de Pici iti oferim cateva idei prin care il poti incuraja pe cel mic sa isi descopere si foloseasca simturile. … Continuă lectura „Invatarea senzoriala la bebelusi”
Probabil ca ceea ce ii enerveaza cel mai mult pe tinerii parinti la bebelusii lor este faptul ca cei mici pun in gurita orice apuca. Este un obicei atat de rau? Ce este de facut? Aflam la Parinti de Pici. Daca bebelusul tau a inceput deja sa molfaie tot ce gaseste in cale, in primul … Continuă lectura „Ce facem cu bebelusii care baga obiecte in gurita?”
Curiozitatea copilului incepe de cand deschide ochisorii pentru prima data. De la zborul unei pasari pana la modul in care se simte nisipul sub picioare, totul este fascinant pentru ei. La Parinti de Pici, iti oferim cateva sfaturi pentru a-i hrani prichindelului nevoia de explorare si experimentare. „Stiu ca de multe ori ne e practic … Continuă lectura „Cum intretii curiozitatea copilului tau”
Pentru a avea un copil ordonat, este nevoie sa incepi de cat mai devreme sa il inveti cum sa isi aseze lucrurile. Dar cum faci asta? Iti spunem acum, la Parinti de Pici. „Cel mai bun moment in care poti incepe sa-l inveti pe copil sa fie ordonat e cel in care descopera cat de … Continuă lectura „Solutii pentru a creste un copil ordonat”
Pentru ca Mos Nicolae deja isi pregateste sacul, este bine sa stim si noi sa ne pregatim prichindeii de venirea lui. De la ce varsta incep cei mici sa fie interesati de Sarbatori si cadouri? Afla raspunsul, acum, la Parinti de Pici. In noaptea de 5 spre 6, orice varsta am avea, il asteptam cu … Continuă lectura „Cum il pregatesti pe cel mic de Mos Nicolae”
Imprietenirea poate fi dificila in primii ani de viata, cand copiii cunosc doar universul familiei, si nu vorbim doar de prichindeii timizi. La Parinti de Pici, iti oferim cateva sfaturi pentru a-ti ajuta micutul sa invete sa isi faca prieteni cat mai usor. Copiii se pot imprieteni unii cu altii chiar si la 1 an … Continuă lectura „Cum iti ajuti copilul sa-si faca prieteni”
Copiii asimileaza multe informatii despre lumea inconjuratoare observand, jucandu-se sau folosindu-si imaginatia, Intre timp, parintii sunt ocupati sa ii invete pe cei mici lucruri importante, utile in viata. Cat de atent esti la ceea ce te poate invata copilul tau? Sunt lucruri pe care le stiai cand erai mic, dar pe care poate le-ai uitat, … Continuă lectura „Lectii pe care le putem invata de la copii”
Chiar daca noi, adultii, am vrea sa ne indepartam cat mai mult de rutina si monotonie, pentru un prichindel de cativa anisori rutina inseamna siguranta si stabilitate. La Parinti de Pici, iti spunem de ce este important sa aduci rutina in programul si in viata copilului. Micutilor le prinde bine sa aiba un program clar, … Continuă lectura „Nevoia de rutina in viata copilului”
Suntem in luna cadourilor, iar cei mici primesc, in perioada aceasta, daruri de la toata lumea – bunici, nasi, unchi, matusi. Insa nu toate cadourile primite de cei mici sunt necesare, utile sau potrivite. Sa luam, de exemplu, jocurile si jucariile! Oricat de frumoase si de interesante ni s-ar putea parea unele, sunt mari sanse ca unui … Continuă lectura „Cadouri potrivite pentru copii”
Fiecare din noi simte in fiecare zi o multime de emotii, care vin si pleaca precum valurile marii sau precum masinile pe sosea. Indiferent de varsta, e important sa stim ca emotiile nu sunt bune sau rele, ele vor doar sa ne “spuna” lucruri despre noi. Spre exemplu, teama ne spune ca nu ne simtim … Continuă lectura „Copiii descopera ABC-ul emotiilor”
„Cum sa eviti jucariile si obiectele periculos de mici pentru copil. Altfel spus, cat de mari sau de mici ar trebui sa fie obiectele cu care se joaca cel mic, astfel incat sa nu-l puna in pericol. Ma refer la pericolul de a le inghiti, risc destul de mare in cazul copiilor pana intr-un an, … Continuă lectura „Jucariile periculoase pentru copii”
In sezonul racelilor, este normal sa te gandesti cand va incepe puiul tau sa-si sufle nasul de unul singur. La Parinti de Pici, vorbim despre desfundarea nasului la copii si despre varsta la care acestia incep sa se preocupe de propriul nasuc, fara ajutorul adultilor. Cei mai multi prichindei incep sa isi sufle nasul fara … Continuă lectura „Desfundarea nasului la copii: Cand invata sa-si sufle nasul singuri”
De cele mai multe ori, nevoia de a-i oferi copilului cat mai multa atentie si grija muta interesul unei mame de la viata profesionala la viata de familie. Intr-adevar, venirea pe lume a copilului si noile responsabilitati pe care le presupune cresterea si ingrijirea lui schimba major prioritatile unei femei, cel putin in primele luni … Continuă lectura „Ce faci cu viata profesionala dupa ce devii mama?”
Se spune ca atunci cand devii parinte traiesti una dintre cele mai mari si mai profunde stari de fericire. Sa-ti tii copilul in brate, sa-i admiri zambetul, sa-i mangai pielea fina si sa-i adulmeci mirosul dulce – toate acestea sunt momente de o fericire greu de descris, pe care vei dori sa le tii minte … Continuă lectura „Care este reteta fericirii?”
Chiar si una dintre cele mai simple activitati, cum este desenatul, se invata in timp. La Parinti de Pici, iti spunem prin ce etape trece prichindelul tau, in functie de varsta sa, pana sa ajunga sa descopere placerea de a desena. Pana la 1 an, cel mic nu va fi atat de interesat de ce … Continuă lectura „De cand incepe copilul sa deseneze”
Stim ca sarcina e impartita in 3 trimestre, dar stiai ca exista si trimestrul 4 de sarcina? Chiar daca se nasc „la termen”, bebelusii nu sunt complet pregatiti pentru viata extrauterina in primele luni de viata, ne spune Vania Limban, consultant in alaptare si sanatate perinatala si prima moasa independenta din Romania. Invitata alaturi de Simona … Continuă lectura „Trimestrul 4 de sarcina. Importanta primelor 3 luni din viata bebelusului”
Comunicarea cu bebelusul este importanta inca din perioada sarcinii, ne spune Vania Limban, consultant in alaptare si sanatate perinatala si prima moasa independenta din Romania. Invitata alaturi de Simona Dragomir in emisiunea Traieste Sanatos cu Simona, Vania Limban a explicat care este rolul pe care emotiile mamei il au asupra copilului in primele sale 1000 de zile … Continuă lectura „Primele 1000 de zile – Importanta comunicarii cu bebelusul, inainte si dupa nastere”
1 2 3 … 14 Următor »