Banii in viata copilului nostru

Noi, parintii de azi, ne punem adesea intrebari legate de banii pe care ar trebui sa ii oferim copiilor nostri: “Sa-i dau sau nu bani de buzunar? De la ce varsta? Ce suma? Oare ce va face cu ei?”. Dar tot noi suntem copiii de ieri, care aveam intotdeauna grija sa numaram bine restul atunci cand eram trimisi sa cumparam ceva, sau sa nu pierdem vreun banut, in drumul spre casa.

Banii – o moda?

Insa au trecut acele timpuri, in care singurii bani de buzunar pe care-i aveam erau de la sorcova. “Moda” zilelor noastre impune standarde noi si nu ni se mai pare ciudat sa vedem un baietel de clasa I vorbind la propriul telefon mobil sau o fetita nehotarata ce nuanta de luciu de buze i se potriveste.

Fie ca este o moda, o presiune a apartenentei la un grup sau doar un rasfat, trebuie sa avem grija sa nu cumparam copiilor tot ce isi doresc, chiar daca avem aceasta posibilitate.

Copilul trebuie sa invete de la noi ca nu i se cuvine totul, ca trebuie sa faca o selectie si sa aleaga numai ce are nevoie cu adevarat. Un copil prea rasfatat din punct de vedere material va creste cu un sistem de valori denaturate si va deveni un adult frustrat si depresiv, in momentul in care nu va primi de la ceilalti ceea ce-si doreste.

Banii si responsabilitatea

Atunci cand le dam copiilor bani de buzunar, practic le oferim si increderea noastra, responsabilizandu-i. Copilul are posibilitatea de a decide singur cum sa-si gestioneze banii, dar nu va sti cum sa-i foloseasca, daca nu a fost invatat. De aceea, ii putem explica inca de varste fragede ca tot ceea ce luam de pe rafturile magazinelor trebuie platit pentru a fi al nostru. Este bine chiar sa-l lasam uneori sa plateasca singur cumparaturile pe care le facem impreuna, pentru a intelege ca pentru tot ce vrem sa luam, trebuie sa dam ceva in schimb.

“Afacerea” copilului meu

O alta metoda prin care sa-i invatam pe cei mici despre semnificatia banilor este sa le oferim o pusculita. Acolo vor strange banii pe care i-au primit de la familie, restul de la cumparaturi sau maruntisul de la colindat.

Cand pusculita se va umple, ii ajutam sa decida ce sa cumpere cu acei bani. Bineinteles ca vor dori sa cumpere foarte multe lucruri, dar le vom explica, din nou, ca exista o limita si ca nu pot sa-si ia decat o parte din ce si-ar fi dorit. Astfel, copilul va incepe sa pretuiasca banii si sa nu-i iroseasca, mai ales daca i-a strans cu greu.

Cheltuieli nenumarate, dar cat de utile?

Daca ii dam bani de buzunar prichindelului aflat la varsta scolara, sa nu uitam sa avem permanent un control al destinatiei lor, dar cu blandete, pentru a nu-l brusca pe copil si a-l face sa ne minta.

Exista diverse metode de a discuta cu el astfel incat sa nu se simta “controlat”, iar rezultatele vor fi mai mult decat satisfacatoare. De exemplu: “Ia spune-mi, mami, ti-au ajuns banii astazi la teatru? Ti-au ramas si pentru un suc, sau i-ai cheltuit pe bilet?” sau: “Mai ai nevoie de bani pentru maine la scoala sau ti-au ramas din cei de azi?” sau: “Banii acestia sunt pentru toata saptamana, ai grija de ei, vezi cum ti-i imparti, pentru ca nu am de unde sa-ti dau altii pana la salariu!”

Acestea sunt doar cateva exemple, dar lista poate fi completata de fiecare parinte in parte.

Concluzii

Esentiala ramane comunicarea cu copilul si incercarea de a-l invata cum sa-si administreze banii. Putem chiar sa-l lasam sa ia parte la impartirea bugetului familiei, pentru a intelege in mod direct, din exemplul nostru, care lucruri sunt importante de cumparat si care sunt inutile. In plus, daca il invatam sa aiba grija de lucrurile lui, sa isi stranga hainele si jucariile, la fel va face si cu banii de buzunar, dar si cu salariul de mai tarziu.

Intotdeauna trebuie sa avem control asupra banilor copiilor nostri, pentru a nu fi pusi in situatia de a afla, intr-o zi, ca au fost cheltuiti in alte scopuri (droguri, tigari, alcool) si sa regretam ca am neglijat acest aspect in momentul in care i-am dat primii bani de buzunar.

Citeste si: Ce cred copiii despre bani? Mini “sondaj de opinie”

 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s