Influenta tutunului, alcoolului si cofeinei asupra fertilitatii

Daca iti doresti sa ramai insarcinata, probabil ca te gandesti si ce schimbari in modul de viata ar trebui sa faci pentru a putea aduce pe lume un copilas sanatos. Oare miciile tale „vicii” iti afecteaza fertilitatea sau pot pune in pericol dezvoltarea fetala?

Tutunul

Fumatul este unul din cele mai periculoase obiceiuri care iti pot influenta atat fertilitatea, cat si sanatatea viitorului copil. Trebuie subliniat ca te poti afla in aceleasi pericole chiar daca nu tu fumezi, dar te afli intr-un mediu in care cei de langa tine fumeaza, cu alte cuvinte, daca esti „fumator pasiv”.

Numeroase studii au demonstrat ca femeile fumatoare au ramas insarcinate mult mai greu decat cele nefumatoare, iar sansele de a concepe un copil scad daca partenerul lor este de asemenea fumator.
In plus, daca inca nu reusesti sa renunti la tigari, trebuie sa stii ca riscurile sunt mult mai mari atunci cand ramai insarcinata.

Tutunul este responsabil cu numeroase sarcini extrauterine sau avorturi spontane. Copilul unei mame care a fumat pe perioada sarcinii probabil va avea o greutate sub medie la nastere, risc de handicap fizic sau psihic si va fi mult mai sensibil in primele luni de viata.

Probabil ai auzit de mame fumatoare care au adus pe lume copii fara probleme, dar tu, iti permiti sa risti? Gandeste-te bine si, daca nu iti pasa de sanatatea ta, macar de sanatatea copilului tau nevinovat sa iti pese. A fi mama inseamna in primul rand a fi in stare sa iti asumi responsabilitati si sa renunti la egoismul propriu pentru o bucurie mult mai mare…

Alcoolul

Zambim cu totii cand auzim ca „Vinul face bine barbatilor atunci cand il beau femeile”. Dincolo de gluma totusi, trebuie sa stii ca alcoolul si fertilitatea nu fac casa buna. Consumat atat de femeie, cat si de barbat, poate reduce cu mult sansele de a ramane insarcinata. Si, chiar daca poti ramane insarcinata in aceste conditii, nu este de dorit sa concepi un copil atunci cand tu sau partenerul ati consumat alcool.

La fel ca in cazul tutunului, problemele majore nu apar in cazul ferilitatii, ci mai ales atunci cand copilul se afla in burtica mamei si aceasta continua sa bea. La nastere, copilul poate suferi de sindromul alcoolismului fetal, caracterizat prin malformatii faciale, cap mic si inteligenta redusa. Unele din aceste semne nu sunt vizibile decat mult mai tarziu, cand copiii merg la scoala si sunt evaluati cu un coeficient de inteligenta sub medie.

Vestea buna este ca totusi daca obisnuiesti sa consumi alcool si te-ai decis sa renunti, „istoricul” acestui viciu nu va influenta nici fertilitatea, nici capacitatea de a aduce pe lume un copil sanatos, atata vreme cat nu recidivezi.

Cofeina

In mod paradoxal, daca pentru femeie comsumul de cafea scade capacitatea reproductorie, pentru barbat o creste. Cercetatorii au stabilit ca o ceasca de cafea poate creste mobilitatea spermei, in timp ce un pahar de alcool o scade.

Totusi, fertilitatea femeii nu este afectata decat de un consum foarte mare de cofeina, asadar una-doua cescute de cafea pe zi nu vor face rau. Insa nu trebuie sa uiti ca nu numai in cafea se gaseste cofeina, ci si in ceai, in bauturile pe baza de cola sau cele energizante, ca si in ciocolata si capuccino. Nu abuza de aceste mici delicii si vei ramane insarcinata mult mai usor.

De asemenea, daca incepi sa consumi mai putina cofeina inainte de a ramane insarcinata, iti va fi mai usor sa renunti in perioada sarcinii. Chiar daca o ceasca de cafea slaba pe zi consumata de gravida nu are efecte negative asupra fatului, totusi nu trebuie uitat ca orice consum de cofeina scade capacitatea de asimilare a calciului in organism, ceea ce, desigur, nu este de dorit pentru o femeie insarcinata.

Atentie: cantitatile mai mari de cofeina pot duce la pierderea sarcinii! Asadar e mai bine sa incepi sa reduci numarul cestilor de cafea din timp pentru a te bucura de o sarcina fara probleme.

Cat de greu iti este sau ti-a fost sa renunti la aceste vicii?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s