Elevilor romani le e teama de comportamentul agresiv al colegilor

Potrivit unui studiu realizat in 37 de tari, Romania ocupa locul doi intr-un clasament privind violenta scolara.

De asemenea, peste 70% dintre elevii romani spun ca le este teama de comportamentul agresiv al colegilor, mai arata studiul realizat in 2007 de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), Asociatia Mondiala de Psihiatrie si Asociatia Internationala de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului.

Potrivit Organizatiei Salvati Copiii Romania, pe parcursul anului scolar 2009-2010 au fost raportate oficial, in Bucuresti, 55 de cazuri de violenta in scoli.

In ceea ce priveste opiniile elevilor cu privire la problema violentei, un sondaj realizat de Politia Capitalei in vara anului 2009 arata ca 54% dintre elevi considera ca violenta in scoli este o problema permanenta, in timp ce 44% cred ca aseasta problema apare sporadic.

Doar 17% dintre elevii chestionati spun ca au incercat sa intervina in cazul unei violente, iar 20% sustin ca au fost victimele unui act de violenta in scoala.

In cadrul aceluiasi sondaj, elevii au fost intrebati ce sanctiuni ar trebui aplicate in cazul violentelor in scoli: 55% dintre ei sunt de acord cu scaderea notei la purtare pentru cei care ameninta cu forta, 47% cred ca exmatricularea este solutia pentru cei care agreseaza profesorii, iar 15% ar aplica aceeasi pedeapsa pentru cei care lovesc alti elevi.

„Salvati Copiii” a identificat cauzele violentei din mediul scolar, stabilind ca acestea pot fi familiale (atitudini violente ale parintilor unul fata de celalalt sau fata de copii, limbaj agresiv, aplicarea pedepselor corporale), sociale (modelele culturale disseminate in spatiul public: expunerea copiilor la violenta stradala, mediatica, culturala in sens larg) sau interne (modelul pedagogic rudimentar, bazat pe coercitie si pedeapsa).

Organizatia „Salvati Copiii” Romania va desfasura, in parteneriat cu Ministerul Educatiei, o campanie de constientizare si prevenire a abuzurilor de orice fel din mediul scolar, prin implicarea pedagogilor, parintilor, copiilor si societatii civile.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s