Oamenii de stiinta britanici au creat un software care poate dezvalui varsta persoanelor necunoscute cu care copiii vorbesc pe internet.
Software-ul, creat si dezvoltat de Universitatea Lancaster, poate afla sexul si varsta unei persoane folosind tehnici de analiza a limbajului, prin detectarea cuvintelor care de obicei sunt folosite de oamenii dintr-un anumit grup de varsta, potrivit ziarului „The Independent”, citat de „Romania Libera”.
Proiectul de testare a noului software a cuprins mai multe etape. Intr-o prima etapa, 350 de elevi au luat parte la un experiment in care au fost rugati sa aproximeze varsta persoanelor cu care vorbeau pe internet si sa spuna daca acestea erau adulti care pretindeau a fi copii. Doar 18 procente au ghicit corect.
Patru din cinci copii au crezut ca vorbesc cu un adolescent cand, de fapt, persoana era matura. Elevii, chiar si cei mai mari, de 17 ani, nu au reusit sa identifice impostorii. Totusi, fetele au aproximat mai bine varstele, cu o rata de succes de 22 de procente, spre deosebire de baieti, cu numai 16%.
In momentul in care noul software a fost instalat pe computerele lor, acesta a functionat corect, identificand daca utilizatorul de pe chat era copil sau adult in 47 de cazuri din 50, inclusiv cand o persoana matura mintea ca este copil.
„Pedofilii pretind adesea in spatiul online ca sunt copii, iar cercetarile noastre au aratat ca tinerii nu isi dau seama cu usurinta daca persoana de pe chat este de varsta lor sau nu”, a spus Awais Rashid, profesor la departamentul informatic al Universitatii Lancaster.
„Speram sa dezvoltam un sistem automat care sa identifice limbajul particular fiecarui grup de varsta. Programul evalueaza o gama variata de aspecte, de exemplu, structura propozitiei, vocabularul folosit, dar si lucruri care indica frauda”, mai spune Rashid.
El a adaugat ca elevii adolescenti folosesc stategii simpliste pentru a determina varsta oamenilor cunoscuti online, iar de cele mai multe ori, ii cred pe cuvant, fara a mai fi deloc precauti”.
Alison Wilkinson, de la scoala Regina Elisabeta, a spus: „Suntem ingrijorati cu privire la pericolele pe care elevii nostri le au de infruntat atunci cand sunt online si de aceea am primit cu bucurie oportunitatea de a sustine acest proiect, in acelasi timp atragandu-le atentia elevilor despre riscurile la care se expun. A fost infiorator sa vedem cum se lasa pacaliti de adulti travestiti in adolescenti”.
Software-ul este dezvoltat ca parte a unui proiect finantat de Consiliul de cercetare economica si sociala si de Consiliul de cercetare in inginerie, iar o prima versiune a acestui program va fi disponibila pe piata vara viitoare.