Peste 90% dintre copii intra cel putin o data pe saptamanal pe internet

O treime dintre copiii intre 9 si 10 ani care folosesc internetul intra zilnic online, iar 92% dintre copiii cu varsta intre 9 si 16 ani intra pe internet cel putin saptamanal, 57% dintre ei intrand zilnic sau aproape zilnic, arata studiul EU Kids Online II.

Cercetarea, realizata in perioada 2009–2010 si citata de Medlive.Hotnews.ro, si-a propus investigarea riscurilor intampinate de copii in utilizarea internetului. La studiu au participat 23.420 de copii din 25 de state europene.

Una dintre concluziile studiului este ca, in ciuda impresiei generale, copiii nu au inca suficiente informatii pentru a folosi internetul in mod eficient si a-i explora beneficiile.

Totusi, copii fac o diversitate de lucruri potential benefice online: cei de varsta 9-16 ani utilizeaza internetul pentru teme (84%), pentru jocuri (74%), pentru a viziona clipuri video (83%) si pentru mesagerie instant (61%).

Mai putini sunt cei care posteaza imagini (38%) sau mesaje (31%) pentru ca ceilalti sa le vada, folosesc webcam-ul (29%), site-uri de file-sharing (17%) sau bloguri (10%).

Studiul mai arata ca scade varsta copiilor care intra pe internet – varsta medie a primei utilizari a internetului este 7 ani in Suedia si 8 ani in alte sapte tari nordice. La nivelul tuturor tarilor, o treime dintre copii cu varsta intre 9 si 10 ani care folosesc internetul intra zilnic online, acest procent crescand la 77% pentru grupa de varsta 15-16 ani.

Cercetarea mai arata ca:

– 12% dintre copiii europeni cu varsta intre 9-16 ani spun ca au fost deranjati sau ca i-a suparat ceva pe internet.
– 39% din copii s-au confruntat cu unul sau mai multe riscuri. Majoritatea riscurilor sunt experimentate de mai putin de un sfert dintre copii.
– cel mai frecvent risc online raportat de copii este comunicarea cu persoane noi, neintalnite fata in fata, si vizualizarea de continut potential daunator. Rareori copiii se intalnesc offline cu persoane noi si sunt rareori hartuiti online.
– a fi hartuit online prin primirea de mesaje rautacioase sau daunatoare este riscul cel mai putin comun, dar cu cea mai mare probabilitate sa supere copiii.
– 1 din 12 copii s-au intalnit offline cu cineva contactat online; acest risc duce in rare cazuri la experiente daunatoare.

In situatia copiilor care au experimentat unul din aceste riscuri, parintii nu isi dau adesea seama de mai multe aspecte:

– 41% dintre parintii ai caror copii au vazut imagini sexuale online sustin ca acestia nu au vazut asa ceva;
– 56% dintre parintii ai caror copii au primit mesaje rautacioase sau daunatoare online spun ca acestia nu au primit asa ceva;
– 52% dintre parintii ai caror copii au primit mesaje sexuale online declara ca acestia nu au primit asa ceva;
– 61% dintre parintii ai caror copii s-au intalnit offline cu cineva cunoscut online spun ca acesta nu a facut asa ceva.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s