Copiii romani, predispusi riscului de abuzuri pe internet

Copiii romani inregistreaza printre cele mai mari procente la hartuire, atat online cat si offline, arata studiul EU Kids Online II, realizat in perioada 2009–2010 in randul a peste 23.000 de copii din 25 de state europene.Legat de comportamentul copiilor din Romania privind utilizarea internetului, studiul arata ca:

– Varsta la care copiii intra pentru prima data pe internet este in scadere. Romania pastreaza inca o varsta medie mai mare pentru prima accesare, aceasta fiind 10 ani.

– In ce priveste utilizarea in exces a internetului (adictie), copiii romani se situeaza la jumatatea clasamentului, cu 32% dintre copii declarand ca au experimentat foarte des sau des una sau mai multe forme de comportament ce tin de o utilizare excesiva.

– In mod oarecum surprinzator, folosirea retelelor sociale este la un nivel foarte scazut in comparatie cu restul tarilor, 47% dintre copii declarand ca au un profil pe un astfel de site.

De asemenea, copiii romani declara cele mai mici cifre pentru contactele din lista lor de prieteni pe retelele sociale (65% declara ca au mai putin de zece prieteni in lista, 22% au intre 11 si 50 de contacte in lista).

– Totusi, ei inregistreaza unul din cele mai mari procente pentru vizibilitatea profilului lor, aproape jumatate declarand ca profilul lor este public (44% dintre cei care au un profil). Copiii romani sunt printre cei care isi dezvaluie intr-o mare masura (22% dintre cei care au un profil) date personale in profilul lor, cum ar fi numarul de telefon sau adresa de acasa.

– 21% din copiii romani ca au fost suparati sau deranjati de ceva pe internet.

– 29% din copiii romani declara ca au fost expusi la imagini sexuale, online sau offline (19% pe Internet). Dintre cei expusi la imagini sexuale pe internet, 44% declara ca au fost suparati sau deranjati de ce au vazut (9% din toti copiii). Acest procent situeaza copiii romani in randul celor mai afectati negativ de expunerea la acest tip de continut.

– Copiii romani inregistreaza printre cele mai mari procente la hartuire atat pe internet cat si in afara internetului (42% declara ca au fost jigniti/suparati de cineva in ultimele 12 luni, online si/sau offline, 14% declara ca acest lucru s-a intamplat pe internet).

– 32% dintre copiii romani declara ca au comunicat pe internet cu cineva pe care nu il cunosteau fata in fata, iar 13% dintre copii s-au dus sa se intalneasca efectiv cu o astfel de persoana. Cu toate acestea, o mare parte dintre aceste persoane sunt prieteni sau rude ale unor persoane cunoscute de copil fata in fata.

Observatii despre parintii din Romania:

– Parintii romani se plaseaza la un nivel mai scazut al utilizarii internetului fata de copiii lor;

– Parintii romani au o perceptie scazuta a experientelor neplacute ale copiii lor pe internet. In timp ce 21% dintre copii declara ca au fost suparati de ceva pe internet, doar 7% dintre parinti cunosc acest lucru, diferenta intre perceptia parintilor si ce declara copiii fiind una dintre cele mai mari la nivel european.

– Din parintii copiilor care au fost expusi la imagini cu continut sexual, aproape jumatate nu cunosc acest lucru (43%).

– 77% dintre parintii copiilor expusi la hartuire si agresiune online declara ca nu au cunostinta de acest lucru.

– Dintre parintii europeni, parintii romani sunt cei care subestimeaza in cea mai mare masura expunerea copiilor lor la mesaje sexuale online („sexting”), doar 6% declarand ca acest lucru s-a intamplat copilului lor in ultimele 12 luni. Luand in calcul doar parintii copiilor care au primit astfel de mesaje, 52% dintre acestia nu au cunostinta de acest lucru (identic cu media europeana).

– Parintii romani subestimeaza intalnirile copiilor lor cu persoane necunoscute, doar 6% avand cunostinta de acest comportament.

Rezultatele sugereaza necesitatea unor strategii de educare care sa sporeasca gradul de constientizare de catre parinti a riscurilor experimentate de copiii lor, noteaza realizatorii studiului, potrivit Medlive.Hotnews.ro.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s