La ce boli sunt expusi copiii care beau cola

75% dintre copiii americani beau zilnic sucuri bogate in cofeina, de tip cola, potrivit unui sondaj la care au participat 2.000 de parinti cu copii intre 5 si 12 ani.

Medicii pediatri si nutritionisti atrag atentia asupra pericolului la care parintii ii expun pe minori, lasandu-i sa bea astfel de bauturi.

[imagethumb=”1295″] Asta deoarece sucurile bogate in cofeina sunt asociate cu aparitia ADHD-ului, tulburari ale somnului, lipsa puterii de concentrare si compromit sanatatea oaselor, din cauza cofeinei continute, scrie Gandul.

„Parintii ar trebui sa fie constienti de influenta potential negativa pe care o are cofeina asupra calitatii somnului unui copil. Astfel de bauturi mai pot distruge si ficatul”, precizeaza doctorul William Warzack.

Studiile de specialitate au aratat ca micutii care beau bauturi de tip cola, de cel putin doua ori pe zi, au oasele fragile. Oamenii de stiinta nu au putut depista cu exactitate mecanismul prin care aceste sucuri afecteaza densitatea osoasa. Se pare ca unul dintre motive este faptul ca aceste bauturi inlocuiesc consumul de lapte sau sucuri naturale, lichide esentiale pentru buna dezvoltare a copiilor. Un alt motiv ar fi continutul ridicat de cofeina.

A treia explicatie posibila este legata de acidul fosforic continut de aceste sucuri. Din cauza faptului ca organismul neutralizeaza acidul fosforic cu ajutorul calciului, in corp apare un dezechilibru.

Potrivit nutritionistilor, un litru de bautura de tip cola este echivalent cu 100-110 grame de zahar alb, cantitate exagerata pentru organismul unui copil (n.r. – 100 g de zahar inseamna aproximativ jumatate de cana obisnuita). Mai ales ca, intr-o zi normala, bem o cafea cu zahar si consumam dulciuri si produse de patiserie, care, pe langa zaharul alb, contin si aditivi cu o concentratie glicemica ridicata.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s