Tinerii romani nu au cunostinte clare despre ce inseamna coruptia si nu fac diferenta intre coruptia mica si mare, dar cei mai multi dintre ei recunosc ca au dat bani sau cadouri pentru a-si rezolva mai repede anumite probleme, arata un studiu realizat in cadrul proiectului „Tinerii impotriva coruptiei”.
Sondajul a vizat 1.300 de tineri cu varsta intre 16 si 26 de ani din municipiile Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Buzau si Focsani, iar rezultatele acestuia arata ca 24 la suta dintre tineri definesc coruptia prin „spaga” sau „mita”, 13 la suta prin „abatere de la lege” si 11 la suta prin „act rau, daunator, imoral”, relateaza Mediafax.
Mai mult de jumatate dintre tineri sustin ca au fost nevoiti sa dea o suma de bani sau un cadou pentru a le fi rezolvata o problema in spital, 26 la suta in liceu, 21 la suta in scoala generala, 19 la suta la politia rutiera si 15 la suta la universitate.
Majoritatea celor care afirma ca au dat bani sau cadouri pentru a le fi rezolvata o problema recunosc ca au facut acest lucru din proprie initiativa, fara a astepta sa li se ceara.
Totodata, 86 la suta dintre tinerii care au participat la sondaj au afirmat ca lor sau parintilor lor li s-a cerut sa dea bani pentru a contribui la fondul clasei sau al scolii, 61 la suta au dat bani pentru cadouri sau mici atentii destinate cadrelor didactice pentru ca acestea sa aiba o atitudine binevoitoare, 59 la suta pentru a asigura protocolul pentru cadrele didactice care supravegheau anumite examene, iar 29 la suta au platit meditatii la un anumit profesor intrucat acesta solicitase acest lucru.
In opinia tinerilor, coruptia poate fi „buna” atunci cand usureaza lucrurile la medic sau cand ajuta la obtinerea mai rapida a unor lucruri sau servicii.
Pentru reducerea coruptiei, 17 la suta dintre tineri cred ca ar trebui, prin educatie, schimbate mentalitatile, 15 la suta ca ar trebui schimbata clasa politica, iar 13 la suta ca ar trebui inasarite pedepsele.
Proiectul „Tinerii impotriva coruptiei” isi propune sa atraga atentia tinerilor asupra fenomenului de coruptie si ii va indemna sa ia atitudine. Tinerii vor analiza si vor dezbate teme de actualitate si vor cauta solutii pentru acestea.