O interdictie europeana asupra folosirii substantei bisfenol A (BPA) in producerea sticlelor de plastic pentru lichide si hrana destinate copiilor de varste mici intra in vigoare maine, pe 1 martie.
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene (CE), citat de Agerpres, statele membre trebuie sa transmita CE masurile la nivel national pe care le adopta pentru a se conforma prevederilor directivei.
BPA este un compus organic folosit in productia de plastic policarbonat, care la randul sau este utilizat in realizarea materialelor plastice, precum sticlele pentru lichide. Cantitati mici de BPA din sticlele de plastic pot ajunge in lichidele pe care le transporta atunci cand recipientele sunt incalzite la temperaturi inalte.
La finalul lunii martie 2010, guvernul danez a interzis temporar folosirea BPA in fabricarea materialelor plastice ce intra in contact cu lichide sau alimente pentru copii mai mici de 3 ani.
Comisia Europeana a cerut Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) sa evalueze motivele pentru care Danemarca a interzis BPA. In luna iulie a anului trecut, Franta a anuntat, la randul sau, o interdictie asupra productiei, importului, exportului si plasarii pe piata a sticlelor de plastic cu BPA pentru lichide si hrana destinate copiilor de varste mici.
In septembrie 2010, EFSA a transmis opinia sa Comisiei Europene ce arata ca bisfenolul A, intr-o concentratie zilnica de cel mult 0,05 miligrame pe kilogram al organismului persoanei respective, este sigur. Expunerea tuturor grupelor de populatie este situata sub aceasta limita.
Totusi, EFSA si-a exprimat unele temeri legate de posibilul impact al bisfenolului A asupra sanatatii copiilor mici, ajungand la concluzia ca acest aspect necesita o atentie suplimentara pana cand vor fi disponibile noi date in domeniile in care exista incertitudini.