Prezenta crucifixului in scolile de stat nu contravine dreptului la educatie, a decis definitiv Marea Camera a CEDO, iar decizia luata intr-un caz privind scolile italiene se aplica in toate cele 47 de tari membre ale Consiliului Europei, asadar si in Romania.
In noiembrie 2009, Curtea Europeana a Drepturilor Omului condamnase Italia pentru prezenta crucifixului in salile de clasa, considerata con-trara drepturilor parintilor de a-si educa in spiritul libertatii religioase copii, potrivit Romania Libera.
Statul italian, alaturi de alte 10 tari, printre care si Romania, au facut recurs la aceasta decizie, iar Marea Camera a CEDO le-a dat castig de cauza. Desi crucifixul este, in primul rand, un simbol religios, nu s-a dovedit ca prezenta acestuia in salile de clasa ar putea avea o influenta asupra elevilor, potrivit deciziei Curtii.
Prezenta simbolurilor religioase in scoli – de la crucifix la va-lul islamic – a starnit controverse aprinse in toata Europa. Si in Romania au avut loc dispute pe tema simbolurilor religioase si a orelor de religie in scoli, in conditiile in care Biserica este una dintre institutiile in care romanii spun ca au cea mai mare incredere.
La CEDO exista si o cauza pe aceasta tema intentata de profesorul roman Emil Moise. La solicitarea sa, Consiliul National impotriva Discriminarii din Romania a decis inca din 2006 ca prezenta nereglementata a icoanelor si simbolurilor religioase in scolile de stat constituie o discriminare fata de persoanele atee sau de alta religie. Totusi, doi ani mai tarziu, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca prezenta simbolurilor religioase in scoli este legala, iar Moise s-a adresat Curtii de la Strasbourg.
Pe rolul CEDO se afla si un proces intentat de un roman impotriva prezentei icoanelor in scoli.