Baietii, mai competitivi decat fetele

Chiar daca sunt deseori la fel de bune ca baietii, cele mai multe fete aleg sa nu participe la intreceri.

Diferenta de gen in ceea ce priveste competitivitatea se observa din copilarie, spun cercetatorii, care pun pe seama acesteia si faptul ca barbatii castiga mai mult decat femeile.

Baietii sunt mult mai dornici de competitie decat fetele. Acest lucru incepe sa se vada de la varste foarte fragede, 3-4 ani, se observa si in adolescenta si, mai mult decat atat, ramane valabil pana la maturitate, potrivit unei cercetari recente, preluat de cotidianul „The Daily Telegraph”.

Cercetatorii au descoperit ca, si in cazul competitiilor – fizice sau intelectuale – exista o diferenta de gen. Potrivit oamenilor de stiinta, baietii sunt mult mai dispusi decat fetele sa se ia la intrecere, in concursuri cu sau fara miza. Fetele, care sunt de multe ori mai bune decat „omologii” lor masculini, au tendinta de a se manifesta timid si de a alege sa stea retrase cand este vorba de-o intrecere. Asta, chiar daca sunt convinse ca au toate sansele sa castige competitia.

Acestea sunt concluziile unui studiu stiintific facut la scara larga, pe un grup de peste 1.000 de copii si adolescenti. Matthias Sutter si Daniela Rützler, cei doi profesori de la Institutul Iza din Germania, au realizat, in cercetarea lor, doua experimente. Primul, facut pe copii cu varste intre 3 si 8 ani, a presupus o alergare de viteza pe o distanta de 30 de metri.

Al doilea, facut pe minori de 9-18 ani, a constat in rezolvarea unor exercitii simple de matematica. Atat in cadrul celui dintai, cat si in cadrul celui de-al doilea, copiii au fost pusi sa aleaga daca doresc sa rezolve de unii singuri „cerinta” sau daca vor sa-si indeplineaca misiunea in cadrul unei competitii.

Desi au avut aceiasi timpi la alergare, adica ar fi putut castiga intrecerea sportiva, cele mai multe fete au ales sa alerge singure. Si in cazul exercitiilor de matematica s-a observat acelasi lucru: desi raspunsurile lor au fost la fel de bune ca ale baietilor, doar una din cinci fete a ales concursul. In cazul baietilor, doi din cinci au vrut sa intre in competitie.

Modul diferit in care privesc intrecerile incepe sa se manifeste inca de la gradinita si persista pana la maturitate, potrivit cercetatorilor Sutter si Rützler, care si-au prezentat studiul in cadrul conferintei anuale Royal Economic Society, de la Londra.

„In mod evident, oamenii nu sunt competitivi doar pe piata muncii, atunci cand devin adulti activi, ci si in copilarie (cei mici participa atat la intreceri cu prietenii, in timpul orelor de joaca, la intreceri sportive sau artistice cu premii, cat si la intreceri in familie, in incercarea de a le atrage atentia parintilor, sau la scoala, pentru a lua o nota mai mare decat colegul de banca)”, scriu cercetatorii in concluziile studiului lor.

Ideea de competitie e familiara copiilor, fete sau baieti, se mai arata in cercetare. „Ar fi interesant de studiat, pe viitor, daca aceste diferente sunt valabile si la copiii sub 3 ani, pentru a vedea, astfel, daca vorbim de o origine ereditara a modului in care femeile si barbatii privesc o competitie”, afirma cercetatorii.

Sursa: Adevarul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s