Aproape in fiecare luna cate un elev se alege cu toxiinfectie alimentara dupa ce mananca produse expirate, iar Protectia Consumatorului face publice cazuri in care in „camarile” scolilor sunt stocate cornuri mucegaite si lapte stricat.
Tocmai pentru a evita astfel de situatii, „Cornul si laptele” – cel mai longeviv proiect derulat in scoli – ar putea imbraca o alta haina.
Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a supus dezbaterii publice un proiect prin care se doreste introducerea unor noi produse pe lista celor destinate elevilor, cum ar fi laptele UHT, batut si pasteurizat, dar si produse derivate precum iaurtul simplu, chefirul, laptele batut sau sana.
Iar pe langa cornuri, autoritatile propun sa le fie distribuite elevilor batoane, covrigi simpli sau biscuiti uscati, in ambalaje de 80 de grame.
Propunerea MAI vine la doua luni dupa ce ministrul educatiei, Daniel Funeriu, solicita o dezbatere publica prin care programul „Laptele si cornul” sa capete o noua fata. „Trebuie sa primeasca toti copiii gustarea sau trebuie sa tintim spre cei mai vulnerabili? Pentru ca foarte multa lume spune ca sunt copii ai caror parinti au posibilitati materiale si, prin urmare, nu au nevoie de un astfel de program”, era dilema ministrului.
Daniel Funeriu mai punea in discutie si posibilitatea ca elevii sa primeasca o masa calda in locul laptelui si cornului.
E drept ca in proiectul MAI sunt mentionate nu doar proprietatile pe care trebuie sa le aiba produsele, ci si un tratament preferential pentru copiii cu probleme de sanatate.
„Pentru mentinerea starii de sanatate si a nivelului de nutritie ale copiilor, laptele de consum care se va administra trebuie sa aiba minimum 3,2% proteine si minimum 1,8% grasime. Pentru grupele speciale de consumatori – copii cu diabet, intoleranta la lactoza etc. – se va asigura regimul alimentar prescris de medicul specialist. Pentru depozitare in scoli se vor folosi spatii special amenajate”, se mai arata in proiect.
Sursa: Evz.ro