Timpul petrecut la calculator creste riscul de obezitate la copii

Pe masura ce timpul petrecut in fata calculatorului il inlocuieste treptat pe cel petrecut facand miscare, copiii devin sedentari si isi dezvolta tot mai putin musculatura.

Potrivit unui studiu britanic citat de telegraph.co.uk, generatia tanara actuala este incapabila sa efectueze activitati fizice pe care generatiile anterioare le considerau usoare. Impactul sedentarismului asupra sanatatii copiilor a starnit ingrijorare in randul cercetatorilor.

Dr. Gavin Sandercock, un expert in domeniul sanatatii copiilor de la Universitatea din Essex a studiat diferentele la nivelul aptitudinilor fizice dintre un grup de 300 de copiii de 10 ani din 2008 si un grup de copiii de aceeasi varsta din 1998. Descoperirile lui au aratat ca: numarul abdomenelor pe care acestia le puteau face a scazut cu 27% intre 1998 si 2008, puterea bratelor a scazut cu 26% si puterea de a strange un obiect cu 7%.

Aceste diferente intre generatii au fost puse pe seama schimbarilor din programul zilnic al copiilor. „Tot mai putini copii iau parte la activitatile din cadrul orei de educatie fizica, se catara in copaci sau ies sa se joace in fata blocului,” a comentat Sandercock. „In mod normal, aceste activitati imbunatateau performantele fizice ale copiilor si ii faceau capabili sa isi sustina propria greutate.”

Faptul ca 10% dintre copii nu puteau sa isi sustina corpul in timpul exercitiilor la bara si inca 10% au refuzat sa incerce macar este un fapt socant, a mai adaugat acesta.
Cu toate acestea, studiul a aratat ca grupul de copii din 2008 aveau acelasi indice de masa corporala (IMC) ca cei din 1998. Autorul Daniel Cohen de la Universitatea Metropolitana din Londra a explicat ca, spre deosebire de generatia din 1998, corpurile lor aveau mai mult tesut adipos si mai putin tesut muscular.

„Cu toate ca IMC-ul nu a crescut, este ingrijorator faptul ca sunt mai slabi din punct de vedere fizic si au mai multa grasime,” a adaugar Sandercock.

In Romania, numarul copiilor obezi este in continua crestere. Medicii estimeaza ca acesta s-a dublat fata de anii trecuti. Daca in 2001, 1,7% dintre elevii de gimnaziu din Romania erau obezi, in 2010, procentul ajunsese la 3,6%, potrivit evz.ro.

Pe langa problemele de ordin social, emotional si estetic, un copil obez are tensiunea arteriala si colesterolul marite, iar riscul de afectiuni cardiovasculare creste si el. Excesul de kilograme poate duce la afectiuni grave, cum ar fi diabetul zaharat sau dislipidemia, caracterizata de cresterea nivelului de lipide din sange, care poate afecta arterele.

Specialistii considera ca un copil ar trebui sa efectueze cel putin 60 de minute de activitati fizice zilnic, de preferat in aer liber. Miscarea contribuie la dezvoltarea sanatoasa a oaselor si a musculaturii si intareste sistemul imunitar.

Sursa: Romania Libera


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s