Alimente esentiale pentru mama si bebelus

Painea intermediara, carnea de pui si de peste sunt alimente care n-ar trebui sa lipseasca din alimentatia femeilor care alapteaza.Evitati mancarurile greu digerabile si excludeti alcoolul si bauturile care contin cofeina. Medicul nutritionist Corina Zugravu va arata o lista de alimentele care va dau energie dupa ce ati nascut.

Somon. Acesta contine acizi grasi Omega 3, esentiali pentru dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului si a retinei. „O singura mentiune: daca laptele miroase a peste, s-ar putea ca bebelusul sa-l refuze. Consumati somon de doua ori pe saptamana, pentru ca pestele oceanic poate contine si mercur”, spune nutritionistul Corina Zugravu.

Iaurturi, lapte, branzeturi. Toate acestea sunt importante pentru femeile care alapteaza, deoarece contin proteine de clasa superioara, vitaminele B si D si sunt o sursa foarte buna de calciu. „Femeia care alapteaza are nevoie de o cantitate foarte mare de calciu, iar alimentatia obisnuita nu i-o asigura. Se recomanda chiar si suplimente de calciu cu vitamina D in perioada de alaptate. Organismul femeii se resimte, pentru ca este solicitat extraordinar de mult”, explica Zugravu. Aceasta mai spune ca puteti consuma inclusiv iaurturi cu 3.5% grasime.

Carne de vita slaba. Atunci cand cautati alimente care sa va dea energie pentru a avea grija de bebelus, alegeti-le pe cele care contin fier, precum carnea de vita. Aceasta mai contine proteine si vitamina B12. Foarte buna este insa si carnea de peste sau de pui pe care este recomandat sa o consumati zilnic.

Legume. Fasolea, in special cea inchisa la culoare, este o sursa buna de hrana, mai ales pentru vegetarieni. Ea contine fier si proteine de origine vegetala de buna calitate. „Unii spun ca baloneaza si ca ar putea sa cauzeze colici la copil, dar practica a aratat ca nu intotdeauna e asa”, comenteaza nutritionistul.

Orez brun. Daca vreti sa slabiti, s-ar putea sa fiti tentati sa limitati consumul de carbohidrati. Pierderea rapida in greutate s-ar putea sa afecteze calitatea laptelui si sa va faca sa va simtiti lipsita de energie. Alimente precum orezul brun va furnizeaza caloriile de care aveti nevoie. In plus, orezul brun contine vitamina B1.

Portocale. Acestea contin multa vitamina C si sunt usor de mancat, mai ales atunci cand sunteti foarte ocupata cu ingrijirea bebelusului. „Portocalele sunt strict ne-cesare pentru ca bebelusul are nevoie de vitamina C. Este necesara o portocala pe zi. Daca mama e fumatoare, pentru ca nu toate femeile renunta la fumat, are nevoie de doua portocale pe zi. Nicotina neutralizeaza vitamina C”, spune medicul.

Oua. Galbenusul de ou este una dintre putinele surse naturale de vitamina D, esentiala pentru sanatatea oaselor voastre si a copiilor. In plus, gal-benusul contine proteina perfecta, minerale si antioxidanti. In aceasta perioada, puteti manca un ou pe zi pe care-l puteti adauga in salate sau il puteti face omleta.

Apa. Deshidratarea este unul dintre cele mai frecvente cauze ale lipsei de energie, iar mamicile care alapteaza sunt printre cele mai vulnerabile. „Cantitatea de lapte poate depasi 800 de ml intr-o zi. Pe timp de vara, consumati peste 3 litri de apa”, va sfatuieste medicul. Puteti sa variati si sa consumati si ceaiuri, dar aveti grija sa nu contina cofeina.

Sursa: Romanialibera.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s