Unii copii, mai incapatanati, refuza chiar sa si guste orice aliment nou i se introduce in meniu.Si oricat ar incerca parintii, pur si simplu nu reusesc sa-i convinga cat de bune si sanatoase sunt respectivele alimente. Si, totusi, nu-i putem lasa pe cei mici de capul lor, intr-un fel sau altul trebuie sa ne impunem punctul de vedere. Dar sa-i obligam nu e deloc o tactica buna. Dimpotriva, ii va inversuna si mai tare pe copii. Iata cateva trucuri pe care ni le impartasesc specialistii site-ului bhg.com.
1. Luati totul in joaca
Luati o coala de hartie pe care desenati cateva fructe si legume. Apoi puneti-va copilul sa le coloreze si spuneti-le ce este fiecare fruct si leguma in parte. Aduceti-i pe masa fructele si legumele de care ati vorbit, invatati-l sa le recunoasca si faceti-l curios sa simta gustul.
2. Lasati-l sa aleaga singur „armele”
Va pregatiti sa gatiti. Chemati copilul in bucatarie si puneti-l sa aleaga legumele din care sa urmeaza sa faceti mancare. Se va simti astfel important pentru ca a fost consultat in ceea ce priveste meniul zilei.
3. Inventati povesti!
Cand vrea sa-i spuneti o poveste, inventati-i una cu legume si fructe in care sa-i spuneti toate puterile magice pe care le au. In urma unui studiu recent efectuat pe prescolari s-a constatat ca micutii carora li s-a spus ca morcovii dezvolta capacitati de a vedea ca Superman au inceput sa manance de doua ori mai multe astfel de legume.
4. Folositi psihologia inversa!
„Nu vrei sa mananci?! Nu-i nimic, oricum numai copiilor mari le plac fructele X sau legumele Y!”. Aceasta este o formula care face minuni in randul celor mici. Stiti cat de mult le place sa se dea mari. Brusc isi vor schimba atitudinea daca le lasati impresia ca sunt mai mici decat e varsta lor.
5. Ascundeti legumele!
Daca celui mic nu-i place sa manance rosie, ceapa sau oricare alta leguma, taiati-le sau pasati-le astfel incat el sa nu-si dea seama ca sunt in mancare.
6. Puneti-l sa aleaga
Decat sa-l intrebati, „Vrei un morcov?” mai bine intrebati-l „Vrei un morcov sau un ardei?” Pe oricare ar alege-o, l-ati facut sa manance o leguma sanatoasa. Iar el traieste cu impresia ca a hotarat singur si nu l-a obligat nimeni sa manance ceva!
7. Ti-e foame?! E timpul pentru o leguma
Parca tuturor li se face brusc foame cu cateva minute inainte sa fie gata mancarea. Si sotul, si copii se invart prin bucatarie si intreaba din ce in ce mai des. E gata? E gata? In aceste momente „disperate” legumele sunt cele mai bune. Faceti un platou pe care sa puneti cateva felii de morcovi, ardei, castraveti, telina etc. Pana e gata mancarea, se vor termina si legumele de pe masa.
8. Voi sunteti cel mai bun exemplu
Copiii copiaza imediat tot ce vad. Si daca-i vad pe parinti mancand fructe si legume, va vrea sa incerce si el cat de curand. Nu-l fortati, mai devreme sau mai tarziu, tot va cadea „in ispita”!
9. Lasati-i sa se creada puternici
De fiecare data cand ii vedeti ca mananca o leguma sau un fruct, incercati-le muschii. Impresionati-va de puterea magica pe care au capatat-o dupa ce au consumat si incurajati-i sa mai manance pentru a deveni si mai puternici.
10. Decorati legumele!
Copiii sunt foarte atrasi de lucrurile colorate, simpatice, noi. Daca ati infige o umbreluta in felia de castravete sau in cea de ananas, ar fi ceva nou pentru cei mici. Odata starnita curiozitatea, va incerca si a doua oara.
Sursa: Observator.ro