Copiii trebuie sa ia mai putine antibiotice pentru ca multe dintre aceste medicamente duc la aparitia unor superbacterii, dar si a diabetului sau a obezitatii, potrivit Daily Mail.
Desi antibioticele ne ajuta sa scapam de infectii si sa traim mai mult, ele ucid bacteriile care lupta cu unele boli. Un nou studiu realizat de cercetatorul american Martin Blaser arata ca „bacteriile bune” nu se regenereaza in intregime dupa un tratament cu antibiotice.
„Antibioticele ucid bacteriile pe care vrem sa le eliminam, dar si pe cele care nu vrem. Aceste modificari pe termen lung a bacteriilor bune din corpul nostru poate creste probabilitatea sa dezvoltam infectii si boli”, spune Blaser.
El spune ca folosirea exagerata a acestor medicamente poate duce la obezitate, aparitia diabetului, alergiilor si a astmului. Numarul pacientilor care sufera de aceste afectiuni s-a dublat in ultima perioada.
De exemplu, amoxicilina care este folosita pentru a trata infectiile la copii poate sa elimine 20 – 50% dintre „bacteriile bune” care controleaza doi hormoni importanti in functionarea corecta a stomacului. Distrugerea acestei bacterii este asociata cu un risc crescut in dezvoltarea cancerului esofagian la copii. De asemenea, probabilitatea ca micutii sa aiba astm si alergii cutanate in copilarie este mai mare.
Blaser spune ca tratamentele cu antibiotice sunt periculoase mai ales in cazul copiilor si a femeilor insarcinate. El sustine ca prescrierea indelungata si repetata a antibioticelor duce la aparitia unor superbacterii care fac ca tratamentul unor boli precum pneumonia sa fie ineficient.
Un studiu danez realizat pe 580.000 de copii anul trecut a aratat ca cei care au luat penicilina sau alte medicamente similare aveau un risc ridicat sa dezvolte sindromul de intestin iritabil si boala Crohn. De asemena, unele studii realizate pe animale au aratat ca antibioticele au dus la dezvoltarea obezitatii.
Sursa: Romanialibera.ro