Peste 64% dintre romani sunt nemultumiti de sistemul de invatamant

Peste 64% dintre romani sunt nemultumiti de sistemul de invatamant, iar 73,5% considera ca acesta este mai slab decat cel din urma cu 15 ani, printre principalele cauze indicate fiind infrastructura scolara si rezultatele slabe la bacalaureat, ca efect al unui sistem depasit.Datele au fost obtinute in urma sondajului de opinie „Starea invatamantului din Romania”, realizat de iVox.ro, rezultatele indicand faptul ca sistemul de invatamant romanesc produce o nemultumire generala printre respondenti, 64,2% dintre acestia declarandu-se nemultumiti si foarte nemultumiti de el.

Cauzele principale identificate sunt infrastructura scolara, care nu este suficient de performanta (40%), rezultatele slabe ale bacalaureatului din acest an, ca efect al unui sistem educational depasit (35%) sau faptul ca in scoala se predau prea multe materii (32,9%), se arata intr-un comunicat de presa transmis, miercuri, de iVox.

Alte probleme importante de care se loveste sistemul de educatie romanesc sunt dezinteresul elevilor fata de scoala (84,1%), lipsa unor programe de educatie atractive si actuale (83,1%), insuficienta fondurilor alocate de Guvern invatamantului (80,9%), dar si pregatirea profesorilor (72,8%) sau dotarea scolilor (62,4%), potrivit studiului citat.

Absenteismul elevilor este considerat o problema tot mai mare de catre 54,2% dintre respondenti, iar frauda la examene, de 59,2%. Abandonul scolar si violenta in scoli sunt si ele considerate, aproape in egala masura, probleme tot mai mari (45,5% respectiv, 47,6%). Aceste probleme, in opinia respondentilor isi gasesc rezolvarea prin dezvoltarea unei curricule mai atractive, interactive si aplicate (88,5%) sau prin dezvoltarea de programe educationale alternative, mai precis o educatie non-formala (85,2%).

Aproape jumatate dintre respondenti (43,1%) considera ca scolile private sunt o alternativa mai buna la scolile de stat din Romania, in timp ce 55,4% dintre persoanele chestionate nu si-ar trimite copiii la o astfel de scoala.

 

Dintre respondentii care ar ar alege sa plateasca pentru un an de scolarizare la o scoala privata se remarca cei care ar fi dispusi sa plateasca intre 801 si 1.000 de euro pe an (20,2%), cei care ar fi dispusi sa plateasca intre 200 si 400 de euro pe an (19,8%) si intre 401 si 600 de euro (19,8%), a precizat sursa citata.

La intrebarile sondajului online au raspuns 5.724 de utilizatori iVox, care au completat chestionarul, cu 20 de intrebari, in perioada 8-21 august.

Sursa: Mediafax


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s