In cadrul campaniei „Speranta pentru maine”, Habitat for Humanity Romania in parteneriat cu Serviciul de Ajutor Maltez in Romania au distribuit truse de urgenta si preventie familiilor din comuna Gradistea, judetul Braila. Peste 2.300 de persoane din comuna Gradistea au fost izolate timp de mai multe saptamani. Zonele foarte afectate se afla la limita localitatilor, locuitorii fiind in majoritate varstnici.
O echipa formata din 40 de persoane, voluntari ai celor doua organizatii, a distribuit truse de urgenta pentru mai multe familii sinistrate din satele Gradistea, Ibrianu si Maraloiusși a curatat zapada din gospodariile acestora. Cele doua organizatii au impartit unelte pentru mici reparatii, deszapezire, sapare de santuri de drenaj, protectie impotriva infiltratiilor, debarasari, sisteme de prindere, protectie personala, saci de polipropilena utilizabili si ca saci pentru nisi. Kit-ul este gandit in asa fel, incat aproape toate obiectele sa fie utilizabile pe o perioada cel putin medie de timp. Voluntarii au distribuit si un ghid cu masuri de preventie in caz de inundatii – o serie de sfaturi simple, pe care oamenii le pot urma pentru a-si proteja casa de eventualele inundatii.
Campania de sprijinire a celor afectati de conditiile de iarna extreme a inceput saptamana trecuta in comuna Vintileasca din judetul Vrancea si va continua cu interventii pe termen mediu, de evaluare detaliata si asistenta tehnica cu accent pe prevenirea efectelor inundatiilor si recladirea vietilor lovite de dezastru. Prin cele 2 interventii au fost sprijinite 200 de familii, proiectul ridicandu-se la valoarea de 25.000 de Euro, bani care provin din retelele interne ale organizatiei si din donatii.
Cele doua organizatii au experienta vasta in actiuni de raspuns la dezastre la nivelul intregii tari. Habitat for Humanity Romania a renovat, reabilitat si reconstruit in ultimii 6 ani peste 1.000 de locuinte, dar si facilitati comunitare in zonele lovite de dezastre naturale. Serviciul de Ajutor Maltez in Romania demareaza din 1991 proiecte bine structurate de interventie in situatii de urgenta, raspunzand atat nevoilor primare ale victimelor dezastrelor, cat si nevoilor pe termen lung, actiuni traduse in ajutor sustenabil in comunitatile asistate.