Este normal ca parintii sa isi doreasca sa le asigure copiilor un viitor cat mai bun. Iar multi considera ca performanta este cheia pentru bunastare la varsta adulta. Dar sunt oare performanta si competitivitatea niste motoare pentru motivatie in educatie? Raspundem la aceasta intrebare acum, la Meditatii pentru parinti. „Mie mi se pare ca am … Continuă lectura „Performanta vs. motivatie in educatie”
Un lucru pe care putini dintre noi, adultii, l-am invatat din copilarie este cum sa fim fericiti acum, in prezent. De aceea, este extrem de important sa incepem sa ii invatam pe micutii nostri cum sa se bucure de fiecare moment. La Meditatii pentru parinti, iti spunem cum sa ii dezvolti puiului tau gandirea pozitiva, … Continuă lectura „Cum dezvolti gandirea pozitiva la copii”
Este greu sa masori in cuvinte ce insemnatate au jocul si joaca pentru cei mici. Am incercat, totusi, sa rezumam importanta jocului in viata copilului prin 5 sfaturi pentru parinti. Descopera cateva moduri in care iti poti incuraja propria latura jucausa, pentru binele copilului tau! Importanta jocului in viata copilului Despre importanta jocului in viata copilului … Continuă lectura „Importanta jocului in viata copilului: 5 sfaturi pentru parinti”
Sarbatorile de iarna pot pune multa presiune chiar si pe cei mai fericiti dintre noi. E firesc sa simtim aceasta presiune de a fi fericiti si de a avea Sarbatori „perfecte”, pentru ca suntem asaltati din toate partile cu mesaje de bucurie, spiritul Craciunului si iarna perfecta. Mesajele sunt bine intentionate, dar risca sa ne … Continuă lectura „Familia in perioada Sarbatorilor de iarna”
Cand e frumos afara si iesim prin parcuri sau in natura, avem tendinta sa ne dam incaltarile jos si sa ne bucuram de natura cu toate simturile. Cand vine vorba de copii insa, grija pentru siguranta lor ne face mai reticenti. Sa ii lasam pe cei mici sa mearga desculti sau nu? Iata ce spun … Continuă lectura „Mersul descult – beneficiu sau pericol?”
Indiferent de varsta, miscarea joaca un rol foarte important in dezvoltarea copilului. Micutul tau este si va fi foarte activ si ideal ar fi sa ii incurajezi aceasta energie. Despre cum faci asta si cum ii asiguri prichindelului tau nevoia de miscare iti spunem acum, la Traieste Sanatos cu Simona. „Daca un adult are nevoie … Continuă lectura „Cum implinesti nevoia de miscare a copilului”
Pe timp de vara, creste riscul de eruptii pe piele, mai ales la copiii foarte mici. La Traieste Sanatos cu Simona, iti vorbim despre cele mai frecvente cauze ale eruptiilor cutanate, astfel incat sa stii cum sa iti feresti puiul de probleme de piele. Sunt mai multe motive pentru care prichindeii pot dezvolta eruptii pe … Continuă lectura „Eruptii pe piele vara, la copii”
Cu totii stim ca, indiferent de anotimp, apa este intotdeauna cea mai buna sursa de hidratare. Totusi, nu toti copiii accepta sa bea apa simpla si, pana la urma, nu strica daca ii dam si putin gust. Afla acum, la Traieste Sanatos cu Simona, o serie de idei prin care ii poti oferi piciului tau … Continuă lectura „Idei de sucuri pentru o hidratare corecta vara”
Chiar daca primavara este o sursa bogata de vitamine, din fructele si legumele de sezon, tot exista situatii in care cei mici au nevoie de suplimente alimentare. La Traieste Sanatos cu Simona, iti spunem in ce conditii este indicat sa suplimentezi vitaminele micutului tau. „Teoretic, noi ar trebui sa asiguram tot ce ii este necesar … Continuă lectura „Cum suplimentezi vitaminele copilului primavara”
Este important sa stim cum sa ii ajutam pe cei mici sa aiba si sa isi mentina o postura corecta, la scoala. Mai multe despre sanatatea copilului scolar iti spunem acum, la Traieste Sanatos cu Simona. Doua dintre principalele probleme de postura la copiii scolari sunt: cum isi tin ghiozdanul in spate; cum stau in banca. … Continuă lectura „Sanatatea copilului: Postura corecta la scoala”
Pe masura ce prichindelul tau creste, devine din ce in ce mai curios si dornic sa exploreze cat mai mult. Nu va trece mult timp de cand face primii pasi pana sa ajunga in bucatarie, mai ales in timp ce tu gatesti. Cum te ocupi de mancare si de copil in acelasi timp? Noi iti … Continuă lectura „Bucataria ca loc de joaca pentru copil”
Vrei ca micutul tau sa respecte niste reguli, dar nu vrei sa apelezi la pedepse sau certuri? Afla cum sa pui limite cu blandete, la Parinti de Pici. Este important sa stii ca si copilul tau simte nevoia de structura in viata lui. Faptul ca incalca regulile pe care tu le-ai impus in casa, se … Continuă lectura „Cum pui limite cu blandete”
Copilul are nevoie nu doar sa doarma suficient de mult, ci si de un somn de calitate. Ce presupune un somn odihnitor pentru cei mici? Afla raspunsul acum, la Parinti de Pici. Stim cu totii cat de important e somnul, in special pentru copii. La nou-nascuti, de exemplu, o mare parte din activitatea cerebrala se … Continuă lectura „Cum sa ii oferi copilului un somn odihnitor”
Prin casa, la locul de joaca sau pe oriunde mergeti, sunt o multime de ocazii prin care ii poti stimula simturile puiului tau. Cum invatarea senzoriala este o parte esentiala din dezvoltarea bebelusului, la Parinti de Pici iti oferim cateva idei prin care il poti incuraja pe cel mic sa isi descopere si foloseasca simturile. … Continuă lectura „Invatarea senzoriala la bebelusi”
Cand alegi jucarii pentru bebe, este important sa te gandesti si la volumul lor, intrucat jucariile zgomotoase pot fi chiar periculoase pentru auzul puiului de om. La Parinti de Pici, iti spunem de la ce nivel de decibeli sunt deranjati bebelusii si cum sa alegi cu grija jucariile lor. Instrumente muzicale, telefoane de jucarie, masinute, … Continuă lectura „De ce nu sunt recomandate jucariile zgomotoase pentru bebe”
De cand te gandesti prima oara ca vrei sa aduci pe lume un copil, deja incepi sa ii planifici viitorul. Dar cum sa faci sa il stii fericit? „Copilul este acel dar de la viata, pe care il ai de cand iti apare in gand, cu mult inainte de a-ti aparea in burtica si apoi … Continuă lectura „Copilul: Instructiuni de folosire”
Este normal sa ai nevoie de ajutor in cresterea copilului tau. Dar cat de dispus/a esti sa il ceri sau sa il primesti? Si spre cine te indrepti pentru sustinere? Vorbim la Psihotaclale. Un proverb african spune ca „e nevoie de un sat pentru a creste un copil”. In alte cuvinte, nimeni nu poate face … Continuă lectura „Cine te ajuta sa iti cresti copilul?”
Mai devreme sau mai tarziu, in orice relatie de cuplu apare acest sentiment: gelozia. Cum o exprimam? La ce poate duce? Cum scapam de acest sentiment? Vorbim la Psihotaclale. „59% dintre respondenti cred in monogamie si atribuie o mare importanta increderii totale in partener/partenera”, se arata in studiul Intimitatea la romani, realizat de Asociatia Multiculturala de … Continuă lectura „Gelozia si infidelitatea in relatia de cuplu”
Obisnuim sa evitam discutia despre intimitate, fiind considerata inca un tabu. Hai sa schimbam aceasta mentalitate, incepand cu o conversatie la Psihotaclale. „Din acest spatiu vine multa bucurie sau multa slabiciune”, explica Cristina Trepcea. Un studiu realizat in Romania, cu peste 1000 de participanti, a relevat faptul ca 66% dintre respondenti au crescut intr-un mediu … Continuă lectura „Despre intimitate: fara rusine, fara perdea”
Orice relatie armonioasa se bazeaza pe o comunicare de succes. Dar nimeni nu ne spune cum sa comunicam corect. La Psihotaclale, vorbim despre ce constituie o comunicare de succes. „Stim sa vorbim, dar nu comunicam. Auzim, dar nu ascultam. Cum fac unii oameni, de li se sorb cuvintele din gura?” – se intreaba Cristina Trepcea. … Continuă lectura „Secretele pentru o comunicare de succes”
Odata cu primavara, vine si cea mai indragita sarbatoare romaneasca – Martisorul, vestitorul primaverii! In ziua de 1 Martie, fetele si femeile poarta in piept mici simboluri ale acestui moment. Dar mai multe ne spune Zimitot. „Martisor” este denumirea populara a lunii martie, dar este si numele unei strazi din Bucuresti, pe care se afla … Continuă lectura „Martisorul – Tot ce nu stiai”
Zimitot le vorbeste copiilor despre una dintre inventiile care ne-a adus mai aproape de intelegerea vastului Univers: telescopul. Telescopul este un instrument optic care permite observarea obiectelor indepartate si neclare, ca si cum ar fi mult mai luminoase si mai apropiate de observator. De aceea, este folosit in astronomie, pentru observarea corpurilor ceresti indepartate. Totusi, … Continuă lectura „Telescopul”
Craciunul este marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, care este sarbatorita de toti crestinii pe data de 25 decembrie a fiecarui an. Care este istoria acestei zile si ce traditii urmam de Craciun? Stie Zimitot Acum mai bine de doua mii de ani, Fecioara Maria L-a nascut, prin puterea Duhului Sfant, pe Pruncul Iisus … Continuă lectura „Craciunul”
Zimitot are date si de la Polul Nord, unde a descoperit niste fiinte foarte asemanatori cerbilor: renii. Afla ce stie Zimitot despre renii lui Mos Craciun. Renii straiesc in regiunile arctice. Se pare ca renii salbatici sunt din ce in ce mai putini, majoritatea celor care mai exista in prezent fiind la fel de domestici … Continuă lectura „Renii lui Mos Craciun”
Inaintea Craciunului, se obisnuieste sa se cante Steaua si sa se joace Viflaimul. Despre aceste traditii de Sarbatori, ne spune Zimitot mai multe. Istoria sarbatorilor de iarna e strans legata de solstitul de iarna, atunci cand ziua incepe din nou sa se mareasca. Din acest moment ziua incepe sa creasca si va fi egala cu … Continuă lectura „Steaua si Viflaimul”
Inteleptul Lamar, din Galaxia Xarazon, a fost luat prizonier de spiritul rau, Varsar. Eroii zizilonieni, Itsy si Bitsy, vor incerca sa il salveze. Cei doi extraterestri simpatici trebuie sa ajunga pe Planeta Mondrazon pentru a-l salva pe Inteleptul Lamar de la executie. In aventura lor, eroii se intalnesc cu o lipicantatoare, pe nume Quick-Quick. O … Continuă lectura „Lipicantatoarea Quick-Quick”
Marea Zigalonului, aflata la mii de ani lumina distanta de planeta noastra, ascunde nenumarate mistere. Itsy si Bitsy patrund in acest univers subacvatic, isi fac noi prieteni si infrunta un monstru infricosator. In acest episod, vei afla cum functioneaza zomotinele, cum se joaca zinotropul si cat de prietenoase sunt broscuzilele. Ah, si sa nu uit! … Continuă lectura „Monstrul Zigalonului”
Cu totii ii stim si ii indragim pe cei mai haiosi, isteti si curajosi extraterestri, Itsy si Bitsy. Dar care este povestea lor? Cum au ajuns ei pe Pamant? Undeva departe, la mii de ani lumina, intr-o Galaxie numita Xarazon, pe planeta Zizilon, traiau Itsy o fetita si Bitsy un baietel. Datorita curajului , istetimi … Continuă lectura „Cum au ajuns Itsy si Bitsy pe Pamant”
Itsy si Bitsy se afla din nou in dificultate: au fost rapiti si se indreapta catre Planeta Oglinzilor, spre Preafrumoasa Gogalinda. Cum vor scapa oare? Pentru ca li se facuse dor de lipicantatoarea Quick-Quick, cei doi eroi pleaca in Nava Zorar spre Planeta Andrazon. Insa, in zungla andrazoniana se ascund multe pericole si mistere. Asa … Continuă lectura „Gogalinda”
Semintele de hapsinante, desi sigur nu ai auzit de ele inca, au niste puteri foarte speciale, iar Bitsy este pe cale sa afle totul despre ele. Odata la un zaxtan, pe Planeta Targurilor din Galaxia Xarazon se organizeaza Targul Galactic. De acolo, Bitsy vrea sa faca rost de Zomotina galactica Zum-Zum. Dar vartarii afla ca … Continuă lectura „Semintele de hapsinante”