In fiecare an, inainte de inceperea scolii, majoritatea parintilor cotizeaza la fondul clasei sau al scolii, iar directorii de institutii spun ca banii sunt folositi pentru reparatii, modernizari, achizitii de materiale moderne de predare. Aceasta practica, sustine Ecaterina Andronescu, asa cum au sustinut si ministrii de dinaintea ei, „se plaseaza clar in afara legii”.
Desi in unele cazuri banii sunt chiar o necesitate, in altele, practica aceasta este un moft. La inceputul anului trecut, Adriana M. o mamaca din Bucuresti, si-a inscris copilul la o scoala din cartierul Militari al Capitalei.
„Pentru inceput, ni s-au cerut 500 de lei, imediat dupa formarea claselor, si au spus ca sunt pentru investitii in clasa: banci, perdele, o plasma, etc. Apoi, invatatoare ne-a anuntat ca vom plati lunar 300 de lei, fondul clasei. in secunda urmatoare, mi-am mutat copilul la alta scoala, unde s-au cerut doar 200 de lei, pentru tot anul, pentru rechizite”.
Marian Banu, purtator de cuvant al Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti, spune ca este legal ca banii parintilor sa fie folositi pentru anumite investitii, insa conditia este ca acestia sa fie adunati exclusib de catre comitetul de parinti, fara implicarea profesorilor sau a directorului.
„Comitetul de parinti poate stabili sa contribuie cu o anumita suma, insa contributia este absolut benevola. Parintii sunt cei care gestioneaza fondul si este ilegal ca un cadru didactic sau directorul sa puna mana pe banii stransi de comitetul de parinti”. Banu mai spune ca orice donatie este binevenita, dar nu obligatorie.
Sursa: Evz.ro