Astazi sarbatorim Inaltarea Sfintei Cruci, cea mai veche sarbatoare inchinata lemnului sfant. Acest moment se serbeaza cu post pentru ca aminteste oamenilor de patimile si de moartea Mantuitorului.
Traditia povesteste ca Sfanta Cruce a fost descoperita in urma poruncii date de Sfanta imparateasa Elena, mama Sfantului Imparat Constantin cel Mare.
Astfel, pe muntele Golgota, au fost gasite trei cruci: doua ale talharilor si Crucea lui Hristos. Cea pe care a fost rastignit Mantuitorul s-a aratat printr-o minune. Se spune ca o femeie moarta a inviat in momentul in care Sfanta Cruce a atins-o. Dupa acest miracol,
Patriarhul Ierusalimului, Fericitul Macarie, a inaltat crucea astfel incat sa poata fi vazuta de tot poporul.
Directorul General al Muzeului Taranului Roman, Dr. Virgil Stefan Nitulescu, a mentionat ca sunt doua motive pentru care „Zilele Taranului Roman” se tin in aceasta perioada. In primul rand, pe 14 septembrie s-a nascut fondatorul muzeului, Horia Bernea. La fel de important este si al doilea prilej de sarbatoare: Inaltarea Sfintei Cruci, un eveniment important pentru spiritul crestin al romanilor.